ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 040211

  • Het is vrijdagavond en er is weer een beursweek voorbij. Het was een week waarin er net als de voorgaande week steun lag rond de stippellijn op 358,2. Daar wisten we vandaag met een slot van 365,5 ruim boven te sluiten. Dit maakt vanuit deze weekgrafiek gezien een voortzetting naar boven de meest logische ontwikkeling. Stijgen we inderdaad verder dan is het gebied 374 - 378,4 zoals ik afgelopen maandag bij de maandgrafiek schreef het aangewezen gebied om naar toe te gaan.

AEX daggrafiek 040211

  • In de daggrafiek ligt een voortzetting naar boven evenwel minder voor de hand. Hier is namelijk de stijgende wijder wordende driehoek f-j in ontwikkeling en dat is een potentieel omkeerpatroon. Ik wil zolang we niet naar boven door lijn j gebroken zijn uitgaan van een beweging naar beneden naar en onder lijn f.

  • Geheel zeker ben ik daar gezien het feit dat het patroon nog niet is afgerond uiteraard nog niet van. Het is tenslotte pas af bij een daling onder lijn f. Daarom houd ik zolang we binnen het patroon koersen de ontwikkeling ten opzichte van lijn j goed in de gaten. Deze lijn ligt aanstaande maandag rond 369,2. Een eventuele doorbraak naar boven zou een vervolg naar de zone 374 - 378,4 geven. Het patroon f-j zou zich dan namelijk niet verder meer ontwikkelen. Hoe verder we daarentegen dalen in het patroon, hoe groter de kans op een neerwaartse uitbraak wordt.

AEX daggrafiek BB 040211

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat de beweging langzaam is veranderd in een stijgende trend. De bovenste lijn en de middellijn stijgen al enige tijd en de onderste lijn lijkt te gaan volgen. Dit wil zeggen dat we een voortzetting naar boven niet uit moeten sluiten. Het is zonder meer mogelijk dat de AEX weer naar de bovenste lijn gaat. Komt het van een daling dan zou de middellijn eventueel steun kunnen vormen, al heeft de lijn dat de laatste tijd niet gedaan.

AEX uurgrafiek 040211

  • Cruciaal in de uurgrafiek is de combinatie van de stijgende lijn l en de stippellijn rond 364,4. Die combinatie vormde steun, waardoor een opwaartse beweging kan volgen.

  • Een eventuele daling onder het laagste punt 364,3 van vandaag zou een daling naar de bodem van gisteren 363,1 geven, een eventuele daling daaronder zou de index verder doen wegglijden naar het 61,8% niveau rond 361,7. Lijn f zou het doel worden na een daling onder 361,7.

AEX kwartiergrafiek 040211

  • We zagen bij de uurgrafiek dat de markt de mogelijkheid tot stijgen open heeft gehouden. De slotveiling speelde hierin opnieuw een rol. De index kreeg hierin net als de voorgaande dagen nog snel een zetje naar boven, terwijl deze veiling dergelijke bewegingen juist zou moeten voorkomen. De index stond om enkele minuten voor 17.30u nog onder het slot van gisteren, na de slotveiling was dit veranderd in een stijging van 0,17%.
  • De grenzen die aanstaande maandag tellen zijn 364,3 en 366,5. Komen we onder 364,3 dan gaan we zoals we in de uurgrafiek zagen naar 363,1 of lager. Breken we door 366,5 (en vervolgens uiteraard ook door de top rond 366,9) dan houden we daarentegen de opwaartse beweging aan. Ik bepaal dan in de updates de mogelijke weerstandsniveaus.

Resumerend: 

De stippellijn rond 358,2 vormde in de weekgrafiek voor de tweede week achtereen steun. Dit keer wisten we er ruim boven te sluiten, wat op het eerste gezicht een opwaarts vervolg naar het gebied 374 - 378,4 inhoudt. We hebben in de daggrafiek evenwel van doen met een potentieel omkeerpatroon, het patroon f-j. Naar de zone 374 - 378,4 gaan we alleen als we naar boven door lijn j breken. Deze lijn loopt aanstaande maandag rond 369,2. De formatie f-j maakt dat een daling nochtans aannemelijk is, het is namelijk een potentieel omkeerpatroon. We zouden dan ter afronding naar lijn f gaan en daar naar beneden doorheen breken. Zekerheid omtrent de afronding van een patroon heb je nooit, daarom monitor ik de beweging ten aanzien van de lijnen f en j goed. Een eerste indicatie vormt aanstaande maandag de ontwikkeling ten aanzien van de grenzen 364,3 en 366,5. Komen we boven 366,5 dan houden we de beweging naar boven aan, wat me dan in de updates de potentiŽle weerstandsniveaus zal doen bepalen. Zakken we echter door 364,3 dan gaan we verder in de richting van lijn f, in eerste instantie naar 363,1. Een eventuele daling onder die grens zou ons naar 361,7 doen gaan, een terugkeer naar lijn f zou pas onder 361,7 aan de orde zijn.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar is intrigerend te noemen, daarom wil ik daar vandaag aandacht aan besteden.

  • De euro brak afgelopen dinsdag door het 61,8% Fibonacci niveau van de daling $1,428 - $1,287, hetgeen op dat moment aanleiding gaf om te veronderstellen dat de koers van de munt op zou lopen tot $1,428. Nog diezelfde dag echter ontstond er een top rond het 76,4% niveau $1,395 dat ik aan de grafiek heb toegevoegd. De munt daalde vervolgens vanaf dat niveau. Topvorming rond een 76,4% niveau zie je alleen in een markt die onzeker is. Er is dan sprake van grote twijfel omtrent het toekomstig koersverloop. Waar alles nu vandaag of begin volgende week om draait is om de beweging ten opzichte van de bodem die begin deze week rond $1,357 is ontstaan. Zou de euro door deze bodem zakken dan volgt een verdere verzwakking, mogelijkerwijs zelfs de hervatting van de neerwaartse trend die de laatste maanden leek te zijn gekeerd. Er woedt echter nog een stevige strijd rond dat punt, het is nog net gezegd dat we er doorheen zakken. Gaat de euro vanaf de huidige positie weer omhoog dan dienen we te gaan kijken of er eventueel een lagere top volgt. Dat zou in combinatie met een latere daling onder $1,357 dan alsnog in een hervatting naar beneden resulteren. Een stijging boven $1,395 daarentegen zou een opwaarts vervolg naar $1,428 geven. Het spel is op dit moment dus nog niet gespeeld, maar ik vond het vanavond desalniettemin interessant genoeg om het ter sprake te brengen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 4 feb 2011, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 feb 09.15u: Volop speculatie op goede cijfers

4 feb 10.00u: AEX nog dicht bij het 61,8% niveau

4 feb 11.00u: Index vlak onder weerstand gebleven

4 feb 12.00u: Geen verandering in beeld van AEX

4 feb 13.00u: Beursgraadmeter is nu wat gedaald

4 feb 14.00u: Optimisme overheerst tot nog toe

4 feb 14.45u: Omlaag na stevige tegenvaller uit VS

4 feb 15.00u: AEX-index staat nog steeds op winst

4 feb 16.00u: Beurzen willen toch gewoon omhoog

4 feb 17.00u: Lagere top gevormd in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven