ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230310

  • Gisteren ontstond er een hammer in de daggrafiek, het betrof een potentiŽle bodem. Vandaag is een groene candle gevolgd, waardoor die bodem een feit is. Beleggers kijken wederom naar boven.

  • Nu ik weet dat het laagste punt van gisteren inderdaad een bodem betrof heb ik lijn j door de laatste bodems kunnen tekenen. De lijnen a en j leveren samen een interessant patroon op, namelijk een wijder wordende driehoek. Het is een patroon dat je niet vaak ziet, dat overigens als een omkeerpatroon te boek staat. Er ging een stijging aan vooraf, wat suggereert dat de AEX de driehoek binnenkort alsnog aan de onderzijde zou verlaten. Het mag duidelijk zijn dat ik daarop attent zal zijn.

  • Vooralsnog echter bewegen we omhoog, in de richting van de recente top rond 343,8, de stippellijn door de januari top rond 345,6 of eventueel nogmaals lijn a. De waardes 343,8 en 345,6 en lijn a moeten we zolang we geen omslag hebben gezien als richtpunten houden, want de beweging van dit moment leidt ons in die richting. Daar komt nog bij dat de trend in onderstaande grafiek nog altijd naar boven is gericht, iets dat ik uiteraard ook mee moeten nemen.

AEX daggrafiek BB 230310

  • De trend is naar boven gericht omdat we boven de middellijn van de Bollinger Bands in deze daggrafiek koersen. Het is vanuit dit perspectief verstandig om zolang er geen omslag en een daling onder de middellijn te zien is uit te gaan van een vervolg naar boven.

AEX uurgrafiek 230310

  • Als je ziet hoe snel de markt hersteld is van de daling die zich afgelopen vrijdag en gisterenochtend voordeed kun je ook alleen maar tot de conclusie komen dat het wijs is van een voortzetting naar boven uit te gaan. Daarbij houd ik vanwege de wijder wordende driehoek in de daggrafiek uiteraard wel de stappen naar boven in de gaten die gemaakt moeten worden willen we verder kunnen stijgen naar 343,8, 345,6 of lijn a in de daggrafiek. Het kan gezien de driehoek in de daggrafiek immers zomaar omslaan.

  • Met het oog op dat laatste let ik op de ontwikkeling ten opzichte van de stippellijn rond 340,1. Zouden we namelijk door dat niveau zakken dan gaan we een correctieve beweging maken op de stijging die zich vanaf 334 heeft voorgedaan.

  • Komen we daarentegen boven de laatste candle van vandaag, een inverted hammer die op weerstand duidt, dan gaan we door naar 343,8 of hoger. Het vergt een stijging boven 342,4.

AEX kwartiergrafiek 230310

  • De stippellijn rond 340,1 die ik bij de uurgrafiek noemde werd vandaag zoals u ziet met hand en tand verdedigd. Deze verdediging hield zelfs na een mislukte uitbraak door de stippellijn rond 341,1 stand en vormde de basis voor een nieuwe uitbraakpoging die vervolgens wel slaagde. Het niveau waar het morgen nu om gaat is de laatste top rond 342,4. Passeren we dat dan stijgen we verder.
  • Belanden we daarentegen achtereenvolgens onder 341,1 en 340,1 dan start er een correctie op de stijging die zich de afgelopen dagen vanaf 334 heeft voorgedaan. Mogelijke steunniveaus bepaal ik pas als zich dat voordoet.

Resumerend: 

De hammer van gisteren in de daggrafiek is bevestigd, waarmee een volgende bodem een feit is. Ik heb daardoor lijn j kunnen tekenen, die samen met lijn a een wijder wordende driehoek vormt. Dit patroon staat te boek als een omkeerpatroon, wat wil zeggen dat we attent moeten zijn op een omslag, gevolgd door een neerwaartse doorbraak door lijn j. Het verdient echter aanbeveling om er zolang die omslag zich niet heeft voorgedaan van uit te gaan dat we verder stijgen, wat het geval is als we boven 342,4 komen. Richtpunten zijn dan 343,8, 345,6 en lijn a in de daggrafiek. Komt de AEX achtereenvolgens onder 341,1 en 340,1 dan wordt het anders, want dan gaan we een correctie in op de laatste beweging. Hier ga ik dan in mijn updates met mogelijke steunniveaus op in.

En dan nog dit...

Beleggers in de Amsterdam Midkap Index (AMX) laten er geen gras over groeien, maar zijn volop in de aanval gegaan. De index is in tegenstelling tot de hoofdindex AEX naar boven door de januari top gebroken en houdt de stijgende trend zonder terughoudendheid aan.

  • De doorbraak vond vorige week al plaats, maar is gisteren en vandaag bevestigd. Gisteren namelijk vond de AMX steun op de stippellijn door de januari top en vandaag volgde een doorbraak door de toppen van vorige week. De trend blijft nu stijgend zolang de AMX niet terugvalt onder de stippellijn rond 543. Mogelijk doel is zolang de index hieraan blijft voldoen lijn e. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 23 mrt 2010, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 mrt 09.15u: Behoedzame stap naar boven

23 mrt 10.00u: AEX door 61,8% niveau gebroken

23 mrt 12.00u: Vloertje gelegd onder de AEX-index

23 mrt 13.00u: Winst wordt nog altijd verdedigd

23 mrt 14.00u: Nieuw vloertje afgelopen 45 min

23 mrt 15.00u: Rechthoek in de kwartiergrafiek

23 mrt 16.00u: Teruggedraaide uitbraak van AEX

23 mrt 17.00u: Nu weer ineens alsnog naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven