ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170812

  • Vorige week vrijdag ontstond de tiende groene candle op rij in de weekgrafiek, vandaag kwam daar een elfde candle bij. Ik ben zo langzamerhand door mijn superlatieven, zo moet ik bekennen. De laatste keer dat er elf groene candles in de weekgrafiek van de AEX ontstonden was eind 1999. Mijn grafieken gaan terug tot 1983 en ik heb behalve die keer in 1999 alleen begin 1998 nog elf groene candles op rij geteld. Dit is dus de derde keer sinds 1983. Meer dan elf aansluitende groene candles zijn er vanaf dat jaar nooit geweest, het zou dus een record zijn mocht er nog een twaalfde bij komen.

  • De AEX is met een hoogste stand van deze week van 336,6 nog maar een fractie verwijderd van de top op 337,2 uit maart van dit jaar. Die grens zouden we dus moeten kunnen bereiken. De index staat inmiddels opnieuw boven het 61,8% niveau. Zou de stippellijn rond 337,2 doorbroken worden dan opent dat in principe de deur voor een terugkeer naar 374,2. De komende week wordt opnieuw een belangrijke.

AEX daggrafiek 170812

  • Aanstaande maandag let ik uiteraard allereerst op de koersontwikkeling ten opzichte van het niveau 337,2. Wordt die grens doorbroken dan kan de AEX verder oplopen naar lijn x'.

  • Mocht de index maandag dalen dan wordt het na elf weken stijgen tijd om in het achterhoofd rekening te houden met een daling naar lijn x, de onderkant van het stijgend kanaal x-x' waarin we ons bevinden. Eens moet er tenslotte weer een correctie komen. Beurzen kunnen niet eeuwig stijgen, ook al zou je nu haast gaan denken dat dit wel mogelijk is.

AEX daggrafiek BB 170812

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons nog altijd een uitermate krachtige trendmatige beweging omhoog. De AEX koerst in het bovenste deel van de banden, wat wil zeggen dat de beursindex in theorie verder kan stijgen naar de bovenste lijn van deze indicator. Dat belooft nog wat, zou dat uitkomen. De indicator geeft daar echter helaas geen garantie voor, was dat maar waar.

AEX uurgrafiek 170812

  • De laatste belangrijke bodem die tot stand is gekomen is die rond de vandaag doorbroken stippellijn op 334,9. Die stippellijn is aanstaande maandag een belangrijk niveau, gezien het feit dat een eventuele terugkeer eronder enige verzwakking zou betekenen.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 336,6. Breken we dat niveau dan krijgen we naar ik veronderstel 337,2 of hoger op de borden.

AEX kwartiergrafiek 170812

  • De markt heeft aan het einde van de dag een bodem weten te bewerkstelligen bij het 61,8% niveau van het laatste stukje van de stijging. Een bodem rond een 61,8% niveau kan het startpunt zijn van een volgende beweging omhoog. De markt voorziet voor komende maandag dus hogere koersen.
  • Het laagste punt van de voorlaatste candle lag rond 335,4. Zou de graadmeter onder dit niveau geraken dan volgt een terugkeer naar de stippellijn rond 334,9, de stippellijn die ik bij de uurgrafiek besprak. Daar dienen we dan te gaan volgen of het niveau intact blijft als steunniveau of naar beneden doorbroken wordt. Dat geeft dan een indicatie voor de vervolgbeweging.

Resumerend: 

Er staan elf groene candles achter elkaar in de weekgrafiek, iets dat vanaf 1983 nog maar twee keer eerder voor kwam. Twaalf groene candles achter elkaar zijn er in al die jaren nog nooit geweest. Dat gegeven zorgt ervoor dat de markt theoretisch zo langzamerhand rijp is voor een correctie. Dit geeft overigens geen zekerheid en zegt evenmin iets over de lengte die zo'n eventuele correctie dan zou hebben. Zouden we maandag dalen dan houd ik voor die dag en de dagen erna in ieder geval rekening met een daling naar lijn x, de onderste lijn van het kanaal x-x' waarin we ons bevinden. De markt heeft door middel van de steun rond 334,9 en de bodem op het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek vanmiddag echter ingezet op een vervolg naar boven. Komt dat vervolg er inderdaad en wordt 336,6 gebroken dan keert de beursgraadmeter terug naar 337,2, de top uit maart van dit jaar. Zou dat niveau gepasseerd worden dan richt ik mijn pijlen allereerst op lijn x', dat is de bovenste lijn van het kanaal.

En dan nog dit...

Belgische lezers, u behoort tot de meest optimistisch gestemde beleggers in Europa! De reden ziet u hieronder.

  • De Belgische BEL20 index brak gisteren naar boven uit de driehoek die ik maandag jongstleden besprak en vandaag door de top uit maart van dit jaar 2379. De Belgische beursgraadmeter staat op het hoogste punt van het jaar. De rest van Europa is zover nog niet, al scheelt het bij ons niet veel meer. U Belgen steekt qua voortvarendheid dus met kop en schouder uit boven beleggers uit andere landen. De driehoek geeft een koersdoel van ongeveer 2445, laten we de komende week gaan kijken of dat doel bereikt wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 aug 2012, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 aug 09.15u: Aanval op de recente top 334,9

17 aug 10.00u: AEX is door top 334,9 gebracht

17 aug 11.00u: Hoger vanaf vloertje rond 334,9

17 aug 12.00u: Veel beweging door expiratie elders

17 aug 13.00u: Weinig beweging bij Duitse expiratie

TomTom: Koersend in grote driehoek in weekgrafiek

17 aug 14.00u: Grens 334,9 bekwaam verdedigd

17 aug 15.00u: Afronding patroon nog voorkomen

Aalberts: Grote driehoek in wording in maandgrafiek

17 aug 16.00u: Expiratie veel hoger dan ik aannam

17 aug 17.00u: AEX-index wat gedaald na vieren

 

Agenda van maandag 13 aug t/m vrijdag 17 aug 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven