ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 250311

 • De beurs heeft deze week een sterk herstel getoond. Het slot lag iets meer dan vier procent boven dat van vorige week. Je kunt wel zeggen dat beleggers de angst voor economische schade door de tsunami in Japan van zich af hebben geschud. We staan namelijk ruim boven het punt waarop we stonden toen die ramp zich voordeed. Het herstel heeft zich overal voorgedaan. Beleggers zijn wereldwijd van mening dat de wereldeconomie niet geschaad is door het gebeurde. De toekomst zal ons leren of dit juist is.

 • Eťn blik op de grafiek volstaat om te constateren dat de stijgende trend van de AEX-index intact gebleven is. Lijn y is de lijn die in dit kader van belang is. Die lijn markeerde het punt waarop beleggers zijn gaan kopen en zorgden voor behoud van de trend. Deze blijft in stand zolang we boven lijn y koersen.

AEX daggrafiek 250311

 • Gisteren noemde ik de lijnen f en j in de daggrafiek potentiŽle weerstandslijnen. Het slot van vandaag lag boven lijn f, daar hoeven we ons dus niet meer mee bezig te houden. Lijn j is een lijn die nog wel van belang is. Het slot van vandaag lag zo ongeveer op die lijn en die mogen we ondanks het feit dat we erboven zijn geweest nog niet als doorbroken beschouwen. Dit impliceert dat we aanstaande maandag eventueel zouden kunnen gaan dalen vanaf deze lijn, op zoek naar een volgende bodem.

 • Het hoogste punt van vandaag lag rond 365,4. Breken we aanstaande maandag door die grens en blijven we erboven dan wordt lijn j wel doorbroken en stijgen we verder. Gisteren noemde ik het niveau 365,7 nog als mogelijke weerstandslijn, maar dat trek ik na vandaag terug. Ik denk namelijk niet dat het bij een stijging boven 365,4 nog een rol zou spelen, want daarvoor ligt het er te dicht boven. Een vervolg boven 365,4 zou een voortzetting naar 374,2 betekenen, daar zou ik althans gezien de stand boven het 61,8% niveau van uit gaan.

 • Om me niet te laten verrassen door een eventuele top rond het 76,4% niveau heb ik dat toegevoegd. Het ligt rond 366,9. De kans op topvorming is hier klein, maar wel aanwezig. Komen we boven 365,4 dan wordt 366,9 mijn eerste doel.

AEX daggrafiek BB 250311

 • De lijnen van de Bollinger Bands in de daggrafiek lopen inmiddels horizontaal. De trend zoals die aangegeven wordt door deze indicator is overgegaan van dalend naar zijwaarts. Blijft onze beursbarometer boven de middellijn dan zal deze lijn naar boven draaien, waardoor het een stijgende trend kan worden. De middellijn geldt als potentiŽle steunlijn, de bovenste lijn kan weerstandslijn zijn.

AEX uurgrafiek 250311

 • Ik vertelde u bij de daggrafiek dat een stijging boven 365,4 een vervolg naar boven zou geven. U ziet in de uurgrafiek een stippellijn getekend op dat niveau waar we ons op kunnen richten.

 • De tweede belangrijke stippellijn aanstaande maandag is die rond 363,5. Een daling onder dat niveau zou spanning brengen. De index zou dan namelijk naar lijn k gaan, waar het koersverloop vervolgens bepalend zou worden voor de vraag of de opwaartse beweging intact blijft.

AEX kwartiergrafiek 250311

 • De kwartiergrafiek is de grafiek waar ik komende maandag allereerst naar kijk. Het zal u daarom niet verbazen dat ik de lijnen uit de uurgrafiek ook in deze grafiek getekend heb. We weten dan meteen waar we aan toe zijn.
 • Het koersverloop aan het eind van de middag was opmerkelijk te noemen. We stonden gedurende een reeks van zeven candles op een niveau dat in de daggrafiek iets boven lijn j lag. Toch waren er geen kopers die hun nek uit durfden te steken om een doorbraak naar boven te forceren. Het geloof in een voortzetting naar boven ontbrak kennelijk. Een daling in de slotveiling zorgde er tenslotte voor dat we in de daggrafiek op lijn j eindigden en dus geen doorbraak konden noteren. De markt schoof de beslissing door naar volgende week. Dit past niet bij het koersverloop van deze week waarin er sprake was van erg veel vertrouwen. Dat vertrouwen bleek echter toch niet groot genoeg om vandaag de laatste beslissende stap te nemen. De nieuwe beursweek moet duidelijkheid brengen. 

Resumerend: 

De AEX boekte deze week een koerswinst van iets meer dan vier procent, wat het tot een sterke beursweek maakte. De stijgende trend bleef intact en dat is het belangrijkste stukje informatie van deze week. De trend blijft gehandhaafd zolang we een AEX hebben die in de week- en de daggrafiek boven lijn y noteert. Ondanks het vertoon van kracht was de beurs vandaag echter niet bij machte een doorbraak door lijn j in de daggrafiek af te dwingen. Die lijn zou ons nog naar beneden kunnen dwingen. Komen we maandag boven 365,4 dan stijgen we echter alsnog verder, eerste doel is dan 366,9, daarboven zou het 374,2 worden. Dalen we onder 363,5 dan hangt het van lijn k in de uur- en kwartiergrafiek af of we de opwaartse beweging aanhouden. Dit zou niet het geval zijn bij een eventuele daling onder lijn k.

En dan nog dit...

Het hoogste punt van de Franse CAC40 lag vandaag op een opvallend niveau, daarom komt deze index vandaag kort aan de orde.

 • Het hoogste punt lag op het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit februari en maart. Dit houdt een mogelijke top in, wat afhankelijk wordt van het koersverloop van aanstaande maandag. De FTSE100 staat overigens ook op een 61,8% niveau en de DAX bij een 50% grens. Dit draagt bij aan de mogelijkheid van topvorming. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 25 mrt 2011, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 mrt 09.15u: Opening boven lijnen teruggedraaid

25 mrt 10.00u: AEX staat op de korte termijn lijn l

25 mrt 11.00u: Beweging naar boven is nog intact

25 mrt 12.00u: Beursindex nu onder stijgende lijn

25 mrt 13.00u: Lichte daling in vorm van een wig

25 mrt 14.00u: AEX-index daalt nog altijd langzaam

25 mrt 15.00u: Nieuw stijgend steunlijntje voor AEX

25 mrt 16.00u: Beursgraadmeter valt toppen aan

25 mrt 17.00u: Beurs kan doorbraak bewerkstelligen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven