ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280411

  • De beursgraadmeter is vandaag een stukje boven het hoogste punt van gisteren geweest, de index bereikte het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Er kan eventueel een top ontstaan rond zo'n gemiddelde, als dat in dit geval zo is zal dit morgen blijken.

  • Steun lag er de voorgaande dagen op 357,3 en 357,1, een daling onder die grenzen zou topvorming betekenen.

  • Passeren we daarentegen het hoogste punt 361,5 van vandaag dan stijgt de AEX door naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 363,3.

AEX daggrafiek BB 280411

  • De AEX kan voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands betreft nog altijd zowel naar boven als naar beneden. Er kan een stijging naar de middellijn plaatsvinden, maar ook een daling naar de onderste lijn. Vooralsnog kruipt de index met minieme stapjes in de richting van de middellijn.

AEX uurgrafiek 280411

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat we vandaag wederom een mislukte stijgingspoging hebben gehad. Die poging vond plaats na de opening. Deze niet geslaagde poging wil echter nog niet zeggen dat kopers de moed in de schoenen is gezonken, zij probeerden het vanmiddag na de vorming van een hogere bodem op 358 opnieuw. Zij hielden de mogelijkheid van een opwaarts vervolg open, iets dat zo blijft zolang we boven 358 koersen.

AEX kwartiergrafiek 280411

  • Willen we verder stijgen dan zullen we af moeten rekenen met het 61,8% Fibonacci niveau 360,2 van de daling van het hoogste naar het laagste punt van vandaag. Het komt erop neer dat we de laatste top rond 360,3 uit moeten nemen. Doen we dat dan tracht de markt wederom een beweging naar boven te realiseren. Om zo'n initiatief te laten slagen is vervolgens een stijging boven 361,5 nodig en wel een stijging die niet terug wordt gedraaid, zoals dat vandaag wel gebeurde.
  • Een daling onder 358 zou ons naar de stippellijn rond 357,3 of de bodem van gisteren 357,1 doen gaan, wat een kans op een neerwaartse doorbraak met zich mee zou brengen.

Resumerend: 

We bereikten vandaag het 50daags exponentieel gemiddelde in de daggrafiek, een lijn die weerstand en topvorming op zou kunnen leveren. Die topvorming zou er komen bij een daling onder 357,3 en 357,1. We gaan naar die grenzen bij een daling onder 358. Een stijging boven 360,3 daarentegen zou betekenen dat de markt nogmaals probeert de AEX verder naar boven te doen gaan. Dit lukt als de index boven 361,5 zou komen en blijven, hetgeen vervolgens een stijging naar het 61,8% niveau 363,3 uit de daggrafiek zou brengen.

En dan nog dit...

De afgelopen dagen kreeg ik van diverse lezers de vraag waarom de AEX achter loopt op de Duitse DAX. Zij ergeren zich daaraan en klagen over ons 'kleine beursje'. Tijd dus om over deze vermeende achterstand te praten.

  • De DAX doet het op het eerste gezicht inderdaad beter dan de AEX. De Duitse beursindex is namelijk door de top gebroken die in februari was ontstaan en staat rond het hoogste punt van het jaar. Er zit uiteraard verschil in de samenstelling van de indices, dat verklaart een deel van het sterkere koersverloop. Wij hebben een aantal fondsen gehad die met teleurstellende resultaten naar buiten kwamen. Kijk vandaag bijvoorbeeld naar Unilever dat in zijn eentje de AEX-index met 1,6 punten drukte. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak. Je mag de DAX en de AEX niet zomaar met elkaar vergelijken. De DAX is namelijk een herbeleggingsindex, dividenden van fondsen die vertegenwoordigd zijn in de index worden herbelegd in de graadmeter. Dit geeft in tijden van dividenduitkeringen, nu dus, een opdrijvend effect. Hier staat een AEX tegenover waarin ieder fonds dat ex-dividend gaat een drukkend effect heeft op de index. Het invloed van dividenduitkeringen op de AEX is dus tegengesteld aan dat van uitkeringen op de DAX. Dit betekent dat je het koersverloop van de de beide indices niet met elkaar mag vergelijken. Er is geen sprake van achterstand, het is gewoon een heel andere index. Dit neemt overigens niet weg dat de Duitse beurs wel sterk presteert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 28 apr 2011, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 apr 09.15u: Kwart procent hogere opening AEX

28 apr 10.00u: Doorbraak door 361,1 teruggedraaid

28 apr 11.00u: Steun rond 50% Fibonacci niveau

28 apr 12.00u: AEX aangekomen bij 61,8% grens

28 apr 13.00u: Index staat nog steeds onder druk

28 apr 14.00u: AEX onder bodem gisterenmiddag

28 apr 15.00u: Na cijfers steun rond grens 358,2

28 apr 16.00u: Bodem door koersontwikkeling in VS

28 apr 17.00u: Top AEX op 61,8% kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven