ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240311

  • De AEX steeg vandaag wederom fors (1%) en sloot ruim boven het punt waarop we ons bevonden toen in Japan de tsunami toesloeg. De aandelenmarkt geeft hiermee aan van mening te zijn dat het gebeuren in Japan niet van invloed zal zijn op de wereldeconomie. Andere onzekerheden zoals de hulp die Portugal nodig zal hebben of de onverwachts gedaalde hoeveelheid orders duurzame goederen werden feitelijk als irrelevant terzijde geschoven. De markt heeft zich losgemaakt van het nieuws, daar komt het op neer. Er is sprake van een grenzeloos optimisme, want kopers aarzelden net als gisteren ook vandaag niet om tot het eind van de beursdag te blijven kopen. Weerstandsniveaus als het 61,8% niveau rond 362,4 of het voormalig steunniveau 363 speelden geen rol, die zijn vandaag uitgenomen. Een slotstand boven een 61,8% niveau betekent vanuit de Fibonacci beredeneerd een terugkeer naar het 100% niveau. De AEX zou op basis hiervan naar 374,2 kunnen stijgen.

  • U ziet in de grafiek echter nog twee lijnen die dit kunnen verhinderen, namelijk de lijnen f en j. Lijn f is de onderkant van de stijgende wijder wordende driehoek f-m die op 11 maart jongstleden werd afgerond. Feitelijk testen we nu de onderkant van het patroon, waarbij lijn f normaal gesproken als weerstandslijn gaat fungeren. Lijn f ligt morgen rond 364,2. Vervolgens is er lijn j, de lijn die ik langs toppen uit februari en maart heb getekend. Ook deze lijn kan voor weerstand zorgen. Lijn j vinden we morgen rond 364,7. Zouden we door deze beide lijnen breken dan ligt de weg naar 374,2 open, zolang dat niet is gebeurd kunnen beide lijnen voor een omkeer zorgen.

AEX daggrafiek BB 240311

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is danig verbeterd. De index is door de middellijn gebroken, waardoor er in deze grafiek heel veel ruimte gekomen is naar boven. Hier is de bovenste lijn van deze indicator namelijk de eerste weerstandslijn die we tegenkomen. De middellijn waar we vandaag doorheen gebroken zijn kan vanaf morgen steunlijn worden.

AEX uurgrafiek 240311

  • In de uurgrafiek heb ik een nieuwe lijn geplaatst, namelijk lijn k. De huidige opwaartse beweging is intact zolang we ons boven deze lijn bevinden.

  • Er zijn in deze grafiek nog twee potentiŽle weerstandsniveaus, namelijk de stippellijnen op 364,5 en 365,7. Deze markeren een gap dat op 10 maart jongstleden ontstond en open bleef. Zouden we er overigens terugkeren dan heeft dat niets te maken met het feit dat het gap nog gesloten moest worden, want dat geldt na zo lange tijd niet meer. Alle posities die er destijds rond het gap lagen zijn immers al lang aangepast. We moeten de grenzen van het gap echter wel als mogelijke weerstandsniveaus behandelen.

AEX kwartiergrafiek 240311

  • Vanmiddag ontstond lijn l in de kwartiergrafiek, een lijn die ons na vijven door de toppen dreef die eerder waren ontstaan. Deze lijn speelt morgen uiteraard als eerste een rol. Blijven we erboven dan stijgen we verder, komen we eronder dan wordt het zaak om te gaan volgen wat we ten opzichte van de laatste bodem rond 361,3 en lijn k doen.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek gesloten boven het 61,8% niveau 362,4 en de stippellijn op 363. Dit betekent in theorie dat een voortzetting naar 374,2 mogelijk is. Er zijn echter nog twee lijnen die roet in het eten van de haast over elkaar heen struikelende kopers kunnen strooien. Dit zijn de lijnen f en j, die morgen op respectievelijk 364,2 en 364,7 liggen. Tussen deze twee lijnen vinden we in de uurgrafiek nog 364,5 als mogelijke barriŤre, iets erboven 365,7. Een doorbraak door dat laatste niveau zou een terugkeer naar 374,2 geven. Morgenochtend let ik op lijn l in de kwartiergrafiek. Blijven we erboven dan stijgen we verder naar 364,2 (lijn f in de daggrafiek) of eventueel hoger. Belanden we onder lijn l dan ga ik kijken wat we ten opzichte van de laatste bodem 361,3 doen, een potentieel steunniveau, en ten opzichte van lijn k, een potentiŽle steunlijn.

En dan nog dit...

Vandaag bespreek ik op deze plaats twee grafieken, namelijk de daggrafieken van de Dow Jones en de S&P500 index. Deze twee indices zijn namelijk tegelijkertijd bij hindernissen aangekomen.

  • De eerste grafiek is die van de Dow Jones. Deze graadmeter is met een sterk herstel teruggekeerd bij de trendlijn t die eerder werd doorbroken. Deze lijn zou weerstand op kunnen gaan leveren. Bijzonder is dat de lijn momenteel samenvalt met het 76,4% niveau, hetgeen de kans op topvorming rond dit punt vergroot. 

  • De S&P500 is vandaag bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 1345 - 1249 gearriveerd. Dit is een potentieel weerstandsniveau en in de technische analyse een punt waar zich een omkeer voor kan doen in het koersverloop. De Nasdaq wijkt trouwens af van deze beide indices, want die heeft als hoogste punt een niveau tussen het 50% en het 61,8% niveau. Deze kan dus nog wat verder omhoog. Het feit dat de Dow en de S&P500 gelijktijdig een punt hebben bereikt waar topvorming op zou kunnen treden is echter relevant, zeker gezien het feit dat onze AEX terug is bij een lijn die eveneens een keerpunt zou kunnen geven. Dit maakt het koersverloop van vanavond in de VS en dat van morgen bij ons niet alleen spannend, maar ook cruciaal voor wat we verder mogen verwachten. Ontstaat er in bovenstaande grafieken van Dow en S&P500 een top dan volgt in de respectievelijke grafieken de daling naar de lijnen w en x waar ik enige tijd geleden schreef. De AEX zou dan eveneens een lagere top neerzetten, wat bij ons vervolgens een daling naar lijn y in de daggrafiek zou kunnen geven. Breken alle indices daarentegen vandaag of morgen door hun weerstandslijnen en weerstandsniveaus dan komt die daling er niet meer, want dan keren we met zijn allen terug naar de hoogste punten van vorige maand. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 mrt 2011, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 mrt 09.15u: AEX na licht lagere start omhoog

24 mrt 10.00u: Poging om boven 360,4 te komen

24 mrt 11.00u: Wigvorm in grafiek beursgraadmeter

24 mrt 12.00u: Direct actie op daling onder lijn

24 mrt 13.00u: Wederom scherp reagerende kopers

24 mrt 14.00u: Tegenvaller doet markt maar weinig

24 mrt 15.00u: Nu toch een top in de AEX-index

24 mrt 16.00u: AEX vond steun op 23,6% niveau

24 mrt 17.00u: Kopers zijn nog steeds dominant

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven