ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180711

  • De AEX-index is vandaag 1,9% gedaald, waarmee de eerste dag na mijn vakantie meteen een spetterende beursdag was. De index is door de stippellijn gezakt die ik gisterenavond op 326,9 in de grafiek tekende. Op dat niveau ontstond de afgelopen maand een bodem waar we nu dus doorheen zijn gezakt. Ik neem u mee naar de weekgrafiek om te zien wat dit betekent.

AEX weekgrafiek 180711

  • De daling onder 326,9 betekent de afronding van een hoofd en schouders patroon. De schouders en het hoofd zijn met de hoofdletters S en H in de grafiek aangegeven. De stippellijn rond 326,9 is de neklijn van het patroon en dat is is een lijn die vanaf nu normaliter weerstand zou moeten gaan vormen. Het is uiteraard zaak dit te controleren. Het koersdoel van het patroon ligt in de buurt van 280 punten, geldig zolang de beursgraadmeter onder de neklijn 326,9 blijft.

  • Rond 305 vinden we echter het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 374,2 en dat niveau is een potentieel steunniveau. Dit maakt wat mij betreft die grens het eerste doel voor de komende tijd, althans zolang we niet terugkeren boven 326,9. Een terugkeer boven 326,9 zou de vorming van het hoofd en schouders patroon immers terugdraaien. Hier zullen we op moeten letten. Men zal de index naar ik veronderstel niet zonder slag of stoot naar 305 of lager willen laten dalen.

AEX daggrafiek BB 180711

  • Enige steun kan er voor de korte termijn nog komen van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De index heeft de onderste band bereikt en dat kan er eventueel voor zorgen dat de index opveert. Hier kijk ik morgen naar. Zouden we verder dalen dan neemt de index de onderste lijn echter mee omlaag en ontstaat een vervolg van de neerwaartse trend, gezien de naar beneden gebogen lijn een reŽle mogelijkheid. Op grond van deze grafiek kunnen we dus zowel omhoog als omlaag.

AEX uurgrafiek 180711

  • De uurgrafiek biedt me gelukkig een lijn waar ik me morgen allereerst op kan richten bij het bepalen van de korte termijn richting. Ik doel op lijn e die ik langs toppen van de laatste twee beursdagen heb getekend. Een voortzetting naar beneden is zolang we onder lijn e blijven aannemelijk. Zouden we door lijn e breken dan wil dat zeggen dat de markt een herstel tracht te bewerkstelligen. Weerstand zou er dan moeten liggen rond 326,9. De stippellijn op dat niveau is immers de neklijn van het hoofd en schouders patroon uit de weekgrafiek, de tweede grafiek van deze pagina.

AEX kwartiergrafiek 180711

  • De kwartiergrafiek biedt ons een mooi korte termijn doel als het van een vervolg naar beneden komt, namelijk lijn e'. Deze lijn vormt samen met lijn e die ik in de uurgrafiek besprak namelijk een dalend trendkanaal. Een daling naar die lijn is zolang we binnen het kanaal koersen de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

Resumerend: 

De AEX is door 326,9 gezakt, waarmee in de weekgrafiek een hoofd en schouders patroon is afgerond. Dit patroon heeft een koersdoel van 280 punten, een doel dat geldig is zolang we niet terugkeren boven 326,9. Rond 305 vinden we echter een potentieel steunniveau in de weekgrafiek, daarom richt ik me daar bij een voortgang naar beneden de komende tijd op. Voor de korte termijn hebben we te maken met het dalend kanaal e-e' in de kwartiergrafiek. De onderkant van dit kanaal is zolang we het patroon niet naar boven verlaten een goed korte termijn doel. Zouden we naar boven door lijn e breken dan breken we naar boven uit het kanaal en doet de markt een herstelpoging. De stippellijn rond 326,9 zou dan normaal gesproken weerstand moeten vormen.

En dan nog dit...

Op 21 juni jongstleden schreef ik over een ongeldig geworden hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Nikkei index. De Japanse graadmeter is hierna zoals de grafiek hieronder ons leert gestegen en dat wil ik vandaag bespreken.

  • De Nikkei brak naar boven uit de wigvorm b-b' en bereikte lijn a. Rond dit voormalige steunniveau ontstond vervolgens een top, wat in principe alsnog een hervatting van de neerwaartse trend op zou kunnen leveren. Er kan echter nog steun liggen bij drie Fibonacci niveaus van de stijging 9319 - 10208 rond 9870, 9765 of 9660. Daaronder zou een daling naar de stippellijn rond 9400 volgen. De index heeft het eerste van deze drie bereikt en zou in principe dus weer kunnen stijgen. De laatste vier candles vormen echter een vlag in ontwikkeling, waardoor ik er vooralsnog van uit ga dat de Nikkei verder zal dalen naar 9765 of 9660. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 18 jul 2011, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 jul 09.15u: Vooralsnog steun rond junibodem

18 jul 10.00u: Veel strijd rond belangrijke grens

18 jul 11.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

18 jul 12.00u: Patroon AEX afgerond met uitbraak

18 jul 13.00u: AEX-index nadert koersdoel van vlag

18 jul 14.00u: Het doel van het patroon is bereikt

18 jul 15.15u: Klein bodempatroon in grafiek AEX

18 jul 16.00u: Grote vlag in kwartiergrafiek index

18 jul 17.00u: Doel vlag op 0,06 punt na bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven