ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 020911

 • Vorige week tekende ik de driehoek x-x' in de grafiek, een voortzettingspatroon dat een indicatie vormde voor een vervolg van de daling. Kijkt u naar de candle van deze week dan ziet u dat we boven lijn x' zijn geweest, dat is de bovenste lijn van de driehoek. Het patroon leek op dat moment ongeldig te worden. Nu de week afgelopen is staat er echter een candle waarvan het lichaam binnen het patroon is gebleven, waardoor de driehoek formeel nog steeds geldig is. Er is overigens ook nog een andere -tegengestelde- invalshoek, daarover meer bij de daggrafiek.

 • Laten we echter eerst zien waar we heen zouden koersen in het geval van een daling onder lijn x. Er zijn dan twee niveaus in deze grafiek waar steun zou kunnen liggen, dat zijn achtereenvolgens 263,4 en 241,4. De kans op bodemvorming bij 263,4 zou bij een daling onder de driehoek klein zijn, de kans op een vervolg naar 241,4 dientengevolge groot.

 • Dan gaan we naar de andere invalshoek, dat doe ik aan de hand van de daggrafiek.

AEX daggrafiek 020911

 • Hier is vandaag een uit drie candles bestaand toppatroon gevormd, namelijk een evening doji star. Het dient komende maandag nog wel bevestigd te worden. Er staan nu twee toppen op vrijwel hetzelfde niveau, namelijk de stippellijn rond 295,9. Combineer ik de stippellijn op die grens met lijn x dan constateer ik dat er sprake is van een stijgende rechthoekige driehoek en dat is een potentieel bodempatroon. Het wordt afgerond zodra er zich een uitbraak naar boven afspeelt.

 • De conclusie is dat niet zeker is hoe een en ander zich de komende tijd zal ontwikkelen. ik zal dus moeten wachten op een uitbraak naar boven of beneden voordat ik vast kan zijn op een beweging omhoog of omlaag.

 • Wat ik in de tussenliggende tijd alleen kan doen is bepalen waar er eventueel steun of weerstand kan liggen. Dat komt verderop aan de orde, al kan ik hier de stippellijn rond 284,8 door voorgaande toppen al wel noemen als potentieel steunniveau. Wordt de verkoopdruk inderdaad opgevangen rond deze grens dan zouden we aanstaande maandag stijgen.

AEX daggrafiek BB 020911

 • De candle van vandaag staat precies op de middellijn van de Bollinger Bands in de in deze analyse gebruikelijke tweede daggrafiek. Dit is een potentiŽle steunlijn, hetgeen wil zeggen dat we een extra reden hebben om maandag van een vervolg naar boven uit te gaan.

AEX uurgrafiek 020911

 • De uurgrafiek echter biedt juist houvast om voor aanstaande maandag op een daling te rekenen. Hier is namelijk een driehoek te zien, het patroon c-c'. Verlaten we dit aan de onderkant dan is voortzetting naar beneden een feit en kunnen we ons gaan richten op lagere niveaus waar we mogelijkerwijs steun zouden kunnen hebben. Dit is het geval rond het 50% niveau 282,8 en het 61,8% niveau 279,8.

AEX kwartiergrafiek 020911

 • We zagen in de daggrafieken dat we komende maandag zouden kunnen stijgen. Een herstel krijgen we zodra we naar boven uit de driehoek in wording breken. Dat patroon zou niet meer afgemaakt worden met de gebruikelijke uitbraak naar beneden, waarop we dan rekening zouden moeten houden met een herstel. De eerste twee grenzen die ik als mogelijke weerstandsniveaus kan noemen zijn de stippellijnen rond 288,6 en 289,7. 
 • Dan is er tot slot nog een ander aspect dat aanstaande maandag telt. De Amerikaanse beurzen blijven dan vanwege Labor Day gesloten, waardoor het volume bij ons laag zal zijn. De ervaring leert dat onze markt dat soort dagen meestal gebruikt om de index -profiterend van de dunne handel- wat hoger te zetten. Dit is een extra argument om niet uit te sluiten dat we ondanks de driehoek toch nog omhoog gaan. Laten we daarom om ons niet te laten verrassen letten op het verloop ten opzichte van beide lijnen van de driehoek, dan blijkt wel wat het wordt.

Resumerend: 

We zagen in deze slotanalyse een aantal conflicterende signalen, waardoor er voor aanstaande maandag zowel wat te zeggen is voor een stijging als voor een daling. Het laat zich niet voorspellen, daarom let ik aanstaande maandag op de ontwikkeling ten aanzien van de lijnen c en c' in de uur- en kwartiergrafiek. Breken we naar boven uit dan krijgen we een herstelbeweging, waarvoor de eerste potentiŽle weerstanden rond 288,6 en 289,7 liggen. Het belangrijkst bij een stijging is in ieder geval de stippellijn rond 295,9 in de daggrafiek. Zouden we daar namelijk naar boven doorheen breken dan hebben we in de vorm van de stijgende rechthoekige driehoek een groot bodempatroon in de grafiek. Breken we naar beneden uit de driehoek c-c' dan kan er steun liggen rond 282,8 en 279,8, twee Fibonacci niveaus uit de uurgrafiek. Cruciaal is in dat geval echter lijn x. Breken we namelijk naar beneden door die lijn dan gaan we naar 263,4 en -naar ik aanneem- vervolgens naar 241,4. De komende week krijgt hiermee nogal wat gewicht. De markt zal immers moeten kiezen tussen de vorming van een bodempatroon met in potentie een groot herstel, of een voortzetting van de dalende trend met een daling naar 241 als gevolg. Dat wordt een zware keuze.

En dan nog dit...

Vanmiddag werd bekend dat er in de VS in de maand augustus geen banengroei is geweest. Het zorgde voor een daling in de VS en dat bracht een patroon met zich mee dat ik vanavond ter sprake wil brengen.

 • Het eerste dat ik constateer als ik kijk naar deze grafiek is dat er een top is gevormd rond het 50% Fibonacci niveau van de daling 1356 - 1102. Topvorming rond een 50% niveau kan hervatting van de voorgaande trend betekenen, hervatting dus van de daling.
 • Het tweede gegeven waar ik u op wil wijzen is de vorming van lijn a'. Deze lijn tekende ik in mijn recente column S&P500 uit wig gebroken als grijze lijn met een vraagteken, maar kan ik nu definitief tekenen. De lijnen a en a' vormen samen een ongewoon grote vlag. Het zijn gezien de enorme beweeglijkheid bijzondere tijden en dan kan zo'n groot patroon ontstaan. Hoedt u mocht het van een uitbraak naar beneden komen. Een vlag staat namelijk over het algemeen halverwege de trend. Ik let dus uitermate goed op het verloop ten opzichte van lijn a.
 • De S&P500 stond om 18.30u op een verlies van 1,8% en dat is voorafgaand aan een feestdag zoals die van aanstaande maandag (Labor Day) ongebruikelijk. De dag voorafgaand aan zo'n nationale vrije dag is meestal namelijk een dag met een positieve stemming op de beurs. Het voelt haast alsof de markten de stemming niet willen bederven. Er moet echter nog het een en ander gebeuren wil er vanavond nog een positief slot komen. Verbazen zou het me echter niet, mocht dat toch gebeuren. De Amerikaanse markten kennen hun eigen wetten en dynamiek. 
 • Hoe dan ook, voor de lange termijn beweging is het de ontwikkeling ten aanzien van de boven- en onderkant van de formatie a-a' die telt. De markt kan een grote daling nog afwenden door de realisatie van een stijging boven lijn a'. Deze stap dient dan wel gevolgd te worden door een stijging boven het 61,8% niveau 1260 en een terugkeer boven lijn x. Komt de S&P500 daarentegen onder lijn a dan breekt wederom een periode van malheur aan. De stappen die Amerikaanse beleggers de komende week tot weken zetten mogen daarom als doorslaggevend worden betiteld. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 2 sep 2011, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 sep 09.15u: Steun laagste punt van gisteren

2 sep 10.00u: Daling AEX wordt nog bestreden

2 sep 11.00u: Beursindex toch verder onderuit

2 sep 12.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek AEX

2 sep 13.00u: AEX terug bij steun van eergisteren

BAM: Stijgende wig gevormd in neerwaartse fase

2 sep 14.00u: Nogmaals een stijgende wig ontstaan

2 sep 14.45u: Geen banengroei meer in de VS

2 sep 15.00u: AEX staat op 38,2% Fibonacci grens

2 sep 16.00u: Er wordt een herstelpoging gedaan

2 sep 17.00u: Weer een voortzettingspatroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven