ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 280111

 • De candle van deze week is groen en dat wil zeggen dat de beurs winst heeft geboekt ten opzichte van vorige week vrijdag. Laten we ons daar echter niet te veel om verheugen. Het slot van vorige week lag namelijk op 361,05 en dat van deze week op 361,16, het verschil is verwaarloosbaar. Per saldo heeft de beurs deze week dus niets gedaan.

 • Je ziet dit behalve in het verschil met de voorgaande week ook terug in de candle van deze week. Dit is een doji, een candle met een smal lichaam ongeveer in het midden. Dit smalle lichaam zegt ons dat opening en slot van deze week dicht bij elkaar lagen. De beurs heeft ondanks een week handel geen richting weten te kiezen, zij is onderhevig aan twijfel.

 • Positief is in ieder geval nog dat de beursgraadmeter zich boven de stippellijn heeft weten te handhaven die rond 358,2 staat. We braken enkele weken geleden door deze apriltop van 2010 en dienen boven die grens te blijven willen we verder kunnen stijgen. Ik houd dit de komende week vanzelfsprekend in de gaten. Waar ik ook op let is op de ontwikkeling ten aanzien van het hoogste punt van deze week 365,1, breken we door die grens dan schudt de markt de twijfels van zich af, we stijgen dan verder.

AEX daggrafiek 280111

 • De daggrafiek toont ons na vandaag een dubbele top rond de stippellijn op 364,4. Deze dubbele top dwingt ons om rekening te gaan houden met een daling. Het belangrijkste potentiŽle steunniveau voor de korte termijn is uiteraard de stippellijn rond 358,2 die ik bij de weekgrafiek besprak.

 • Zouden we onder 358,2 komen dan is lijn f de lijn die mijn aandacht krijgt, de lijn die komende maandag rond 356,2 ligt. Lijn f is de onderzijde van een maar zelden voorkomend patroon, namelijk de stijgende wijder wordende driehoek f-j, een zogenaamde 'broadening ascending wedge'. Het staat bekend als een toppatroon, hetgeen de mogelijkheid van topvorming en een daling met zich meebrengt. Het patroon is echter pas afgerond zodra er zich een daling onder lijn f voordoet, laat ik daar dus nog niet teveel op speculeren. Onder 358,2 gaan we in ieder geval naar lijn f, waar dan moet blijken of we daadwerkelijk door deze grens breken zoals het patroon me doet vermoeden.

 • Ik kan niet in de toekomst kijken en moet daarom ook de optie waarin we stijgen meenemen. Breken we naar boven door 365,1 dan gaan we naar lijn j, die ligt aanstaande maandag rond 367,3.

AEX daggrafiek BB 280111

 • Gisteren schreef ik de kans op een daling vanwege het feit dat we de bovenkant van de Bollinger Bands hadden bereikt het grootst te vinden. Er heeft zich inderdaad een daling voorgedaan. Waar het bij deze indicator nu eerst op aankomt is de middellijn. Zolang die steun blijft geven of de index erboven koerst kunnen we ondanks de daling van vandaag toch nog omhoog.

AEX uurgrafiek 280111

 • Vanmiddag besprak ik lijn e in mijn updates, daar zijn we met de laatste candle doorheen gezakt. We zijn een heel klein stukje (0,06 punt) boven het 38,2% Fibonacci niveau 361,6 gesloten, een niveau dat ik als bereikt beschouw. Er kan eventueel een bodem ontstaan, in welk geval ik volgende week maandag in mijn updates de mogelijke weerstandsniveaus ga bepalen.

 • Dalen we verder dan wordt het 50% niveau rond 359,9 het eerste doel, zouden we eventueel door dat niveau zakken dan gaan we naar de 61,8% grens rond 358,7. Een gang naar de stippellijn rond 358,2 die ik bij de week- en de daggrafiek besprak is pas aan de orde mocht de index onder het 61,8% niveau komen.

AEX kwartiergrafiek 280111

 • De kwartiergrafiek leert ons dat we op het laagste punt van de dag gesloten zijn. Geloof in een herstel had de markt voorafgaand aan het weekend dus niet. Ik wil daarom nog geen potentiŽle weerstandsniveaus bepalen. Dat zou prematuur zijn vanwege het feit dat er nog geen bodem staat en we dus nog verder zouden kunnen dalen.

Resumerend: 

Uit de weekgrafiek blijkt dat we met een week handel niets bereikt hebben, de aandelenmarkt twijfelt. De grenzen die volgende week tellen zijn 358,2 en 365,1. Gaan we maandag omhoog dan bepaal ik in mijn updates waar we eventueel weerstand kunnen ondervinden op de weg naar 365,1. Komen we boven 365,1 dan schudt de markt de twijfels van deze week van zich af. De AEX gaat dan naar lijn j in de daggrafiek, die aanstaande maandag rond 367,3 loopt.  Zakken we daarentegen door 358,2 dan gaan we naar lijn f, die vinden we maandag rond 356,2. In de uurgrafiek is echter duidelijk geworden dat er nog steun kan liggen rond 359 en 358,7. Dit zijn dus de grenzen waar ik als we komende maandag verder dalen eerst op ga letten. Naar 358,2 of lager gaan we pas zodra duidelijk is dat er geen bodem gaat ontstaan rond een van deze beide niveaus.

En dan nog dit...

Deze week schreef ik op dinsdag over een stijgende wig in de daggrafiek van de FTSE100 index. Op woensdag vertelde ik u vervolgens dat de index gestegen was, maar dat er in plaats daarvan een vlag in wording in de grafiek stond. Vandaag wil ik deze index wederom ter sprake brengen, want de vlag is afgerond.

 • De Britse FTSE100 index is namelijk naar beneden uit het patroon gebroken en dat is een beweging waarmee de vlag af is. Wat nu volgt is waarschijnlijk een beweging naar lijn t, waar moet blijken of deze lijn steun vormt of eveneens doorbroken wordt. 
 • Tot slot wil ik nog even terugkomen op de euro. De munt bereikte zoals ik gisterenavond schreef het 61,8% niveau en lijkt daar inderdaad een top te gaan vormen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 jan 2011, 19.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 jan 09.15u: AEX-index onder trendlijn gestart

28 jan 10.00u: Steun rond bodems van gisteren

28 jan 11.00u: AEX opgelopen vanaf steunniveau

28 jan 12.00u: Index beweegt momenteel zijwaarts

28 jan 13.00u: Korte aanval bracht index hoger

28 jan 14.00u: Weerstand AEX-index rond 364,4

28 jan 14.45u: Schertsvertoning op de beurzen

28 jan 15.00u: Poging om een bodem te maken

28 jan 16.00u: AEX gaat nu toch naar beneden

28 jan 17.00u: Beursgraadmeter alsnog onderuit

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven