ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100610

  • De AEX is vandaag fors gestegen, het slot lag namelijk 1,5% boven dat van gisteren. Belangrijk daarbij is dat de index boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 331,3 - 311,8 is geŽindigd dat rond 323,9 lag. Een stijging boven een 61,8% niveau betekent normaliter een terugkeer naar het 100% niveau, waarmee de markt hier dus de mogelijkheid voor een terugkeer naar de top rond 331,3 heeft gecreŽerd.

  • Omdat we de laatste tijd relatief vaak toppen en bodems rond 76,4% niveaus hebben gezien heb ik dat niveau toegevoegd aan de Fibonacci lijnen. Het ligt rond 326,7 en we hebben dat vandaag bereikt. Ik ga morgen voor alle zekerheid na of er hier eventueel een top ontstaat. Hoewel dit niet vaak voor komt behoort dit wel tot de mogelijkheden.

  • Zouden we door 326,7 breken dan keren we terug naar de recente top rond 331,3, de top waar we doorheen moeten breken willen we het beeld echt verbeteren.

AEX daggrafiek BB 100610

  • We zijn met de AEX teruggekeerd in het bovenste deel van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Dit maakt een vervolg naar de bovenste lijn mogelijk, dat is in deze grafiek althans de eerstvolgende weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 100610

  • Ik vertelde u bij de daggrafiek dat de AEX het 76,4% niveau van de daling 331,3 - 311,8 rond 326,7 had bereikt. U ziet dat ook in deze uurgrafiek. Daarbij is een potentieel toppatroon ontstaan dat de naam dark cloud cover draagt. Dit is overigens nog niet bevestigd, wat het onzeker maakt of deze top gehandhaafd blijft.

  • Na de stijging van vanmiddag heb ik lijn k' getekend en die vormt samen met lijn k een stijgend trendkanaal. Op zich is de kans op een daling naar de onderzijde van dit kanaal groot. Zolang de AEX evenwel niet naar beneden uit het kanaal k-k' breekt werkt de markt aan het herstel en kan de index verder stijgen.

  • Zouden we daarentegen naar beneden uit het kanaal breken dan zou dat na topvorming rond het 76,4% niveau kunnen uitmonden in een hervatting naar beneden. Belangrijk is dan vast te stellen waar er eventueel nog steun gevonden kan worden. Dat doe ik mochten we morgen uit het kanaal breken in de pagina's die ik overdag plaats.

AEX kwartiergrafiek 100610

  • De kwartiergrafiek kende vanmiddag eveneens een dark cloud cover. Deze is in tegenstelling tot die in de uurgrafiek wel gevolgd door een rode candle en dus bevestigd, maar dat heeft desondanks nog niet in een daling geresulteerd. Het is dus afwachten wat we morgen doen.

Resumerend: 

De AEX is vandaag flink gestegen, een stijging overigens die zoals de laatste tijd veelvuldig het geval is geweest geheel gedragen werd door een opwaartse beweging van de S&P500 futures. Daar heb ik vandaag echter al genoeg over gezegd. De index is in de daggrafiek boven het 61,8% niveau gesloten, maar wist het 76,4% niveau rond 326,7 niet te passeren. Hoewel de kans normaliter klein is kan er hier eventueel een top ontstaan, zeker in het licht van de toppatronen die zich hier in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek hebben voorgedaan. Topvorming is er als we naar beneden uit het kanaal k-k' breken, in welk geval ik zoals gebruikelijk op zoek ga naar mogelijke steunniveaus. Zolang we binnen het kanaal koersen kunnen we verder stijgen en door het 76,4% niveau breken. Doen we dat dan keren we terug naar 331,3, met de kanttekening dat de bovenzijde van het kanaal k-k' dan nog wel weerstand zou kunnen zijn.

En dan nog dit...

In tijden van onzekerheid wil de Belgische beursindex nog wel eens soelaas bieden. Deze toont zich namelijk soms als voorloper van andere beurzen. Op dit moment echter biedt ook de BEL20 geen indicatie voor het vervolg.

  • De BEL20 is gevangen in de grote driehoek f-f '. Een driehoek is gewoonlijk een voortzettingspatroon dat in een neerwaartse beweging een aanwijzing vormt voor een op handen zijnd vervolg naar beneden. De driehoek in deze grafiek is echter dermate groot dat ik hem niet als zodanig wil zien. Het heeft mijn voorkeur te wachten op een uitbraak naar boven of naar beneden en dan pas tot een conclusie te komen. Een uitbraak naar boven met een stijging boven de laatste top rond 2510 zou de kopers aan de winnende hand brengen, terwijl een uitbraak naar beneden voortzetting van de daling zou geven. De Belgische markt streeft gezien de recente bodem die ruim boven lijn f tot stand gekomen is naar een opwaarts vervolg. Of dat streven omgezet kan worden in daden moet nog blijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 10 juni 2010, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 jun 09.15u: AEX is de dag lager begonnen

10 jun 10.00u: Ander Fibonacci niveau bleek steun

10 jun 11.00u: Verder omhoog in kielzog futures VS

10 jun 12.00u: Inverted hammer op 61,8% niveau

10 jun 13.00u: Inverted hammer is niet bevestigd

10 jun 14.00u: Top van AEX is alsnog bekrachtigd

10 jun 15.00u: Trendlijn AEX heeft steun geboden

10 jun 16.00u: Stijging futures VS betaalt zich uit

10 jun 16.30u: Toppatroon op het 76,4% niveau

10 jun 17.00u: Nu ook toppatroon in uurgrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven