ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 110110

  • De Amsterdamse beurs opende vanochtend boven de top van vorige week en tevens een fractie boven lijn c die daarmee doorbroken leek te worden. In de middag volgde echter alsnog een daling, waardoor kopers het voorwerk dat voorbeurs werd verricht met verlies moesten bekopen. De candle van vandaag is door deze ontwikkeling een zogenaamde dark cloud cover geworden, een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek. Morgen moet blijken of er werkelijk sprake is van een top. Deze candle dient namelijk net als ieder ander patroon uit deze techniek morgen bevestigd te worden vooraleer er zekerheid is omtrent de betekenis. Momenteel moeten we het dus betitelen als een mogelijke top, morgen weten we pas meer.

AEX daggrafiek BB 110110

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is ook na vandaag nog naar boven gericht. De middellijn stijgt en de AEX bevindt zich er ruim boven, in dit opzicht kan er morgen dus zowel een stijging als een daling volgen.

AEX uurgrafiek 110110

  • In de uurgrafiek ligt het anders, hier spreekt de ontwikkeling meer voor een daling. De index brak vanmorgen door de top van vorige week, maar keerde terug onder dit niveau. Dit maakt het tot een bull trap, een ontwikkeling waarop meestal een beweging omlaag volgt.

  • Uiteraard weten we pas zeker dat er een omslag is zodra de beursindex onder de stippellijn rond 338,2 geraakt. De index heeft op dit voormalige weerstandsniveau immers al twee keer steun gevonden. Negatief wordt de ontwikkeling dus pas onder dit niveau.

AEX kwartiergrafiek 110110

  • Uit de kwartiergrafiek vloeit net als uit de uurgrafiek voort dat de index morgen zou moeten dalen. De graadmeter is namelijk onder het 61,8% van de laatste stijging gekomen, hetgeen normaliter wil zeggen dat de gehele voorgaande beweging gecorrigeerd gaat worden. Het betekent hier een terugkeer naar 338,2.
  • Grote spelers, dominant in de slotveiling, hebben in de laatste candle echter getoond nog mogelijkheden naar boven te zien. Zij zorgden voor de vorming van een engulfing bullish line. Morgenochtend zal de waarde van deze candle blijken, ook deze dient immers nog bevestigd te worden voordat we er echt geloof aan kunnen hechten. 
  • Mocht de AEX morgen inderdaad stijgen dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen over de daling van het hoogste naar het laagste punt van vandaag, hetgeen dan de mogelijke weerstandsniveaus oplevert. Behalve die nog te bepalen niveaus kan de stippellijn rond 343,6 in dat geval ook nog een hindernis blijken te zijn. Oude steun kan nieuwe weerstand worden, temeer daar er hier al eerder een top ontstond en dus weerstand lag.

Resumerend: 

Kopers probeerden vandaag de markt te overbluffen door voorbeurs voldoende orders in te leggen om de AEX direct boven de top van vorige week en lijn c te brengen. De index daalde echter en keerde terug onder het doorbroken niveau 343,6 en lijn c. Hierdoor ontstond in de daggrafiek een potentieel toppatroon met de naam dark cloud cover. In de uurgrafiek veranderde het aanvankelijk positieve koersverloop in een bull trap, hetgeen eveneens op een daling wijst. Deze daling werd echter weer onzeker door een mogelijk bodempatroon aan het eind van de handelsdag. De dark cloud cover in de daggrafiek moet bovendien bevestigd worden, waardoor we nog niet met voldoende zekerheid van een neerwaarts vervolg uit kunnen gaan. Openen we morgen lager dan gaan we naar 338,2, pas daaronder slaat de trend om naar beneden. Stijgen we morgen dan wordt het zaak om aan de hand van nieuwe Fibonacci niveaus de mogelijke weerstanden te bepalen. De stippellijn rond 343,6 kan naast Fibonacci niveaus een barrière worden. De beurs doet als we morgen hoger openen een poging om de topvorming die voortvloeit uit de daggrafiek te voorkomen.

En dan nog dit...

Onlangs schreef ik over de FTSE100 index en de doorbraak door de novembertop die plaats had gevonden, aan de hand waarvan ik schreef dat in principe een stijging naar de bovenkant van het kanaal moest kunnen plaatsvinden waarin de index zich bevond. Met zekerheid kon ik het omdat de doorbraak in december, dus bij dunne handel, gebeurde echter niet zeggen. De stijging naar de bovenkant van het kanaal is er echter gekomen.

  • De FTSE heeft lijn p bereikt en daar vandaag een inverted hammer gevormd. Hiermee is de weerstand voortvloeiend uit lijn p bevestigd en een top aannemelijk. De candle dient evenwel nog wel bevestigd te worden. Gebeurt dat morgen dan kan de graadmeter terug naar de stippellijn rond 5400 of afhankelijk van het verloop rond 5400 eventueel naar lijn p'. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 11 jan 2010, 20.21u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 jan 09.15u: Opening boven weerstandsniveaus

11 jan 10.00u: Koersdoel oud patroon AEX bereikt

11 jan 11.00u: Nieuwe korte termijn bodem AEX

11 jan 12.00u: Markt kijkt nog steeds naar boven

11 jan 13.00u: Kopers zullen aan het werk moeten

11 jan 14.00u: AEX terug bij top van vorige week

11 jan 15.00u: Vlag in AEX snel teniet gedaan

De updates van 16.00u en 17.00u zijn vandaag vervallen.

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven