ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 110211

  • Er is wederom een beursweek met een groene candle afgesloten. Het slot van deze week lag 1,1% boven dat van de voorgaande week. We zijn hiermee weer een stukje dichter bij de grenzen 374 en 378,4 gekomen die samen een potentieel weerstandsgebied vormen waarnaar we nog altijd onderweg zijn. Op beide grenzen lag voorheen steun, daarom gebruik ik deze niveaus. Oude steun kan nieuwe weerstand worden, we doen er daarom goed aan naarmate we deze grenzen naderen in toenemende mate rekening te gaan houden met eventuele topvorming.

AEX daggrafiek 110211

  • Zij die mijn analyses de laatste tijd gelezen hebben weten dat ik al even rekening houd met topvorming. Dat heb ik tot dusverre ten onrechte gedaan, want de AEX wist elke week toch weer iets te klimmen. Ik laat me echter hoe dan ook sturen door de patronen die in de grafiek staan en in dat kader kijk ik momenteel naar de stijgende wijder wordende driehoek m-f. Dit is een potentieel omkeerpatroon. Mijn en mogelijkerwijs uw geduld wordt wel stevig op de proef gesteld, want de neerwaartse beweging naar en onder lijn f waar het bij deze formatie op een zeker moment van hoort te komen is tot dusverre uitgebleven. Dit brengt het risico met zich mee dat mijn veronderstelling dat we op een zeker moment gaan dalen verkeerd gaat blijken, wat het geval zou zijn mochten we naar boven door lijn m breken. Dat risico moet ik dan maar nemen. Op dit moment bevinden we ons niet ver van lijn m, die ligt aanstaande maandag namelijk rond 372,5. Ik houd uiteraard in de gaten of we hier doorheen breken. Dalen we daarentegen dan blijf ik rekenen op een daling naar en onder lijn f.

AEX daggrafiek BB 110211

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft me overigens ongelijk als ik van een daling uitga. De trend is naar boven gericht, want de middellijn en de bovenste lijn stijgen. Er is dus alle kans dat we verder omhoog gaan met onze beursbarometer, die op dit moment op goed weer staat.

AEX uurgrafiek 110211

  • Vandaag ontwikkelde zich zoals de uurgrafiek ons toont hetzelfde scenario als gisteren. De index daalde aanvankelijk, maar kopers zorgden voor een sterke terugkeer naar boven van de graadmeter. Er is een hogere bodem boven die van gisteren gemaakt, waarmee de markt duidelijk heeft gemaakt naar hogere standen te streven.

  • Vandaag kon ik lijn q tekenen. Blijven we boven de lijn dan leidt dat tot een aanval op lijn m, de lijn die ik bij de daggrafiek besprak.

AEX kwartiergrafiek 110211

  • Wat me aan het eind van de middag sterk heeft verbaasd is het verloop in de slotveiling. Gisteren nog gebruikten kopers deze veiling om een doorbraak te bewerkstelligen, vandaag durfden zij dat niet meer aan. Het is gissen naar de reden, maar het vertrouwen ontbrak in ieder geval.
  • Ik heb in verband met deze daling Fibonacci lijnen getekend over de stijging 366,8 - 371, want er is een duidelijke top ontstaan op dat laatste punt. Zouden we maandag dalen dan zijn het 38,2% niveau rond 369,4, het 50% niveau rond 368,9 en het 61,8% niveau rond 368,4 mogelijke steunniveaus. Verder kan lijn q nog steunlijn blijven, alsmede de stippellijn rond 368,3. 
  • Zouden we onder 368,3 komen dan neem ik aan dat we naar 366,8 of lager gaan.
  • Stijgen we en komen we boven 371 dan gaan we naar lijn m in de daggrafiek die maandag rond 372,5 te vinden is.

Resumerend: 

Het was vandaag een herhaling van zetten, want het koersverloop was praktisch gelijk aan dat van gisteren. De dag startte namelijk met een daling, die werd gevolgd door een sterk herstel. Het zorgde in de weekgrafiek voor een groene candle waarmee we weer een stapje dichter bij het gebied 374 - 378,4 zijn gekomen dat ik als weerstandsgebied zie. We gaan verder in die richting mochten we maandag boven 371 komen, want dan gaan we naar lijn m in de daggrafiek die dan rond 372,5 valt. Ik houd op grond van de formatie m-f in de daggrafiek nog altijd rekening met een daling. Misschien ten onrechte, dat zij dan zo. Gaan we komende maandag omlaag dan kan er naar we in de kwartiergrafiek zagen steun liggen rond 369,6, lijn q,  368,9, 368,4 of 368,3. Hier zouden we de opwaartse beweging dan eventueel weer kunnen hernemen. Komen we echter onder 368,3 dan gaan we naar 366,8 of lager, waarbij ik aanneem dat dit dan het voorspel is van een daling naar lijn f in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Een van de zwaarwegende indices in Europa is de Britse FTSE100. Deze index biedt momenteel een positief beeld, zoals uit de onderstaande grafiek blijkt.

  • Waar de CAC40 en de Eurostoxx50 zoals we de voorgaande dagen zagen een wigvorm kennen die een daling waarschijnlijk maakt is het beeld bij de FTSE100 aanmerkelijk positiever. Een en ander is met elkaar in tegenspraak. Er staat een dubbele top in deze FTSE100 daggrafiek, maar die lijkt als we de candle van vandaag als maatstaf nemen te worden gevolgd door een hogere bodem. Dit maakt een doorbraak door de dubbele top rond 6090 aannemelijk, een ontwikkeling die een vervolg naar lijn s' mogelijk zou maken. In de DAX werd eerder deze week al een doorbraak naar boven gerealiseerd, wat het beeld bij die index eveneens positief maakt. Het wordt al met al interessant om te volgen wat het zwaarst gaat wegen, de wiggen in de grafieken van de CAC40 en Eurostoxx50 die aanleiding geven om van een negatieve ontwikkeling uit te gaan of het positieve technische beeld in de Britse en Duitse beursindices dat op een voortzetting naar boven wijst. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 11 feb 2011, 19.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 feb 09.15u: Negatieve start van de beursindex

11 feb 10.00u: Bodem rond 50% Fibonacci niveau

11 feb 11.00u: AEX is naar beneden uitgebroken

11 feb 12.00u: AEX het afgelopen uur blijven liggen

11 feb 13.00u: Hogere bodem door korte koopgolf

11 feb 14.00u: Kopers zijn wederom in de aanval

Air France - KLM: Na cijfers door trendlijn gezakt

11 feb 15.00u: Top in kwartiergrafiek bij 61,8%

11 feb 16.15u: Vlag, daarna een inverted hammer

11 feb 17.00u: Scenario van gisteren herhaalt zich

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven