ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 301111

  • Voordat ik aan de enorme stijging van 4,2% toekom die de markt vandaag wist te realiseren kijk ik naar de maandgrafiek. De maand november ligt immers achter ons. De AEX is ten opzichte van oktober gedaald, maar die daling bleef beperkt tot 2,5%. De index stond op het laagste punt van de maand dat afgelopen vrijdag tot stand kwam op een verlies van 12,6%. De markt heeft dat verlies in een paar dagen dus stevig terug weten te brengen. Het bracht ons in de maandgrafiek een zogenaamde doji, een candle waaruit blijkt dat het slot van de maand praktisch bij het startpunt van de maand lag. Het lichaam van deze candle staat vrij dicht bij de bovenkant van de candle en dat wijst net als dat wanneer het een hammer zou zijn geweest op optimisme.

  • Dat optimisme is in het licht van de in mei afgeronde stijgende wig q-q' opvallend. Het patroon geeft namelijk een lange termijn koersdoel van ongeveer 130 punten. Er is maar ťťn manier waarop een gang naar dat doel kan worden afgewend, namelijk door middel van een achtereenvolgende stijging boven het 50% niveau van de daling 374,2 - 256,4 rond 315,3 en het 61,8% niveau van diezelfde daling rond 329,2. Zouden die grenzen 315,3 en 329,2 uitgenomen worden dan kan er een streep door het doel van 130 punten en zien de zaken er beter uit. Een stijging boven het 61,8% niveau zou namelijk een terugkeer naar de top 374,2 aannemelijk maken. Zolang het echter nog niet zover is dat we boven 329,2 koersen kan het in de toekomst og altijd een daling naar een AEX van 130 punten komen.

AEX daggrafiek 301111

  • De AEX steeg vandaag zoals ik bij de maandgrafiek al opmerkte met 4,2%. Deze stijging vond zijn oorzaak in de actie van centrale banken om gezamenlijk de beschikbaarheid van dollars voor Europese banken te vergroten. Je kunt het gegeven dat de centrale banken zich genoodzaakt voelden tot deze ingreep negatief interpreteren. Het moet immers extreem slecht gesteld zijn met het vermogen van banken om dollars van elkaar te betrekken. De markt beoordeelde het besluit echter als positief. Er worden maatregelen genomen en dat ziet men graag. Dat de onderliggende problemen erg groot moeten zijn wil zo'n actie gerechtvaardigd zijn deerde beleggers niet, maar wellicht komt men de komende dag nog wel tot dat besef. De eerste reactie was er in ieder geval een van grote vreugde.

  • Deze vreugde is tot uiting gekomen in een erg lange groene candle. Het slot van de dag lag rond het 61,8% niveau 299,3, wat wil zeggen dat we deze grens nog als potentiŽle barriŤre hebben. De laatste koers was overigens 299,6, wat een fractie boven het 61,8% niveau ligt. Omdat we om 17.30u echter onder het niveau stonden en de slotveiling ons er alsnog boven bracht beschouw ik de grens voor alle zekerheid nog maar als intact. Een verschil van 0,3 indexpunt is bovendien erg klein. De mogelijkheid is dus aanwezig dat we een top krijgen.

  • Zouden we verder stijgen dan kan er eventueel weerstand liggen in het gebied 301,5 - 302,7, gevormd door een stippellijn door oude toppen en het hoogste punt van 14 november jongstleden. Zou de beursindex hier doorheen breken dan stijgt zij verder naar 307,5 of naar de dalende lijn m.

AEX daggrafiek BB 301111

  • De doorbraak door de middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek heeft voor wat deze indicator betreft flink wat ruimte vrijgemaakt naar boven. De beursgraadmeter zou in principe naar de bovenste lijn kunnen gaan en dat geeft dus behoorlijk wat potentie. De middellijn kan na vandaag eventueel als steunlijn gaan dienen.

AEX uurgrafiek 301111

  • In de uurgrafiek heb ik de lijnen f en g getekend, wat twee potentiŽle steunlijnen zijn. Een versnelling naar boven als deze zoals die door lijn f wordt weergegeven is overigens vaak een voorbode voor stopzetting van de opwaartse beweging, ik houd die beweging dus goed in de gaten. De AEX is zolang zij boven lijn f koerst echter bezig aan een krachtige opwaartse ontwikkeling. We doen er zolang we een index boven die lijn hebben goed aan om uit te gaan van een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 301111

  • De kwartiergrafiek biedt ons in de vorm van een engulfing bearish line een duidelijke korte termijn top. De beursgraadmeter vond daaropvolgend echter onmiddellijk steun rond het 38,2% niveau van het laatste stuk van de stijging. Dit geeft aan dat de markt aan hogere koersen denkt. Hierin zou pas verandering komen bij een daling onder het 61,8% niveau rond 298,2, wat een daling naar 296,4 of lager zou geven.

Resumerend: 

We zagen in de maandgrafiek waarmee ik deze slotanalyse opende dat we boven de grenzen 315,3 en 329,2 zullen moeten komen willen we het slechte toekomstperspectief dat de wig in die grafiek geeft teniet doen. Een doorbraak door die grenzen is noodzakelijk willen we een daling naar 130 punten voorkomen. De markt heeft in principe de mogelijkheid daartoe, zeker na een dag als vandaag. We moeten de komende tijd dan wel verder stijgen. De AEX bereikte in de daggrafiek het 61,8% niveau en dat is een grens waar theoretisch een top kan ontstaan. Die top is er mocht er morgen een slot onder dat van vandaag komen. Stijgen we daarentegen verder dan ontmoeten we mogelijke weerstand tussen 301,5 en 302,7, ook in dit gebied kan het nog van topvorming komen. Zouden we daar doorheen breken dan gaan we naar 307,5 of naar lijn m in de daggrafiek. De stemming is gezien het korte termijn beeld met lijn f in de kwartiergrafiek erg positief, de kans op een vervolg naar boven is zolang we boven die lijn koersen groot. Hier komt alleen verandering in als we onder 298,2 komen, want dat zou een daling naar 296,4 of lager geven. Dan hebben we echter lijn g nog, het beeld zou boven die lijn ook in het geval van een daling nog positief blijven. Wat een interventie niet teweeg kan brengen.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over de DAX en het ongeldig geworden hoofd en schouders patroon patroon in de daggrafiek van die index. De DAX steeg vandaag met maar liefst 5%, waarmee iedere twijfel omtrent het patroon werd weggenomen. Ook het patroon in de Britse FTSE100 index is ongeldig geworden zoals u hieronder ziet.

  • De FTSE100 is met kracht door de neklijn op 5350 van het patroon gebroken en sloot zelfs iets boven het 61,8% niveau. Het verschil met dat niveau is echter nog erg klein, dus Britse beleggers zullen morgen nog wel even door moeten pakken willen zij de weg effenen voor een terugkeer naar 5750. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 30 nov 2011, 19.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 nov 09.15u: Lagere start, boven laatste bodem

30 nov 10.00u: Poging om het sentiment te keren

30 nov 11.00u: AEX opgelopen vanaf steun 284,3

30 nov 12.15u: Beursindex doorgebroken naar boven

30 nov 13.00u: AEX bij middellijn Bollinger Bands

30 nov 14.00u: Aandelenmarkt vol optimisme

30 nov 14.30u: Ingrijpen banken brengt euforie

30 nov 15.15u: Markt wacht rond 297 op start VS

30 nov 16.00u: AEX bijna op 61,8% Fibonacci grens

Onzekerheid verloop euro (analyse valutaplaza)

30 nov 17.00u: Actie heeft heel wat losgemaakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven