ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 040110

 • Als het koersverloop van vandaag zoals wel eens wordt gezegd representatief is voor de rest van het jaar dan moet het een uitstekend beursjaar worden. De AEX boekte vandaag namelijk een koerswinst van maar liefst 2,3%. Dit was aanleiding voor mij om in afwijking van wat ik gewoonlijk doe de analyse van vandaag te starten met de weekgrafiek. De candle van deze week is weliswaar nog niet af, maar ik wil u het belang van de beweging van vandaag tonen. De beursindex is namelijk door 336 gebroken, waar het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 ligt. Zou de index boven 336 blijven dan is op termijn een vervolg naar het 50% niveau rond 380 punten mogelijk.

 • Ik geloof echter niet dat de eerste beursdag typerend is voor de rest van het beursjaar, beleggen zou dan wel heel eenvoudig worden. Verder wil ik de AEX nog boven 336 zien blijven, het niveau dat vandaag doorbroken is. De index moet zich op zijn minst tot en met het einde van de week boven 336 handhaven wil het Fibonacci niveau daadwerkelijk doorbroken blijven. De reden is dat je bij Fibonacci lijnen regelmatig zogenaamde overshoots ziet, tijdelijke bewegingen boven zo'n niveau. Ik wil zeker weten dat we hier te maken hebben met een doorbraak en niet met zo'n overshoot, daarom let ik de komende vier dagen goed op het koersverloop ten opzichte van 336.

 • De beweging van vandaag past overigens bij het patroon dat op 24 juli 2009 werd afgerond, een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel dat ongeveer op 345 punten ligt. We zijn zolang we stijgen op weg naar die waarde. Ik neem die grens overigens niet al te nauwkeurig, het uiteindelijke resultaat kan best een top enkele punten onder of boven dit punt zijn. Het zou bij wijze van spreken vandaag al bereikt kunnen zijn, dat moet blijken uit het koersverloop van morgen.

 • Met dit gegeven in gedachte gaan we naar de daggrafiek waar ik normaal gesproken mee start.

AEX daggrafiek 040110

 • Daar ziet u dat we op het hoogste punt van de dag gesloten zijn. Het is dus niet alleen het gegeven dat we 2,3% gestegen zijn dat het optimisme van de aandelenmarkt toont, maar ook de wetenschap dat beleggers tot het laatste moment kochten.

AEX daggrafiek BB 040110

 • De stijging van vandaag heeft ons teruggebracht bij de bovenkant van de Bollinger Bands, waarmee de krachtige stijgende trend gehandhaafd blijft. Dit blijft zeker zo zolang de beursbarometer bij de bovenste lijn in de buurt staat. De opwaartse trend in intact zolang we boven de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 040110

 • Het koersverloop heeft ons in de uurgrafiek lijn y opgeleverd, een lijn die we morgen kunnen gebruiken om de voortgang naar boven te controleren. De beweging naar boven is intact zolang de AEX boven lijn y noteert.

 • Zouden we onder die lijn komen dan plaats ik Fibonacci lijnen over de laatste beweging omhoog, wat me dan mogelijke steunniveaus geeft. De stippellijn rond 338,2 is in elk geval eveneens een potentieel steunniveau. Verder is uiteraard de grens 336 uit de weekgrafiek in het geval van een daling van groot belang, dit omdat we daar -willen we verder kunnen stijgen- niet meer onder mogen komen.

AEX kwartiergrafiek 040110

 • Ik schreef dat de markt optimistisch gestemd was, uit de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat we gerust over ongebreideld optimisme mogen spreken. Er is namelijk een gap gevormd bij de slotveiling van vandaag. Wellicht is daarom zelfs de term hoogmoed van toepassing, maar dat hangt van de vervolgbeweging ten opzichte van 336 af. Feit is dat beleggers gezien hun activiteiten een verdere stijging plaats zien vinden.
 • Mochten we morgen desondanks dalen dan kan ik op grond van de kwartiergrafiek ook de waarde 336,8 nog toevoegen aan de mogelijke steunniveaus.

Resumerend: 

De start van het beursjaar 2010 is uitermate sterk. De AEX steeg met 2,3% en brak door de weerstand rond 336. Blijft de beursgraadmeter daar de rest van de week boven dan is het 38,2% niveau in de weekgrafiek doorbroken, wat in een voortzetting naar 380 zou kunnen resulteren. Ik ga de rest van de week uiteraard verifiŽren dat we boven 336 blijven. Momenteel zijn we in ieder geval nog onderweg richting 345, het koersdoel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon van vorig jaar. Zolang we boven lijn y koersen zijn we op de meest snelle wijze onderweg naar die waarde. Mochten we onder lijn y komen dan hangt het van de plaats van de volgende bodem af of we nog verder gaan naar boven. Behalve dan te plaatsen Fibonacci niveaus zijn de stippellijnen rond 338,2 en 336,8 in dat geval mogelijke steunniveaus en uiteraard ook de grens 336 in de weekgrafiek waar we boven dienen te blijven. 

En dan nog dit...

De AEX is zoals u zag vandaag boven een voor het vervolg belangrijk Fibonacci niveau gekomen, maar dat geldt niet alleen voor deze index. De Amerikaanse S&P500 index is in de eerste uren van het nieuwe handelsjaar eveneens boven een Fibonacci niveau geraakt.

S&P500 maandgrafiek 040110 19.00u

 • In de maandgrafiek van de S&P500 ziet u Fibonacci lijnen over de daling 1576 - 667. De Amerikaanse beursindex is in de eerste handelsuren boven het 50% niveau gekomen dat rond 1120 ligt. Weet de index zich de komende tijd boven 1120 te handhaven dan wordt het 61,8% niveau rond 1230 het volgende doel. Keert de S&P500 daarentegen terug onder 1120 dan ontstaat een top en moeten we in principe uitgaan van een hervatting van de dalende trend. De index staat daarmee op een cruciaal punt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 4 jan 2010, 19.21u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 jan 09.15u: Enthousiaste start aandelenmarkt

4 jan 10.00u: AEX tot dusverre nog niet hoger

4 jan 11.00u: Top AEX steeds een fractie hoger

4 jan 12.00u: AEX-index is verder gestegen

4 jan 13.00u: Geen enkel teken van verzwakking

4 jan 14.00u: Beleggers zijn zeker van hun zaak

4 jan 15.00u: Daling, maar al snel bodem voor AEX

4 jan 16.00u: AEX index stijgt nog altijd verder

4 jan 17.00u: Beursgraadmeter nog steeds sterk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven