ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 110510

 • De candle van vandaag laat zich niet zo eenvoudig duiden. De candle valt geheel binnen zijn voorganger, maar is te groot om een bearish harami te worden genoemd. Er is dus geen sprake van een potentieel toppatroon. Aan de vorm of ligging van de candle hebben we dus niets.

 • Feit is dat de beurs een stevig verlies heeft teruggedraaid en dat wijst op kracht. De markt toonde de wil om verder naar boven te gaan. Om daadwerkelijk verder te kunnen stijgen moeten we uiteraard wel door de top van gisteren rond 335,2 breken, anders komt er niets van. Doen we dat dan kunnen we door naar het 61,8% niveau rond 339.

 • Zoals ik gisteren constateerde vinden we daarboven nog potentiŽle weerstandsniveaus rond 342,2 en 345,6, maar deze grenzen komen pas in het spel mochten we door 339 breken. Dat is gezien het feit dat een 61,8% niveau een cruciale grens is geen ontwikkeling waar ik op vooruit wil lopen.

 • De AEX sloot gisteren een mogelijke weerstandslijn, zolang we die niet blijvend uitgenomen hebben kan er ook nog een top ontstaan.

AEX daggrafiek BB 110510

 • Het plaatje in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet veranderd. We bevinden ons in het onderste deel van de banden en dat wil zeggen dat de trend omlaag gericht is. Hierin komt alleen verandering als we naar boven door de middellijn weten te breken. Zolang dat niet is gebeurd geldt de lijn als potentiŽle weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 110510

 • In de uurgrafiek wil ik uw aandacht vragen voor een bodempatroon dat morgen zou kunnen ontstaan als we verder stijgen. Het gaat om een omgekeerd hoofd en schouders patroon met de neklijn rond 333,5. De laatste piek van gisteren viel in de slotveiling en die heb ik daarom niet meegenomen. We dienen die morgen uiteraard wel te passeren willen we verder omhoog kunnen gaan. Breekt de index door 333,5 en 335,2 dan betekent dat de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat als koersdoel de stippellijn rond 358,2 heeft. Daar ligt de dubbele top die vorige maand ontstond en de start van de daling betekende. De aandelenmarkt heeft ambitieuze plannen.

 • Wordt het patroon inderdaad afgerond dan neem ik echter niet direct de top rond 358,2 als koersdoel. We zagen bij de daggrafiek dat er weerstand kan liggen rond 339, 342,2 en 345,6. Daar wil ik niet aan voorbij gaan. Daar komen in deze grafiek nog de grenzen 342,7 en 351,3 bij. Komt er een stijging boven 333,5 en 335,2 dan volg ik de beweging naar boven van niveau naar niveau en loop het lijstje 339, 342,2, 342,7, 345,6 en 351,3 af. Bij ieder punt controleer ik of we al dan niet verder omhoog gaan.

AEX kwartiergrafiek 110510

 • Steun lag er vanmiddag rond 327,8. Zouden we onder die grens belanden dan gaan we alsnog verder met de correctie die we vanmorgen kenden. Ik sluit dit niet uit, wat komt door de aard van de stijging van vanmiddag. Deze stijging was namelijk haast te mooi om waar te zijn. Bij weerstandsniveaus kwam er als bij toverslag extra vraag in de markt, wat mij tot de conclusie leidt dat het om een goed uitgevoerde tactiek ging waarmee de AEX doelmatig omhoog werd gezet. Deze tactiek werd de laatste maanden vaak toegepast. Ik heb echter niet zo'n vertrouwen in dergelijke puur op de index gerichte strategieŽn. Als een index stijgt omdat de markt fiducie heeft in de aandelen waaruit de index is samengesteld is dat een goed signaal. Als er echter bewust op de graadmeter zelf gestuurd moet worden om de boel geforceerd naar boven te krijgen is het maar de vraag in hoeverre de beweging levensvatbaar is. Het woord graadmeter kun je dan in ieder geval al niet meer toepassen. Hoe meer de index op kunstmatige wijze omhoog wordt gezet hoe grotere dalingen je vervolgens krijgt als het even tegen zit. We kregen daar vorige week een voorbeeld van. De markt heeft er echter niets van geleerd, zo lijkt het als ik naar de bewegingen van vanmiddag kijk. Hoewel de markt naar boven kijkt en ik dus mee moet kijken houd ik daarbij dus wel de blik strak op de weg. Ik wil me zeker niet laten verrassen mocht de beurs nogmaals onderuit gaan.
 • Op dit moment is dat echter nog geen punt van zorg. De index eindigde de dag op de stippellijn rond 333,5 die bij een stijging zou veranderen in de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Passeren we achtereenvolgens 333,5 en 335,2 dan gaat de beursindex verder omhoog en dat is wat telt.

Resumerend: 

Uit de daggrafieken worden we niet wijzer, maar uit de uurgrafiek des te meer. In die grafiek is een omgekeerd hoofd en schouders patroon in ontwikkeling dat bij een doorbraak door 333,5 een koersdoel van 358,2 geeft. We moeten dan uiteraard wel de top rond 335,2 uitnemen. Gebeurt dat dan richt ik het vizier overigens niet direct op 358,2. Er liggen namelijk potentiŽle weerstandsniveaus rond 339, 342,2, 342,7, 345,6 en 351,3 en ik wil dan van punt tot punt gaan volgen of de AEX al dan niet verder doorstijgt naar het volgende niveau uit het lijstje. Anders wordt het mochten we naar beneden door de bodem rond 327,8 zakken. Dan gaan we namelijk alsnog verder met de correctie van vanmorgen waar vanmiddag op een zo efficiŽnte wijze een eind aan werd gemaakt.

En dan nog dit...

Laten we vanavond eens kijken hoe het onze zuiderburen vergaan is bij alle commotie van de laatste tijd. U ziet de daggrafiek van de BEL20.

 • De Belgische index brak vorige week met een gap naar beneden door voorgaande bodems, maar gisteren volgde eenzelfde gap naar boven. De candle van vrijdag is alleen komen te staan, wat een zogenaamd island reversal pattern heet. Het tweede gap blijft overigens niet vaak open staan hoor, dus ik acht een terugkeer naar het gisteren overgeslagen gebied voorstelbaar.
 • Momenteel beweegt de index echter naar boven. De BEL20 heeft het 50% niveau van de daling 2726 - 2289 bereikt dat rond 2507 ligt, maar is daar niet doorheen gebroken. Het kan zijn dat er hier een top ontstaat. Is dat niet het geval dan liggen er nog drempels rond 2560 waar een oude top en het 61,8% niveau samenvallen en rond 2585 bij de laatste top. Dat zijn de hindernissen waarvoor de Belgische beurs zich geplaatst ziet op de weg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 11 mei 2010, 19.14u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 mei 09.15u: Lagere opening van de AEX-index

11 mei 10.00u: Vier candles dicht bij elkaar

11 mei 11.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

11 mei 12.00u: Kopers stellen zich nog te weer

11 mei 13.15u: AEX gedaald naar 23,6% niveau

11 mei 14.00u: Steun rond 23,6% Fibonacci grens

11 mei 15.00u: Beursindex heeft daling voortgezet

11 mei 16.00u: In kielzog van Amerikanen omhoog

11 mei 17.00u: Markt blijft index naar boven sturen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven