ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040510

 • De AEX heeft vandaag dan de beweging naar 335,8 gemaakt die zich vorige week door middel van de vorming van een top in de vorm van de letter M aankondigde. Het was een heftige beweging, de resultante van de aanhoudende pogingen om een daling te voorkomen die sinds de vorming van het toppatroon vanaf het steunniveau rond 342 hebben plaatsgevonden. Vandaag echter wogen de zorgen betreffende Griekenland en in mindere mate Spanje de markt toch te zwaar en dat bracht ons een daling van maar liefst 3,2%.

 • De dalingen liggen hiermee naar ik denk nog niet achter ons. In de grafiek is namelijk een hoofd en schouders patroon ontstaan. De neklijn is de stippellijn rond 342, boven de schouders staat de letter S en het hoofd is met de letter H aangegeven. Het patroon geeft een koersdoel van ongeveer 326 punten, een doel dat geldig blijft zolang de AEX-index niet terugkeert boven 342. De stippellijn rond dat niveau moet overigens gezien worden als potentieel weerstandsniveau.

 • Tussen het 50% niveau rond 335,8 waar we nu steun gevonden hebben en dat doel 326 ligt echter nog het 61,8% niveau rond 330,5. Dalen we inderdaad verder dan is dat de waarde waar ik me allereerst op zal richten.

AEX daggrafiek BB 040510

 • Voor de korte termijn is het echter de vraag of we meteen verder gaan dalen. De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands namelijk ruim onder de onderste band terecht gekomen. Dit is over het algemeen geen situatie die lang aanhoudt, de beursindex zal op een gegeven moment terug moeten keren binnen de banden. Dit kan ofwel middels een zijwaartse beweging gebeuren waarbij de onderste lijn de index als het ware inhaalt, ofwel door een stijging. Probleem is dat niet exact te zeggen is wanneer de index terug gaat keren binnen de indicator. Dat kan morgen zijn, maar ook enkele dagen duren. De stand onder de banden vormt echter hoe dan ook aanleiding om er niet voetstoots van uit te gaan dat we verder dalen naar 330,5, maar eerst rekening te houden met de mogelijkheid dat er zich een herstel voordoet.

AEX uurgrafiek 040510

 • In de uurgrafiek ontstond vandaag eveneens een hoofd en schouders patroon. Hier ging het niet om een toppatroon, maar om een voortzettingspatroon. Het heeft een koersdoel van ongeveer 334,2, waarmee de index dus toch verder omlaag zou kunnen gaan.

 • Zou de beursindex op grond van de stand van zaken in de vorige grafiek nochtans herstellen dan kan in de buurt van de stippellijn rond 342 weerstand worden verwacht. Andere mogelijke weerstandsniveaus bepaal ik in mijn updates. Er heeft zich nog geen bodem aangekondigd, dus het is ook te vroeg om al over potentiŽle weerstandsniveaus te reppen.

AEX kwartiergrafiek 040510

 • Vandaag speelde de dalende lijn q die u in deze grafiek ziet de hoofdrol. De lijn zal velen in staat hebben gesteld optimaal te profiteren van de daling en te blijven zitten tot het doel 335,8 uit de daggrafiek daadwerkelijk werd bereikt. Ik heb de lijn vanavond overigens iets verschoven en heb de lijn door de drie toppen van vandaag getrokken. Zo is hij representatiever voor het koersverloop van vandaag en voor morgen dus bruikbaarder. Zolang we onder deze lijn koersen is de beweging omlaag intact, komen we evenwel boven de lijn dan gaan we een herstelbeweging maken die ik dan met nieuwe Fibonacci lijnen volg.

Resumerend: 

De AEX is heeft met een fikse daling het doel 335,8 bereikt dat zich vorige week liet bepalen aan de hand van de M-vormige top. De daling heeft een hoofd en schouders patroon doen ontstaan dat zelfs op een daling naar 326 punten wijst. Daar wil ik me echter nog niet op richten, zouden we verder dalen dan gaat mijn vizier eerst naar het 61,8% niveau in de daggrafiek rond 330,5. U heeft echter gelezen dat ik er niet zeker van ben dat we morgen verder dalen. Dit vindt zijn oorzaak in de stand ruim onder de Bollinger Bands in de daggrafiek. We moeten er rekening mee houden dat we eerdaags terug zullen moeten keren binnen de banden. Dat kan ofwel door middel van een stijging ofwel door middel van een zijwaartse beweging. Nuttig is morgen lijn q in de kwartiergrafiek. Blijven we onder de lijn dan gaan we door richting 330,5, komen we boven de lijn dan gaan we een herstelbeweging in waarvoor ik dan in de updates de mogelijke weerstandsgrenzen vaststel. Eťn kan ik er al wel noemen, dat is de vandaag doorbroken stippellijn rond 342.

En dan nog dit...

Vandaag kan ik eender welke grafiek nemen om op deze plaats te bespreken, alle grafieken tonen namelijk lange rode candles en een voortzetting van de daling. Ik koos echter voor de DAX, als index van Europa's grootste economie is die tenslotte erg belangrijk.

 • De DAX brak op 28 april jongstleden naar beneden uit een wijder wordende driehoek waarvan de onderzijde de horizontale stippellijn rond 6140 was. Dit bracht echter niet onmiddellijk een daling. Kopers stelden zich de dagen daarop teweer en zorgden voor een terugkeer boven de stippellijn. Vervolgens werd die stippellijn bij de voorlaatste twee candles ook nog eens verdedigd als steunniveau. Het mocht echter niet baten, want de DAX dook alsnog omlaag. 
 • De index heeft vandaag het 38,2% niveau van de stijging 5433 - 6341 bereikt dat rond 5995 ligt. Het is een potentieel steunniveau.
 • Een daling onder dit niveau zou een beweging naar 5890 veroorzaken waar het 50% niveau ligt. Een eventuele daling daaronder zou uitmonden in een gang naar het 61,8% niveau rond 5780. Daaronder zou er dan bij de stippellijn op 5735 door oude toppen nog steun gevonden kunnen worden. 
 • De vier candles die voorafgaand aan de laatste candle zijn ontstaan kunnen met enig voorstellingsvermogen gezien worden als een vlag, wat de suggestie wekt dat de DAX in ieder geval doorgaat naar het 50% niveau rond 5890. Wilt u wat meer zekerheid hieromtrent wacht dan op een daling onder het laagste punt van vandaag 5995, want dat zou het sein zijn voor een vervolg naar beneden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 4 mei 2010, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 mei 09.15u: Aandelenmarkt zoekt de stijging

4 mei 10.00u: 61,8% Fibonacci niveau doorbroken

4 mei 10.30u: AEX is plots naar beneden gedoken

4 mei 11.00u: Nervositeit van de markt is groot

4 mei 12.00u: Steun AEX rond een cruciaal niveau

4 mei 13.00u: Een driehoek in de kwartiergrafiek

4 mei 14.00u: Uitbraak naar beneden beursindex

Wavin: Omgekeerde splitsing van de aandelen

4 mei 15.00u: AEX is nu ook door 341 gezakt

4 mei 15.45u: Versnelling in de indexdaling

4 mei 16.00u: Poging beurs om daling te stoppen

4 mei 17.00u: AEX heeft 50% niveau 335,8 bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven