ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 231110

  • Gisteren zagen we een potentieel toppatroon met de naam engulfing bearish line, de vraag was nog of dit patroon bevestigd zou worden. Dit is na vandaag geen vraag meer. De AEX is 2,2% onder het slot van gisteren geëindigd, het patroon van gisteren is bekrachtigd als top.

  • Dat is niet het enige negatieve aspect aan het koersverloop van vandaag, een koersverloop waarop het overigens prima handelen was. De index is namelijk zowel door 337,7 als door 335,3 gezakt, wat twee potentiële steunniveaus waren. Om een volgend doel te bepalen heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 308,5 - 348,8 in de grafiek geplaatst. Er zijn drie Fibonacci retracement niveaus die een rol zouden kunnen gaan spelen. Dit zijn het 38,2% niveau rond 333,4, het 50% niveau rond 328,6 en het 61,8% niveau rond 323,9. Ik richt me bij de daling steeds op het eerstvolgende punt, wat betekent dat het 38,2% niveau rond 333,4 als we de daling aanhouden mijn eerstvolgende doel is. Komen we daar inderdaad dan moet uit het koersverloop duidelijk worden of we ons al dan niet op het volgende niveau 328,6 kunnen richten.

AEX daggrafiek BB 231110

  • De Bollinger Bands bieden nog mogelijkheden voor een herstel. De AEX heeft namelijk de onderzijde van deze indicator bereikt en die kan in principe nog als steunlijn dienst gaan doen. We moeten dan morgen wel direct stijgen. Zouden we namelijk dalen dan gaan de index en de onderste lijn samen naar beneden bewegen, wat in deze indicator de geboorte van een nieuwe dalende trend zou betekenen. Morgen wordt in dit opzicht een belangrijke dag.

AEX uurgrafiek 231110

  • We hebben morgen in de uurgrafiek een prima handvat om vast te stellen of we verder dalen of niet, dat is namelijk de dalende lijn r. Breken we naar boven door die lijn dan doet de markt een herstelpoging die ik dan zal gaan volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Blijven we onder de lijn dan gaan we verder naar 333,4, de eerste grens uit de daggrafiek.

AEX kwartiergrafiek 231110

  • Ik constateerde in de daggrafiek dat de beursgraadmeter door het steunniveau 335,3 was gezakt. Uit de kwartiergrafiek blijkt dat dit pas in de slotveiling is gebeurd en dat we bovendien maar licht onder dat niveau staan. Ik wil het daarom nog niet als doorbroken beschouwen, maar dat bewaren tot het moment dat we daadwerkelijk onder de slotstand van vandaag 334,8 komen. Pas in dat geval richt ik me op 333,4, op dit moment laat ik de mogelijkheid voor een herstelbeweging nog open. Dat vereist overigens wel een stijging boven lijn r, dat blijft ongewijzigd.

Resumerend: 

Het toppatroon van gisteren in de daggrafiek is vandaag op overtuigende wijze bevestigd. De index is vervolgens door 337,7 en 335,3 gezakt, maar van een doorbraak door dat laatste niveau wil ik omdat het in de slotveiling plaats vond nog niet uitgaan. We hebben morgen in lijn r in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek een prima handvat om vast te stellen of we al dan niet verder dalen. Breken we door de lijn dan gaan we een herstelbeweging in en die beoordeel ik dan vervolgens aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Zolang we ons onder lijn r bevinden is de kans op een daling het grootst. Komen we onder 334,8 dan wordt het 38,2% niveau rond 333,4 in de daggrafiek mijn koersdoel, waarbij ik de mogelijkheid open houd dat we later ook nog 328,6 of 323,9 gaan zien. Ik beoordeel dat van niveau tot niveau.

En dan nog dit...

Hoe de financiële markt denkt over de perikelen in het eurogebied toont zij in het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar. De markt luistert niet naar mooie woorden van politici als onze Minister van Financiën De Jager, maar trekt haar eigen conclusies en vertaalt dat in een negatief koersverloop voor de euro.

  • De Amerikaanse FED heeft onlangs een nieuw verruimingsprogramma aangekondigd, de hoeveelheid dollars in de wereld zal wederom worden vergroot. Je zou daarop verwachten dat de dollar zou verzwakken ten opzichte van de euro, maar het tegendeel blijkt het geval. De ontwikkelingen rond Ierland zorgen voor dermate veel druk op de euro dat de dollar juist sterker wordt ten opzichte van de dollar. Het is duidelijk hoe de financiële markten denken over de recente ontwikkelingen in Ierland en het mogelijke besmettingsgevaar naar andere eurolanden. Men maakt zich zorgen en verkoopt de euro. 
  • Er is gisteren een vlag afgerond in de daggrafiek van de munt. Het patroon geeft een koersdoel van $1,30. Er zijn nog twee mogelijke steunniveaus, namelijk de stippellijn door een voorgaande top rond $1,333 en het 61,8% niveau van de laatste stijging rond $1,325. Zakt de euro door deze twee grenzen dan daalt de munt naar $1,30 of eventueel lager. De daling is overigens wel gunstig voor exporterende bedrijven in Europa, dat is bij het wantrouwen dat men ten aanzien van de toekomstige situatie in Europa etaleert dan in ieder geval nog een lichtpuntje. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 23 nov 2010, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 nov 09.15u: Negatieve opening van beursindex

23 nov 10.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

Draka: Biedingenstrijd bepaalt het koersverloop

23 nov 11.00u: Daling AEX na sluiten gap hervat

23 nov 12.00u: Poging om een bodem te maken

23 nov 13.15u: Geen bodem, AEX terug bij 338,6

23 nov 14.00u: Daling krijgt nu serieuze proporties

23 nov 15.00u: AEX bij laagste punt van de dag

Unibail: Grote wig en hoofd en schouders patroon

23 nov 16.00u: Index nadert oude steun 335,3

23 nov 17.00u: Dalende tendens gehandhaafd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven