ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130510

  • De AEX opende vanmorgen boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 358,2 - 307,9 rond 339 en leek dit daarmee te gaan doorbreken. De graadmeter keerde echter in de loop van de ochtend terug onder het niveau en beleggers slaagden er ondanks pogingen daartoe niet in om een slot boven 339 te bewerkstelligen. Dit maakt het onzeker of we nog verder zullen stijgen met de AEX. Een 61,8% niveau is namelijk een belangrijke grens en vaak het eindpunt van een correctie. We moeten er rekening mee houden dat we niet verder meer stijgen.

  • Dat gezegd hebbende moet ik tevens constateren dat we nog geen top hebben neergezet op dit niveau. De kans dat we toch verder omhoog gaan is daarom nog steeds aanwezig. Het komt erop neer dat we beide opties open dienen te houden. Laat ik daarom benoemen waar de mogelijke weerstandsniveaus liggen. Nieuw is de top van vandaag rond 340,1, daar kan uiteraard weerstand liggen. Boven die grens gaat het om de waardes 342, 342,7, 345,6 en 351,3 uit mijn slotanalyse van gisterenavond. Bij een stijging boven 340,1 wordt 342 het eerste doel, wordt dat gepasseerd dan wordt 342,7 het nieuwe richtpunt en zo verder, net zolang tot er ergens een top ontstaat.

AEX daggrafiek BB 130510

  • De index nadert in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn van deze indicator. Dat is een potentiŽle weerstandslijn. De trend is omlaag gericht zolang we ons onder deze lijn bevinden.

AEX uurgrafiek 130510

  • In de uurgrafiek tekende ik vandaag lijn c die als weerstandslijn bleek te fungeren. Met die lijn dienen we rekening te houden als we verder zouden stijgen.

  • Nieuw is het patroon d-d' dat in feite een grote vlag is. Het patroon wijst uit dat de aandelenmarkt nog steeds het streven heeft de AEX verder te doen stijgen. Deze stijging komt er zodra de index naar boven door lijn d breekt.

  • Verlaat de graadmeter het patroon daarentegen aan de onderzijde dan wijzigt het streven van de markt. Bij het patroon past namelijk een uitbraak naar boven, maar geen uitbraak naar beneden. Zeer relevant bij een daling onder lijn d' zou zijn de stippellijn rond 333,5. Dat is immers de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, een patroon dat ongeldig zou worden bij een terugkeer onder 333,5.

AEX kwartiergrafiek 130510

  • De markt heeft er gezien de laatste twee candles de moed ingehouden. Kopers deden nog even hun best om te voorkomen dat de beursindex de dag onder het slot van gisteren af zou sluiten. Eerste steun ligt er zodoende morgen rond 336,7. Komen we onder die grens dan moeten we gaan letten op de beweging ten opzichte van lijn d'.
  • Eerste weerstand is uiteraard lijn d en vlak daarboven is de top rond 339,1 van belang. Een stijging boven die laatste top zou ons tevens opnieuw boven het 61,8% niveau in de daggrafiek brengen, waarmee de markt een nieuwe poging zou wagen om af te rekenen met deze weerstandsgrens.

Resumerend: 

We zagen vandaag een niet geslaagde poging om het 61,8% niveau rond 339 te doorbreken. Dit impliceert dat er eventueel een top kan ontstaan. Zolang die er echter niet daadwerkelijk is moeten we alle opties open houden. Uit de uurgrafiek blijkt dat de markt de intentie heeft om verder te stijgen, daar is namelijk een vlag ontstaan. Breken we door lijn d en 339 dan doen we wederom een stijgingspoging. Mogelijke weerstand ligt er rond 340,1, 342, 342,7, 345,6 en 351,3. Bij iedere doorbroken grens neem ik de volgende waarde uit de rij als nieuw doel, net zolang tot er ergens een top ontstaat. Die top zou er nu al komen mochten we naar beneden uit het patroon d-d' breken, zeker als dat gevolgd zou worden door een terugkeer onder de neklijn rond 333,5 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat gisteren in de uurgrafiek ontstond.

En dan nog dit...

De Duitse beleggers kunnen zonder meer de meest optimistisch gestemde beleggers in Europa worden genoemd, hieronder ziet u waarom.

  • De Duitse DAX heeft het overgrote deel van het in de voorgaande twee weken opgelopen verlies goedgemaakt. De graadmeter staat dichtbij de top die in april rond 6341 werd neergezet. Alle relevante weerstandsniveaus zijn gepasseerd, als bewegingen elders dus geen roet in het eten gooien keert de beursindex terug bij de stippellijn die ik op 6341 heb getekend. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 13 mei 2010, 19.00u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 mei 09.15u: AEX gestart met gap naar boven

13 mei 10.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

13 mei 11.00u: Winst AEX-index is verdwenen

13 mei 12.00u: Beursgraadmeter licht omhoog

13 mei 13.00u: Nieuwe aanval op weerstand 339

13 mei 14.00u: Weerstand AEX nog steeds intact

ING: Gevangen in een grote zijwaartse beweging

13 mei 15.00u: Lagere top in de kwartiergrafiek

13 mei 16.00u: Tegengestelde signalen in de AEX

13 mei 17.00u: Wederom een lagere top ontstaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven