ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010910

  • De aandelenmarkt kende vandaag een grote stijging, de AEX is bijna 2,9% boven het slot van gisteren geŽindigd. Hiermee doet zich wederom een forse herstelbeweging voor na een terugkeer naar de stippellijn rond 311,5. Dat niveau wordt niet alleen fanatiek verdedigd, maar is steeds weer het startpunt van een felle herstelbeweging. Zaak is nu te gaan volgen hoever we dit keer komen met dit herstel. Om potentiŽle weerstandsniveaus te bepalen heb ik Fibonacci lijnen getekend over de daling 341 - 308,5. Er blijkt nog slechts ťťn belangrijk Fibonacci niveau te zijn dat als mogelijke hindernis geldt, dat is het 61,8% niveau rond 328,6. De AEX is boven het 50% niveau gesloten en dat maakt deze volgende Fibonacci grens 328,6 tot koersdoel.

  • Het hoofd en schouders patroon dat vorige maand ontstond is door de candle van vandaag op overtuigende wijze ongeldig geworden. We zijn namelijk ruim boven de neklijn gesloten. Het is een belangrijke overwinning voor het kopende deel van de markt.

  • We zijn met de beursindex gesloten op het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 en dat is een aspect waar we nog wel rekening mee moeten houden. Deze lijn had de afgelopen maanden geen rol van betekenis als steun- of weerstandslijn, maar dat neemt niet weg dat de lijn op een zeker moment toch weer als zodanig in het spel zou kunnen komen. Het is daarom goed morgen alvorens uit te gaan van een voortzetting naar 328,6 te controleren dat we daadwerkelijk verder omhoog gaan.

AEX daggrafiek BB 010910

  • De daggrafiek met Bollinger Bands kan na vandaag in ieder geval geen belemmering meer vormen voor een vervolg naar boven. De AEX is namelijk boven de middellijn gesloten, wat kansen schept voor een stijging naar de bovenste band. Daarvoor dient de beursindex zich boven de middellijn te handhaven.

AEX uurgrafiek 010910

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk dat het hoogste punt van vandaag zich ter hoogte van bodems van 18 en 19 augustus jongstleden bevindt. Dit brengt een kleine kans op topvorming met zich mee. Willen we naar de grens 328,6 uit de daggrafiek gaan dan moeten we door 325,9 breken.

  • Zouden we eventueel dalen dan gaat de markt op naar een volgende bodem. Steun kan er dan liggen rond 321 en 320, respectievelijk een stippellijn door oude toppen en bodems en de onderkant van de vlag die vanmiddag ontstond.

AEX kwartiergrafiek 010910

  • Het doel 325,8 van die vlag is zoals ik vanmiddag meldde overigens bereikt, daar hoeven we dus niets meer mee te doen.
  • Behalve op 321 en 320 kan er zoals uit deze kwartiergrafiek blijkt ook nog steun liggen rond 318,9, waar ik een stippellijn heb liggen die door de top van 30 augustus jongstleden loopt. Andere punten waar mogelijkerwijs een bodem zou kunnen volgen bepaal ik zodra er zich daadwerkelijk een daling voordoet, dat is nu prematuur. De Amsterdamse graadmeter is namelijk dichtbij het hoogste punt van de dag gesloten en de markt toont daarmee ondanks de grote winst geen enkele vorm van verzwakking. Hieruit blijkt dat beleggers voor morgen een verdere stijging voorzien. Nadere steunniveaus ga ik pas bepalen indien blijkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben en er een daling wordt ingezet.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag een dusdanige winst geboekt dat de index in de daggrafiek het 50% niveau uitnam en in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn. Dit vormt een aanwijzing voor een vervolg naar boven, namelijk naar het 61,8% niveau in de daggrafiek rond 328,6. Vereist is dat we boven 325,9 komen, zodat we de weerstand van het 50daags exponentieel gemiddelde in de daggrafiek en een horizontale lijn in de uurgrafiek uitnemen. Doen we dat dan richt ik me op een vervolg naar 328,6. Dalen we echter dan wordt die voortzetting naar boven onzeker, dat wordt dan immers afhankelijk van de plaats waar de beursindex vervolgens steun vindt. Dat kan zijn rond 321, 320 of 318,9, drie niveaus die zich direct aandienen. Andere potentiŽle steunniveaus bepaal ik pas mochten we daadwerkelijk dalen, iets waar beleggers gezien de slotstand die in de buurt lag van het hoogste punt van de dag in ieder geval nog niet van uitgaan en ik dus nog niet te zeer op wil speculeren.

En dan nog dit...

Gisteren toonde ik u dat de DAX zich in een stijgende trend bevond, de index koerst in de maandgrafiek namelijk boven een stijgende trendlijn. Vandaag wil ik wat breder kijken en laten zien wat er voor nodig is om Europa als geheel verder naar boven te helpen. Daarvoor neem ik de daggrafiek van de Eurostoxx50 index, de graadmeter waarin de vijftig grootste aandelenfondsen uit Europa opgenomen zijn.

  • Wat allereerst opvalt is de stijgende lijn o, die in combinatie met de stippellijn rond 2585 steun geboden heeft. Dit betekent dat de markten een nieuwe poging naar boven wagen, iets dat ook al tot uiting kwam in de daggrafiek van de AEX. Belangrijk is nu dat er geen lagere top onder die van vorige maand ontstaat. Een lagere top zou indien gevolgd door een daling onder lijn o en de bodems rond 2585 slecht nieuws voor het toekomstig koersverloop betekenen, dit maakt het cruciaal dat dit niet gebeurt.
  • Belangrijke potentiŽle weerstandsniveaus waar absoluut mee afgerekend dient te worden zijn de top rond 2750 en de stippellijn rond 2790. We kunnen het koersverloop deze en komende weken dan ook het beste gaan beoordelen aan de hand van het verloop ten opzichte van deze twee grenzen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 1 sep 2010, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 sep 09.15u: Opening met een gap naar boven

1 sep 10.00u: Tegengestelde signalen uit grafieken

1 sep 11.00u: Beursindex met kracht naar boven

1 sep 12.00u: AEX-index scherp verder gestegen

1 sep 13.00u: Markt gaat vol voor goede cijfers

1 sep 14.00u: Gokkers hebben de markt in handen

1 sep 15.00u: Kopers actief na tegenvallend cijfer

1 sep 16.15u: Index VS zorgt voor stijging AEX

1 sep 17.00u: Doel vlag bereikt, 50% uitgenomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven