ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 250211

  • Het is vrijdagavond, wat betekent dat ik de slotanalyse start met de weekgrafiek. De AEX is deze week gedaald, de stippellijn rond 374 die ik vorige week vrijdag als potentieel weerstandsniveau noemde is daadwerkelijk een hindernis gebleken. Dit maakt het onzeker of we nog verder stijgen in de richting van de stippellijn op 378,4 of de magenta stippellijn rond 379,4 waar ik eveneens over schreef. Dit zal volgende week moeten blijken.

  • De opwaartse trend is door deze ene rode candle overigens niet geschaad. De stippellijn rond 358,2 kan de index bij een voortgezette daling namelijk opvangen, net als lijn y dat kan mochten we onder 358,2 komen.

AEX daggrafiek 250211

  • Zover als 358,2 of lijn y wil ik echter nog niet naar beneden kijken. We hebben hier namelijk eerst te maken met de stijgende wijder wordende driehoek f-m. Dit is een potentieel omkeerpatroon dat wijst op een mogelijke daling naar en onder lijn f. De AEX is vandaag ruim 0,8% gestegen, waardoor lijn f wat verder weg is komen te liggen. Dit neemt niet weg dat ik nog steeds rekening houd met een daling naar die lijn. Ik houd die aanname vast zolang we onder 369,9 blijven, waarom vertel ik u bij de uurgrafiek.

AEX daggrafiek BB 250211

  • Eerst neem ik u echter mee naar de daggrafiek met Bollinger Bands. Hier is een zijwaartse trend ontstaan, want de middellijn loopt horizontaal en de beide andere lijnen lopen naar die middellijn toe. De middellijn kan weerstand gaan vormen.

AEX uurgrafiek 250211

  • Bij de daggrafiek noemde ik de waarde 369,9 als grens waaronder ik mijn aanname handhaaf dat we naar lijn f in die grafiek gaan. Dat niveau heb ik ontleend aan Fibonacci lijnen over de daling 374,2 - 363 in deze uurgrafiek. Op 369,9 ligt namelijk het 61,8% niveau van deze daling. Zouden we naar boven door deze grens breken dan keren we waarschijnlijk terug naar 374,2. Zolang we onder 369,9 koersen kan er daar of lager echter nog een top ontstaan die wordt gevolgd een daling naar lijn f.

  • De AEX probeerde vanmiddag door het 38,2% niveau te breken, maar bleef daar niet boven. Dit wil zeggen dat er hier al een top zou kunnen zijn neergezet. Bepalend is het verloop ten opzichte van het kanaal d-d' dat we aanstaande maandag krijgen. Blijven we in dat kanaal dan stijgen we verder. Eerste richtpunt bij een stijging boven het hoogste punt 367,6 van vandaag is dan het 50% niveau rond 368,6. Daar kan het dan komen van topvorming, maar de markt kan ook nog kiezen voor een voortzetting naar het 61,8% niveau rond 369,9.

  • Verlaat de AEX het kanaal aan de onderzijde dan neem ik aan dat het een hervatting van de neerwaartse beweging betreft.

AEX kwartiergrafiek 250211

  • De AEX is bij de onderkant van het kanaal gesloten, wat wil zeggen dat de markt niet geheel zeker is van een vervolg naar boven. Lijn d vormde echter steun, dus beleggers lieten de mogelijkheid van een vervolg naar boven wel open. Doelen bij een stijging zijn de grens 368,6 uit de uurgrafiek of lijn d'. Stijgen we snel dan zouden beide nog tegelijkertijd bereikt kunnen worden.
  • Breken we naar beneden uit het kanaal dan plaats ik in de eerstvolgende update Fibonacci lijnen, wat ons dan potentiŽle steunniveaus geeft.

Resumerend: 

We zijn deze week gedaald, het weerstandsniveau 374 waar ik vorige week over schreef bleek te zwaar. Of dat uiteindelijk ook resulteert in een daling hangt in eerste instantie af van de ontwikkelingen ten aanzien van de lijnen f en m. Deze lijnen vormen samen een potentieel omkeerpatroon, wat al even een aanleiding voor mij vormt om van een daling naar lijn f of eronder uit te gaan. Ik houd hieraan vast zolang we met de AEX in de uurgrafiek niet naar boven door het 61,8% niveau rond 369,9 gebroken zijn. Z'n doorbraak zou een terugkeer naar 374,2 betekenen, wat me zou nopen een vraagteken te zetten bij mijn aanname. Het koersverloop hangt komende maandag echter in eerste instantie af van de ontwikkelingen ten aanzien van het kanaal d-d'. Blijven we in dat kanaal dan gaan we naar 368,6 of lijn d', waar zowel een top zou kunnen volgen als een voortzetting naar 369,9. Breken we daarentegen naar beneden uit het kanaal dan hervatten we de daling in de richting van lijn f. Ik plaats in de kwartiergrafiek dan Fibonacci lijnen om te weten te komen waar de potentiŽle steunniveaus dan nog te vinden zijn.

En dan nog dit...

Deze site heeft er een nieuw communicatiekanaal bij. U kunt sinds vanmorgen namelijk korte boodschappen ontvangen via twitter, zogenaamde tweets. Een tweet bestaat uit maximaal 140 letters of cijfers, wat wil zeggen dat de hoeveelheid ruimte voor een boodschap beperkt is. Er is geen ruimte voor nuancering, het gaat om korte berichten. Ik moet bekennen dat ik nog niet precies weet hoe ik dit middel het beste in kan zetten. Het medium is me nog wat vreemd, het voelt als een jas die me nog niet helemaal past. Het aantal berichten, de tijdstippen waarop ik ze plaats, de inhoud, het zal moeten groeien. Dat neemt niet weg dat het leuk is me ook via een andere weg tot u te kunnen richten. Ik heb nog andere plannen, maar daarover houd ik u nog even in het ongewisse. Wilt u me volgen op twitter dan kunt u op het blauwe ikoontje hieronder klikken. Dat brengt u op twitter.com, waar u me dan na ingelogd te zijn via 'follow' kunt toevoegen aan een bestaand account of een nieuw account kunt aanmaken waarmee waarmee u hetzelfde doet. Als u me beu bent drukt u op 'unfollow', zo gemakkelijk is het om me weer kwijt te raken . -Ad Nooten-

Volg Ad Nooten op Twitter

 

 

Geplaatst vrijdag 25 feb 2011, 19.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 feb 09.15u: Winst AEX, maar vlag nog intact

25 feb 10.00u: Vlag door uitbraak omhoog ongeldig

25 feb 11.00u: 23,6% tot nog toe niet doorbroken

25 feb 12.00u: Vlag geeft aan dat markt hoger wil

25 feb 13.00u: AEX is doorgestoten naar boven

25 feb 14.00u: Afgeronde wig en potentiŽle vlag

25 feb 15.00u: Lager door tegenvallende groei VS

SNS Reaal: Stijgend kanaal kan een vlag worden

25 feb 16.00u: Markt legt cijfers naast zich neer

25 feb 17.00u: AEX fractie boven 38,2% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven