ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250511

  • Tot hier en niet verder, zo heeft de aandelenmarkt met de candle van vandaag zo te zien gezegd. De opening van vanmorgen lag ruim onder de laatste twee candles, het slot erboven. De candle die hierdoor gevormd werd heet een engulfing bullish line en is een potentieel bodempatroon. De candle heeft nog bevestiging nodig in de vorm van een volgende groene candle, ik ga morgen kijken of het daarvan komt. 

  • Ik wantrouw de ontwikkeling overigens wel. De stijging was namelijk met name voor wat de terugkeer boven de laatste candles betreft het gevolg van goed uitgevoerde tactische manoeuvres. Er werden zoals ik in mijn update van 17.00u schreef exact op de juiste momenten orders ingelegd die voor sprongen boven weerstandsniveaus zorgden. Slim handelen, maar wel erg doorzichtig. Partijen die niet de hele dag bovenop het koersverloop zitten kun je er misschien mee bedotten, maar hen die het van minuut tot minuut volgen niet. In de markt leeft echter gezien deze wijze van handelen de gedachte dat de index op deze geforceerde manier wel weer naar boven kan worden gebracht. We zullen zien.

  • Het potentiŽle bodempatroon heeft me ertoe gebracht om Fibonacci lijnen te tekenen over de daling 363,1 - 340,3. Het hoogste punt van vandaag lag precies op het 23,6% niveau. Dit niveau kan in een erg zwakke markt, waarvan de laatste tijd zonder meer sprake is, nog wel eens weerstand vormen. Dit maakt een vervolg naar boven onzeker.

  • Zouden we toch verder stijgen dan kan er weerstand liggen rond 346,5, dat is de bovenkant van het gap dat eergisteren ontstond. Het volgende potentiŽle weerstandsniveau zou het 38,2% niveau rond 349 zijn. De andere Fibonacci grenzen zijn het 50% niveau rond 351,7 en het 61,8% niveau rond 354,4, daar kan weerstand liggen mocht het van een stijging boven 349 komen.

AEX daggrafiek BB 250511

  • De opening van vanmorgen lag onder de Bollinger Bands. Het slot viel er echter binnen, wat vanuit deze indicator bezien morgen zowel een beweging naar boven als beneden mogelijk maakt.

AEX uurgrafiek 250511

  • Het gap van eergisteren blijkt vandaag voor het grootste deel te zijn overbrugd. De inverted hammer die als laatste candle is ontstaan maakt het onzeker of het gap geheel gesloten gaat worden middels een terugkeer naar 346,5. Het gaat namelijk om een potentieel toppatroon. Morgenochtend moet in het eerste uur blijken of het een top wordt of niet.

  • Stijgen we verder dan kan er weerstand liggen rond 346,5 en daarboven bij de stippellijn rond 348,8 die eerder een rol speelde. Deze lijn ligt net onder het 38,2% niveau 349 in de daggrafiek, het ligt voor de hand dat we daar na een eventuele stijging boven 346,5 naar toe gaan.

AEX kwartiergrafiek 250511

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 342,3 - 345,7 neergezet. Mogelijke steunniveaus vinden we rond 344,9, 344,4, 344 en 343,6. Het slot lag op het eerste van deze vier, we zouden dus meteen omhoog kunnen gaan.
  • De stippellijn rond 344,6 is eveneens een potentieel steunniveau.

Resumerend: 

Er staat een engulfing bullish line in de daggrafiek en dat is een potentieel bodempatroon. De bovenkant ervan ligt op het 23,6% niveau in die grafiek en dat maakt het in verband met mogelijke topvorming onzeker of het bodempatroon morgen wel bevestigd wordt. Daar is namelijk een stijging voor nodig. Daar komt nog bij dat er in de uurgrafiek een inverted hammer staat die op mogelijke topvorming wijst. Stijgen we morgen toch verder dan gaan we naar 346,5 en daarboven naar 349. Daar kijk ik dan of er eventueel nog een vervolg komt naar 351,7 of 354,4. twee andere Fibonacci grenzen uit de daggrafiek. Dalen we dan kan er in eerste instantie steun liggen rond 344,6, 344,4, 344 en 343,6. Rond elk van die grenzen kijk ik dan welke ontwikkeling er zich voordoet, daaruit een conclusie trekkend voor de vervolgbeweging.

En dan nog dit...

Vandaag is de Belgische beursindex de moeite van het bespreken waard. Er staat namelijk een interessant koerspatroon in de daggrafiek van de BEL20. Die grafiek ziet u hieronder.

  • Er staat een hoofd en schouders patroon patroon in deze grafiek, een patroon waarvan de neklijn de stippellijn rond 2673 is. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 2570. U ziet dat de candle van vandaag met de bovenzijde tegen de neklijn staat. Er wordt in de markt net als gisteren getracht het patroon ongeldig te krijgen. Dit is hoewel het slot van gisteren iets boven de neklijn lag nog niet gelukt, van een overtuigende terugkeer boven de neklijn was namelijk geen sprake. Je moet bij zo'n lijn namelijk altijd wat speling nemen. Het koersverloop van morgen gaat het antwoord geven op de vraag of het patroon geldig blijft of niet en daarmee ook op de vraag of we al dan niet van een flinke daling van de Belgische beurs uit moeten gaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 25 mei 2011, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 mei 09.15u: AEX-index zet de daling voort

25 mei 10.00u: Beurs is het gap aan het sluiten

25 mei 11.00u: Verlies opmerkelijk snel weggewerkt

25 mei 12.00u: AEX terug in de band van gisteren

25 mei 13.00u: Uit wig in wording blijkt optimisme

25 mei 14.00u: Beursindex zijwaarts uit de wig

Euro lijkt verder te dalen (column valutaplaza)

25 mei 15.00u: Lichte daling na slechte cijfers VS

25 mei 16.00u: Stijging door beweging beurzen VS

25 mei 17.00u: Extra inzet bij weerstandsniveaus

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven