ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020311

  • De AEX beursgraadmeter is vandaag 0,84% gedaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat het potentiŽle toppatroon van gisteren, een dark cloud cover, bevestigd is als top. Het maakt een neerwaarts vervolg waarschijnlijk.

  • De ruimte die er is tussen de candle van gisteren en die van vandaag vormt nog wel een vraagteken. Zo'n stuk overgeslagen koersgebied heet een gap. Gaps worden meestal gesloten, wat impliceert dat we rekening moeten houden met een stijging naar het laagste punt van de voorlaatste candle rond 366,9. Ik ga hier bij de uurgrafiek en de kwartiergrafiek nader op in.

  • De daling die we hebben gehad past bij het verloop dat we in een patroon als de stijgende wijder wordende driehoek f-m mogen verwachten. Dit patroon is namelijk een omkeerpatroon dat over het algemeen wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. Dit houdt in dat we eerst een daling naar lijn f zouden moeten krijgen en daar zijn we nu aan bezig. Komen we morgen onder 363,6 dan gaan we daadwerkelijk verder in de richting van lijn f. Die lijn loopt morgen rond 361,1. De recent op 363 gevormde bodem zou overigens nog steun kunnen vormen, daar moeten we bij een voortzetting naar beneden dus allereerst op letten.

AEX daggrafiek BB 020311

  • De daggrafiek met Bollinger Bands maakt het onzeker of we morgen verder dalen. De onderste lijn zou namelijk steun kunnen gaan vormen. We doen er goed aan dit in de gaten te houden.

AEX uurgrafiek 020311

  • De uurgrafiek kent meerdere invalshoeken. Allereerst is het het gap dat vanmorgen aanvankelijk open bleef tussen de zwarte stippellijnen op 365,4 en 366,9. We zijn dit gap vanmiddag in gegaan, maar hebben de grens 366,9 niet bereikt. Het gap is dus nog niet gesloten, wat inhoudt dat dit alsnog zou kunnen gebeuren.

  • Een terugkeer in een gap zorgt per definitie voor verkoopdruk. Er staan altijd posities open rond zo'n gebied. Partijen met een op een stijging gerichte positie zoeken naar het juiste moment om te draaien. Hebben zij die draai eerder nog niet gemaakt dan biedt de terugkeer in het gap de uitgelezen gelegenheid om dat alsnog te doen. Dit geeft naarmate de index verder in zo'n gap komt toenemende verkoopdruk. Dit is de reden dat de bovenzijde van een gap zoveel weerstand vormt, want dat is het ideale moment om er met zo min mogelijk schade uit te komen. Soms worden gaps maar deels gesloten, wat gebeurt als velen niet durven te wachten op een terugkeer naar de bovenkant van het gap en eerder eieren voor hun geld kiezen. Dat is vandaag mogelijkerwijs gebeurd, want het gap is maar voor de helft gesloten. Zijn er maar genoeg posities gesloten dan ligt er niet veel handel meer in het gebied, wat de kans dat we het morgen alsnog sluiten vermindert. Ik ben er daarom niet zeker van dat we morgen nog naar 366,9 gaan, al is dat uiteraard nog wel mogelijk.

  • Belangrijk is de rechthoek tussen 363,6 en 365 waar we vanmiddag naar boven uitbraken. We zijn teruggekeerd binnen het patroon, wat van de beweging naar boven een bull trap heeft gemaakt. Een daling is op grond hiervan aannemelijk.

AEX kwartiergrafiek 020311

  • Er zijn bij de terugkeer in het gap twee inverted hammers ontstaan die op weerstand en topvorming wijzen. De markt heeft als het ware een vinger in het water gestoken om te voelen hoe warm het was, maar heeft die vinger vervolgens schielijk teruggetrokken. Het maakt de kans op een voortzetting naar beneden groot, want men zal het wellicht niet nogmaals proberen.
  • Steun lag er rond 363,6, weerstand rond 366. Komen we onder 363,6 dan gaan we naar 363, waar op 24 februari jongstleden een bodem is ontstaan. We zouden daar doorheen kunnen zakken om naar lijn f in de daggrafiek te gaan. Breken we naar boven door 366 dan gaan we naar 366,9 om het gap alsnog geheel te dichten.

Resumerend: 

De AEX is gedaald en heeft de neerwaartse beweging in de richting van lijn f in de daggrafiek hervat. Dit is een normale ontwikkeling gezien het feit dat het patroon f-m een potentieel omkeerpatroon is. We zouden immers naar lijn f moeten gaan, om daar vervolgens naar beneden uit het patroon te breken. Er is een gap ontstaan en dat zorgt nog voor vraagtekens, het zou namelijk nog gesloten kunnen worden met een stijging naar 366,9. Deze stap zouden we maken bij een stijging boven 366. Mijn inschatting is echter dat we dit niet gaan doen. Het gap is deels gesloten en twee inverted hammers geven aan dat er daarbij meteen flink wat verkoopdruk ontstond. Het resterende deel zou daardoor open kunnen blijven, al weet je dat natuurlijk nooit zeker en is het dus niet goed om een stijging geheel uit te sluiten. Dalen we morgen echter verder dan blijft het open. Brengt een daling ons vervolgens onder 363,6 dan gaan we naar 363, waar steun kan liggen, of naar lijn f in de daggrafiek die morgen rond 361,1 loopt.

En dan nog dit...

Laat ik om te beginnen opmerken dat ik aanstaande vrijdag vanwege andere bezigheden geen updates, grafieken of slotanalyses zal plaatsen. Je zult overigens net zien dat we op die dag naar beneden uit het patroon f-m in de daggrafiek van de AEX breken, het zij zo. Vandaag wil ik even naar de daggrafiek van de Eurostoxx50 kijken. Niet alleen naar wat zich ontwikkeld heeft, maar ook naar wat zich zou kunnen ontwikkelen.

  • Ontwikkeld heeft zich een lagere top, dat is gisteren gebeurd. Wat zich zou kunnen ontwikkelen is een hoofd en schouders patroon, iets dat zou gebeuren mocht de Eurostoxx50 door de bodem op 2930 zakken. Alle reden om de ontwikkeling van deze index de komende dagen goed in het vizier te houden. Gaat het in deze index immers mis, dan gebeurt dat in onze beursgraadmeter ook. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 mrt 2011, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mrt 09.15u: AEX start met gap naar beneden

2 mrt 10.00u: Beursgraadmeter verder gedaald

2 mrt 11.15u: Stijging na bekendmaking cijfers

2 mrt 12.00u: Weerstand AEX rond 23,6% niveau

2 mrt 13.00u: Kopend deel markt geeft nog niet op

2 mrt 14.00u: Stijgende rechthoekige driehoek

2 mrt 14.30u: AEX is naar beneden uitgebroken

2 mrt 15.15u: Beursindex toch weer naar boven

2 mrt 16.00u: Rechthoek en gap bepalen het beeld

2 mrt 17.00u: Kopers hebben AEX in gap gebracht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven