ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030311

  • In mijn slotanalyse van gisterenavond vertelde ik u dat er een gap was ontstaan, een ontwikkeling die me voor vraagtekens plaatste. Dit gap kon namelijk nog gesloten worden en dat was reden om rekening te houden met een stijging. Ik nam echter aan dat dit niet meer zou gebeuren en dat is vandaag een verkeerde inschatting gebleken. De AEX is namelijk toch gestegen en heeft het gisteren overgeslagen koersgebied vandaag overbrugd. De vraag is of de index nu alsnog gaat dalen naar lijn f, ik acht de kans daarop nog steeds aanwezig. Het patroon f-m is namelijk een omkeerpatroon dat over het algemeen op een daling uitloopt. Het is bovendien niet ongewoon dat er voorafgaand aan de neerwaartse uitbraak uit de formatie binnen de driehoek een lagere top ontstaat. Met zekerheid kan ik het echter niet zeggen. Het laagste punt van gisteren is door de stijging van vandaag immers een hogere bodem geworden. Dit is een ontwikkeling waaruit blijkt dat de markt nog altijd het vertrouwen heeft dat we verder omhoog zullen gaan.

AEX daggrafiek BB 030311

  • Het hoogste punt van vandaag blijkt in de daggrafiek met Bollinger Bands een cruciaal punt in de bepaling of we al dan niet verder dalen. Het ligt rond de middellijn van deze indicator en die middellijn kan nog weerstand vormen. Komen we niet boven deze lijn dan kunnen we de daling hervatten, breken we er wel doorheen (met een slotstand) dan kunnen we verder omhoog.

AEX uurgrafiek 030311

  • Het hoogste punt van vandaag is ook in de uurgrafiek een belangrijke grens. De top ligt namelijk rond het 61,8% niveau van de daling 372,2 - 363,6. Zouden we het doorbreken dan keren we terug naar 372,2. Wel moeten we dan nog rekening houden met mogelijke weerstand rond 370,2 of 370,6 of eventuele weerstand van een lijn te trekken door de toppen van 21 februari en 1 maart jongstleden.

  • Zolang we echter onder het 61,8% Fibonacci niveau zijn kan deze grens het startpunt worden van de hervatting van de daling, daarom heb ik in de volgende grafiek niveaus bepaald waar mogelijkerwijs nog steun zou kunnen liggen.

AEX kwartiergrafiek 030311

  • Steun kan er zijn rond 367, 366,3 en 365,7. Dit zijn drie Fibonacci niveaus van de stijging 363,6 - 369,1 die ieder voor een bodem kunnen zorgen. Zeker van een daling kunnen we dus pas zijn zodra we onder het 61,8% niveau rond 365,7 komen, want dat zou ons met grote waarschijnlijkheid terug doen keren naar 363,6, waarop we dan naar ik veronderstel ook naar lijn f in de daggrafiek zouden gaan. Zolang we boven 365,7 staan kunnen we nog verder naar boven.

Resumerend: 

Het gap van gisteren is tegen mijn verwachting in vandaag toch nog gesloten. De vraag is nu of we morgen weer dalen en naar lijn f in de daggrafiek gaan. Ik houd daar op grond van de top die is ontstaan rond het 61,8% niveau in de uurgrafiek en de middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands nog altijd rekening mee. Er kan echter nog steun liggen rond 367, 366,3 en 365,7 en ik kan zolang we niet onder deze grenzen staan dus niet zeker zijn van mijn zaak. Maken we een bodem op of boven 365,7 en breken we vervolgens door de top van vandaag 369,1 dan gaan we verder omhoog. We kunnen dan terug naar 372,2, maar we moeten dan nog wel letten op mogelijke weerstand rond 370,2 en 370,7 of de eventuele vorming van een dalende lijn langs toppen in de uurgrafiek. Zouden we door 372,2 breken dan kunnen we fors omhoog, want dan kan de index oplopen naar lijn m in de daggrafiek. Dalen we en zakken we door 365,7 dan gaan we naar 363,6. Vermoedelijk maken we vervolgens ook de lang verwachte stap naar lijn f in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Ik vermeldde het gisteren al, morgen ben ik er niet en er zal dus geen nieuwe update, grafiek of slotanalyse worden geplaatst. Aanstaande maandag hervat ik de bezigheden voor mijn site pas weer. Dan nu naar het onderwerp van vandaag, de S&P500 index.

  • De S&P500 index heeft steun gevonden rond lijn w die ik door bodems van augustus en november 2010 getrokken heb. Deze lijn heeft ervoor gezorgd dat de lange stijgende trend gehandhaafd werd. Deze trend is haast te mooi om waar te zijn. Punt van zorg is dat een trend die te mooi lijkt om waar te zijn dat achteraf gezien over het algemeen ook is. Daar ga ik me echter geen zorgen over maken, ik let gewoon op het koersverloop ten opzichte van lijn w. Er komt pas een echte correctie op deze trend zodra de S&P500 naar beneden door deze lijn breekt. Gisteren en vandaag is de lijn steun gebleken en is er dus nog niets dat het beursfeestje in de VS verstoort. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 3 mrt 2011, 20.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 mrt 09.15u: Opening AEX boven top van gisteren

3 mrt 10.00u: Index na eerste candle direct omlaag

3 mrt 11.00u: AEX nog altijd in opwaartse beweging

3 mrt 12.00u: Gap AEX van gisteren is gesloten

3 mrt 13.00u: AEX is verder naar boven geschoten

3 mrt 14.00u: Voortzettingspatroon kwartiergrafiek

3 mrt 15.00u: Woorden Trichet vormden keerpunt

3 mrt 16.00u: Potentieel toppatroon rond 61,8%

3 mrt 17.00u: Daling onder trendlijn trok kopers

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven