ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 021111

  • De beurs heeft vandaag een hammer gevormd, waarvan de onderkant ter hoogte van het laagste punt van gisteren ligt. Het is gezien deze candle de intentie van de markt hier een bodem te maken. De hammer dient morgen uiteraard nog wel bekrachtigd te worden met een stijging, pas dan weten we dat er daadwerkelijk een bodem staat. 

  • Zouden we daarentegen onder de laatste twee candles komen dan zetten we de daling volgt en gaan naar 287,3. Dit is zoals ik u gisteren vertelde het eerste van drie nog overgebleven mogelijke steunniveaus oftewel mogelijke koersdoelen 287,3, 284,3 en 280.

AEX daggrafiek BB 021111

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet veranderd. De AEX staat onder de middellijn, waardoor die lijn moet worden gezien als potentiŽle weerstandslijn. De onderste lijn van deze indicator zou bij een daling kunnen gaan fungeren als steunlijn.

AEX uurgrafiek 021111

  • In de uurgrafiek is de situatie ontstaan waarin er sprake is van een dubbele bodem rond 293 en een dubbele top rond 298,9. De stippellijnen op deze niveaus vormen samen een rechthoek. Een rechthoek is een voortzettingspatroon, waardoor de mogelijkheid van een vervolg naar beneden aanwezig is. Dit vervolg zou er komen bij een daling onder 293.

  • Onder de candles van vandaag staat echter een lijn waar we terdege rekening mee moeten houden, namelijk lijn e. Er kan zolang we boven lijn e koersen worden gesproken over een opwaartse korte termijn beweging. Blijven we boven lijn e dan is er een uitbraak naar boven uit de rechthoek dan ook een reŽle mogelijkheid. Een stijging boven 298,9 zou een koersdoel geven van ongeveer 304,7. Dit zou ons midden in het gisteren en vandaag open gebleven gap brengen, dat we dan waarschijnlijk ook met een terugkeer naar 307,5 zouden gaan sluiten.

  • Er zou uiteraard weerstand kunnen liggen rond 301,1 waar de onderkant van het gap gelegen is. Breken we morgen dan ook door 298,9 dan is 301,1 het eerste richtpunt. Uit het koersverloop daar moet vervolgens blijken of er een voortzetting komt naar boven.

  • Een daling onder lijn e echter zou de kans op een terugkeer naar 293 en de afronding van de rechthoek groot maken. Een uitbraak naar beneden door 293 zou een koersdoel van 287,2 geven, dat ik het bepaald op grond van de hoogte van rechthoek. Dit koersdoel ligt bij het mogelijke koersdoel 287,3 dat ik bij de daggrafiek noemde. Op die grens zou ik bij een daling onder 293 het vizier dan ook richten.

AEX kwartiergrafiek 021111

  • Het koersverloop van vanmiddag was optimistisch van toonzetting. Er ontstond een vlag, waaruit de beursindex naar boven is uitgebroken. De grens 289,9 werd niet doorbroken, maar we sloten er wel dichtbij. Beleggers gaven hiermee en met de afronding van de vlag te kennen verder herstel na te streven. We zullen morgen zien wat hiervan komt.

Resumerend: 

In de daggrafiek zagen we vandaag de vorming van een hammer. Het is een potentieel bodempatroon, waarvan we morgen zullen moeten controleren of het al dan niet bevestigd wordt. Kijken we naar de uurgrafiek dan is het echter niet 100% zeker dat we morgen verder stijgen. Er staat namelijk een rechthoek in die grafiek, een patroon dat gevormd wordt door stippellijnen op 293 en 298,9. Zouden we morgen dalen tot onder lijn e en vervolgens onder 293 belanden, dan is de rechthoek afgerond en 287,3 het doel van de beweging. Deze grens is het eerste van drie potentiŽle steunniveaus oftewel koersdoelen 287,3, 284,3 en 280. Beleggers hebben de dag echter in een optimistische stemming afgerond en gaan klaarblijkelijk uit van een verder herstel. Dit komt er mochten we naar boven door 298,9 breken. Het zou een stap naar 301,1 geven, de onderkant van het eigenlijk nog te sluiten gap tussen 301,1 en 307,5. Het doel bij een stijging boven 298,9 zou eigenlijk 304,7 zijn, maar daar zouden we ons pas op kunnen richten na een doorbraak door 301,1. Wordt 304,7 bereikt dan kan er ook nog een vervolg naar 307,5 komen, waarmee het gap geheel gesloten zou worden. Of de rechthoek prevaleert en voor een daling zorgt of het gap waardoor we stijgen is iets waarover ik vooraf geen uitspraak kan doen. Voor beide mogelijke ontwikkelingen is iets te zeggen.

En dan nog dit...

Wat me vandaag in grafieken van andere indices is opgevallen is een patroon in de daggrafiek van de DAX. U ziet dat in de grafiek hieronder.

  • Langs de laatste twee candles in deze grafiek laten zich twee evenwijdig aan elkaar lopende lijnen tekenen. Deze lijnen vormen samen in potentie een vlag. Een uitbraak naar beneden zou de afronding van het patroon en een voortzetting naar het doel 5350 van de formatie inhouden. De vlag zou dan tevens de rechterschouder worden van een hoofd en schouders patroon, hetgeen dus tegelijkertijd de vorming van een toppatroon zou inhouden. Dit is een combinatie die niet ongebruikelijk is.
  • Breekt de DAX echter naar boven uit de vlag dan gaat de vorming van dat patroon niet door en gaat de Duitse beurs door met het sluiten van het gap dat gisteren ontstond. Ik ga dan volgen of er eventueel een lagere top in de grafiek komt te staan. Voor een voortzetting naar boven is een stijging boven de top 6430 nodig. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 nov 2011, 19.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 nov 09.15u: Omgekeerd hoofd en schouders

2 nov 10.00u: Patroon gevolgd door ander patroon

2 nov 11.00u: Afgeronde wig kwartiergrafiek AEX

2 nov 12.00u: Vlag aan het ontstaan in de grafiek

2 nov 13.00u: Vlag na afronding direct verstoord

Top euro bij onderkant kanaal (analyse valutaplaza)

2 nov 14.00u: In kanaal met divergerende lijnen

Wavin: Bodem 2009 is weerstandsniveau geworden

2 nov 15.00u: Inverted hammer in uurgrafiek AEX

2 nov 16.00u: Kopers zijn in de aanval gegaan

2 nov 17.00u: Tweede top op hetzelfde niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven