ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280711

  • De beurs opende vanmorgen met een verlies van 1,3%, maar sloot uiteindelijk slechts 0,16% onder het slot van gisteren. Dit is een sterke prestatie, een krachttoer waaruit duidelijk wordt dat men in de markt niet bang is dat de beursindex verder zal dalen. Men zag de daling in de markt kennelijk veeleer als een koopmoment. 

  • De candle van vandaag is een zogenaamde piercing line. Het betreft een potentieel bodempatroon, dat morgen nog bevestigd dient te worden met een stijging vooraleer we er zeker van kunnen zijn dat het inderdaad een bodem betreft. Hier kijk ik morgen uiteraard naar.

AEX daggrafiek BB 280711

  • De candle van vandaag heeft geen verandering gebracht in de daggrafiek met Bollinger Bands. De index staat middenin de onderste band en kan de komende beursdagen dus zowel naar de middellijn stijgen als naar de onderste lijn dalen.

AEX uurgrafiek 280711

  • In de uurgrafiek vraag ik om te beginnen uw aandacht voor het laagste punt van vandaag. Dit lag ter hoogte van 328,5, het niveau waarop beleggers op 21 juli jongstleden zo enthousiast kochten. Het hoogste punt van vandaag ligt ter hoogte van het hoogste punt van de eerste candle van die dag. Zouden we morgen volgend hierop alsnog onder 328,5 en het laagste punt van vandaag 328,3 belanden, dan betekent dat de afronding van een groot omkeerpatroon met ernstig negatieve gevolgen. Op die gevolgen wil ik gezien het feit dat we momenteel stijgen echter nog niet in gaan. Dat komt wel mochten we daadwerkelijk onder 328,3 uitkomen.

  • Vanmiddag tekende ik Fibonacci lijnen over de daling 340,2 - 328,3. Dit gaf als potentiële weerstandslijnen de grenzen 332,8 (38,2%), 334,2 (50%) en 335,6 (61,8%). Verder vertelde ik u dat de stippellijn rond 333,3 als weerstandslijn zou kunnen gaan fungeren. We hebben het 38,2% niveau bereikt en dienen morgen te controleren of we hier wellicht topvorming krijgen. Die mogelijkheid is bij een 38,2% niveau namelijk aanwezig.

  • Zouden we stijgen en boven 333,3 komen dan check ik het koersverloop rond de punten 334,2 en 335,6 op de eventuele vorming van een top.

  • In mijn update van 17u plaatste ik de lijnen u en u' in deze grafiek, met de opmerking dat het ging om een vlag in wording. Er is aan het einde van de handelsdag een uitbraakpoging naar boven gedaan, maar die is niet geslaagd. Dit wil zeggen dat de vlag zich nog steeds kan ontwikkelen. Een daling onder lijn u zou de afronding van het patroon inhouden.

  • Ik heb in aanvulling hierop nog een lijn toegevoegd, namelijk lijn v. Deze lijn vormt samen met lijn u' een stijgende wig, een voortzettingspatroon dat afgerond zou worden bij een daling onder lijn v. Ook dit patroon geeft aan dat het ondanks de stijging van vandaag morgen van een vervolg naar beneden kan komen.

AEX kwartiergrafiek 280711

  • Een eventueel vervolg naar beneden zou de markt stevig pijn doen. Beleggers hebben zich vanmiddag namelijk net als gisterenmiddag tot het doen van aankopen laten verleiden. Je kunt gezien de opening van vanmorgen echter vraagtekens plaatsen bij het inschattingsvermogen van beleggers. Kijkt u maar eens naar de laatste vijf candles van gisteren en de opening van vanmorgen, de markt zat er met deze stijging stevig naast. Dit heeft te maken met het feit dat men aan het eind van een handelsdag tegenwoordig niet verder meer komt dan het klakkeloos volgen van de Amerikaanse bewegingen. Vroeger probeerde men nog wel eens in te schatten wat de volgende dag zou geven. Tegenwoordig is alles echter met computers aan elkaar verbonden en maakt men die inschatting niet meer. Zo kun je openingen krijgen als die van vanmorgen.
  • Morgenochtend let ik uiteraard op het verloop ten opzichte van de top rond 333,1 en de stippellijn rond 333,3. Breken we daar namelijk naar boven doorheen dan ontwikkelen de vlag u-u' en de stijgende wig v-u' zich niet verder. Die patronen verwijder ik vervolgens uit de grafiek. Eerste doel is dan het bij de uurgrafiek besproken niveau 334,2, tweede indien de beurs eventueel nog verder stijgt 335,6.
  • Een daling onder lijn v daarentegen zou de afronding van de wig v-u' betekenen. Er kan dan nog steun liggen rond 331,1 en daaronder bij lijn u. Een daling onder lijn u zou het definitieve vervolg van de neerwaartse beweging geven. Ik denk niet dat er dan nog steun zou liggen rond 328,3, al zou ik dat wel controleren.

Resumerend: 

De beurs heeft sterk geacteerd, een verlies van 1,3% wegwerken is een knappe prestatie. Het gaf in de daggrafiek een potentieel bodempatroon, waarvan we morgen uiteraard nog wel moeten bekijken of het bevestigd wordt. Keren we morgen terug boven 333,3 dan gaan we inderdaad verder naar boven, ofwel naar 334,2 ofwel naar 335,5. Dit zijn namelijk de twee eerstvolgende theoretische weerstandsniveaus. Het is echter nog geen gelopen race. De index bereikte in de uurgrafiek het 38,2% niveau en dat is een punt waar een top zou kunnen ontstaan. We hebben bovendien met een vlag en een wig te maken, die in ontwikkeling zijn zolang we niet naar boven uit deze patronen breken. We dienen dus rekening te houden met de mogelijkheid dat we morgen dalen. Komen we onder lijn v dan is dat de eerste stap, de wig is dan af. Een daling onder 331,1 en lijn u zou vervolgens de afronding van de vlag betekenen. De index zou dan naar 328,3 terugkeren, waar we naar ik veronderstel doorheen zouden breken. U ziet dat de markt zich met de stijging van vanmiddag net als met die van gisterenmiddag wel eens stevig in de vingers gesneden zou kunnen hebben. Ik schrijf 'zou kunnen hebben', komen we immers boven 333,3 dan was het vals alarm en stijgen we toch verder.

En dan nog dit...

De Duitse beurs wist door een stijging vanaf 12 juli jongstleden de vorming van een hoofd en schouders patroon tegen te gaan. De DAX komt zo langzamerhand echter wederom in de gevarenzone.

  • Steun kan er nog liggen ter hoogte van de bodem van 18 juli jongstleden rond 7090, daaronder ligt een terugkeer naar de bodem van 12 juli voor de hand. De kans op een daling onder 6990 en de afronding van een complex hoofd en schouders patroon met twee rechterschouders zou dan erg groot zijn. De Duitse beurs zal toch echt snel een bodem moeten maken en een stijging boven de laatste top 7383 tot stand moeten brengen wil men deze ontwikkeling nog met succes afwenden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 28 jul 2011, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 jul 09.15u: AEX-index is 1,3% lager geopend

28 jul 10.00u: Openingsgap is razendsnel gesloten

28 jul 11.00u: Beursgraadmeter heeft daling hervat

28 jul 12.00u: Bijna terug bij bodem van vanmorgen

28 jul 13.00u: Lunchpauze benut voor een aanval

28 jul 14.00u: Driehoek in ontwikkeling in de AEX

28 jul 15.00u: Uitbraak naar boven na cijfer uit VS

28 jul 16.00u: AEX terug bij top van vanmorgen

KPN: Gedaald onder trendlijn, steun rond 38,2%

28 jul 17.00u: Er is mogelijk een vlag in wording

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven