ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 220110

 • Er is deze week een rode candle ontstaan, waardoor de dark cloud cover die vorige week werd gevormd bevestigd is als top. Ga ik af op deze grafiek dan ligt een daling naar lijn a nu voor de hand.

 • De daling van deze week betekent een terugkeer onder het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 rond 336. Dit is een belangrijk gegeven. De index brak in de eerste week van dit jaar door het niveau en leek op die manier verder te kunnen stijgen naar het 50% niveau rond 380. De voorwaarde die ik stelde was echter dat de AEX deze maand boven 336 diende te blijven, om zodoende volgende week vrijdag in de maandgrafiek eveneens van een doorbraak te kunnen spreken. Dit staat nu op losse schroeven. De index zal volgende week opnieuw door 336 moeten breken om alsnog een doorbraak te laten noteren. 

 • Sluiten we volgende week echter onder 336 dan bestaat in februari de kans dat er een top ontstaat rond het 38,2% niveau in de maandgrafiek. Zo'n top zou resulteren in de hervatting van de dalende trend.

AEX daggrafiek 220110

 • Of we volgende week nog terug kunnen keren boven 336 hangt allereerst af van de vraag hoe snel en waar we op de korte termijn steun kunnen vinden. De AEX heeft vandaag het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 300,5 - 345,6 bereikt dat rond 328,4 ligt. Dit is een potentieel steunniveau. Zeker weten dat we hier steun vinden doen we evenwel pas als we aanstaande maandag stijgen.

 • Zouden we verder dalen dan zijn er nog twee niveaus waar een bodem zou kunnen ontstaan, namelijk het 50% niveau rond 323 en het 61,8% niveau rond 317,7. Uiteraard kan ook lijn a verder nog voor bodemvorming zorgen.

 • Hoe sneller we een bodem maken, hoe groter de kans is dat we volgende week vrijdag toch nog boven 336 eindigen. Het omgekeerde is uiteraard ook het geval.

AEX daggrafiek BB 220110

 • De AEX is vandaag onder de onderste lijn van de Bollinger Bands terecht gekomen. Periodes buiten de banden duren over het algemeen maar kort, waardoor de kans op een stijging of een zijwaartse beweging bestaat waarmee we terugkeren binnen de banden. Daar moeten we althans rekening mee houden.

AEX uurgrafiek 220110

 • De uurgrafiek beweert echter het tegendeel, in deze grafiek is namelijk een wijder wordende driehoek zichtbaar. Komt dit patroon voor in een daling dan moet u het zien als een voortzettingspatroon. We zouden dus verder dalen. Zeker is dat op dit moment echter nog niet, want de formatie is nog niet afgerond. Het is pas zover als er een uitbraak naar beneden heeft plaatsgevonden, dus onder het laagste punt van vandaag 326,9. Dit zou ons naar het 50% niveau in de daggrafiek rond 323 doen afdalen.

AEX kwartiergrafiek 220110

 • De bovenkant van de wijder wordende driehoek valt samen met de stippellijn door de bodem die vanmorgen aanvankelijk ontstond. Het is dus een dubbele weerstand. Mochten we door deze weerstand breken dan geldt de driehoek niet meer als voortzettingspatroon, het gaat dan om een omkeer. Er volgt dan vanaf de stippellijn op 330,1 waarschijnlijk een stijging ter grootte van de afstand tussen de stippellijnen rond 327,1 en 330,1, dat zie je namelijk vaak na een opwaartse uitbraak uit zo'n driehoek. Dit zou het eerste doel op 333,1 brengen, ware het niet dat er rond een top van vanmorgen op 332,8 weerstand kan liggen. Daar richt ik me bij een stijging dus allereerst op.
 • Verder plaats ik bij een eventuele stijging Fibonacci lijnen om de weerstandsniveaus te kennen, dat doe ik omdat we volgens het patroon zouden moeten gaan dalen op dit moment nog niet. Ik kan u al wel vertellen dat de stippellijnen rond 333,9 en 335 bij een stijging weerstand zouden kunnen zijn.

Resumerend: 

Het toppatroon van vorige week in de weekgrafiek is vandaag bevestigd en de AEX is teruggekeerd onder het 38,2% niveau rond 336 in die grafiek. Dit is een negatieve ontwikkeling, want we hadden deze maand boven 336 moeten blijven om in de maandgrafiek een doorbraak tot stand te kunnen brengen. Nu is het onzeker of er nog een doorbraak komt, dat hangt geheel af van het koersverloop van de komende beursweek. We staan in de daggrafiek op een potentieel steunniveau en bij de Bollinger Bands onder de indicator. Dit wil zeggen dat we zouden kunnen gaan stijgen om toch weer richting 336 te gaan. De driehoek in de uurgrafiek, nog niet afgerond overigens, geeft echter aan dat een daling waarschijnlijker is. Breken we naar boven uit het patroon dan gaat de daling niet door. De AEX stijgt dan naar 332,8 of hoger. De stippellijnen rond 333,9 en 335 kunnen weerstand zijn, andere grenzen bepaal ik in dat geval met nieuwe Fibonacci lijnen. Breekt de AEX echter naar beneden uit de driehoek dan betekent dat de voortzetting van de daling. Onder 327,1 gaat de beursindex verder naar 323, het 50% niveau in de daggrafiek.

En dan nog dit...

President Obama heeft Wallstreet flink wat schrik aangejaagd met zijn plannen om banken te verbieden nog voor eigen rekening te handelen. Hij stopt eigenhandig de stijgende trend. Het is namelijk juist dat handelen voor eigen rekening dat in combinatie met de extreem lage rente (dus goedkoop te lenen geld) voor de opwaartse trend heeft gezorgd. Zet dit stop en de trend stopt ook. Dit lijken beleggers zich te realiseren, getuige de beweging van de Dow Jones in de daggrafiek van vanavond 19.00u hieronder.

Dow Jones daggrafiek 220110 19.00u

 • De Dow Jones is door lijn m gezakt die tot voor kort steun bood. De stijgende trend is echter nog niet over, want er is nog lijn k als steunlijn. Van beŽindiging van de opmars van de Dow mogen we pas spreken na een daling onder lijn k en de stippellijn rond 10230 door meerdere bodems die vorig jaar zijn ontstaan. De index daalt momenteel naar lijn k, maar het zal waarschijnlijk pas volgende week zijn voor we weten of hij steun gaat bieden of doorbroken wordt. We gaan dus een boeiende beursweek tegemoet. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 22 jan 2010, 19.28u)

Naschrift vrijdag 22 jan 2010 23.50u: De Dow Jones is vandaag zowel door lijn k als door de stippellijn rond 10230 gezakt.

 

 

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 jan 09.15u: Gap omlaag wordt meteen gesloten

22 jan 10.00u: Gap AEX van vanmorgen is dicht

22 jan 11.00u: Weinig beweging meer in AEX-index

22 jan 12.00u: AEX teruggekeerd bij openingskoers

22 jan 13.00u: 38,2% niveau in daggrafiek bereikt

22 jan 14.00u: AEX nog onder een dalende lijn

22 jan 15.00u: Stijgende wig bij herstelbeweging

22 jan 16.00u: Wig AEX is veranderd in een vlag

22 jan 17.00u: Direct stijging gevolgd op vlag AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven