ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250210

  • De AEX is vandaag 1,9% onder het slot van gisteren geŽindigd en ruim door de opvolgende trendlijn j gezakt. Deze lijn leek gisteren nog steun te bieden, maar dat bleek vandaag niet meer het geval. De graadmeter zet hiermee de daling voort.

  • Het belangrijkste potentiŽle steunniveau is de stippellijn rond 311,5 door de bodem die op 8 februari jongstleden ontstond. Er is rond dat niveau in december vorig jaar namelijk ook al een bodem gevormd, wat het tot een cruciaal niveau maakt. Een eventuele daling onder dat niveau zou sterk negatieve gevolgen hebben. Laat ik daar echter niet op vooruitlopen en eerst volgen of we al dan niet naar 311,5 gaan.

  • We bevinden ons namelijk ter hoogte van de onderzijdes van een aantal candles die in de eerste helft van deze maand ontstonden. Hier kan eventueel nog steun liggen.

AEX daggrafiek BB 250210

  • Voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands betreft zijn we onderweg naar de onderzijde van deze indicator, hetgeen dus een eventuele daling naar 311,5 niet in de weg zal staan.

AEX uurgrafiek 250210

  • In de uurgrafiek heb ik al enige tijd een stippellijn staan rond 314,1. Dit is een niveau waar eerder steun lag, er liggen een paar bodems in de buurt van deze lijn. Het laagste daarvan ligt rond 314, zakken we door die waarde dan glijden we verder weg richting 311,5.

  • Het is echter mogelijk dat we opveren van het punt waar we nu geŽindigd zijn, ook hier namelijk ligt zoals u links in de grafiek ziet een voorgaande bodem. Op deze mogelijkheid let ik morgen dus allereerst. 

AEX kwartiergrafiek 250210

  • De kans op een stijging is morgen gezien het patroon dat vanmiddag is gevormd niet groot. Het gaat om een vlag die suggereert dat we naar de stippellijn rond 311,5 gaan dalen (vanmiddag schreef ik overigens abusievelijk 311,1). De waarde van een patroon dat aan het eind van de dag ontstaat is echter niet groot, het zijn uiteindelijk het koersverloop elders en de bewegingen van de S&P500 futures voorbeurs die bepalend zijn voor wat er morgenochtend gebeurt. Het patroon geeft desalniettemin aan dat de markt bang is voor een verdere daling.
  • De mogelijkheid bestaat echter nog dat er een W-vormige bodem ontstaat met de onderzijde rond 314,6. Dit gebeurt als we morgen direct stijgen en boven de laatste top rond 316,2 komen. Doet deze beweging zich voor dan plaats ik ter bepaling van mogelijke weerstandsgrenzen Fibonacci niveaus en bespreek die in mijn updates. De stippellijn rond 317,9 kan naast die nader te bepalen Fibonacci niveaus weerstand vormen.
  • Komen we onder 314,6 dan zakken we naar ik veronderstel door de stippellijn rond 314,1 en de bij de uurgrafiek besproken waarde 314. Het verschil is namelijk zo klein dat ik daar dan geen steun meer verwacht. Ik controleer dit uiteraard wel. Het komt erop neer dat ik bij een daling onder 314,6 aanneem dat we naar 311,5 of lager gaan. Ik heb het woord lager bewust toegevoegd aan de de vorige zin, dit omdat ik op grond van de analyse van afgelopen vrijdag de optie van een daling naar 310 of lager nog altijd open houd.

Resumerend: 

De AEX is vandaag door lijn j gezakt, waarmee de markt gekozen heeft voor de voortzetting van de beweging naar beneden. Er ligt nog steun tussen 314 en 314,6, komen we echter onder 314,6 dan vermoed ik dat we daar doorheen zakken en naar de cruciale grens 311,5 afzakken. Weten we morgen daarentegen op te veren en boven 316,2 te komen dan ontstaat een W-vormige korte termijn bodem in de kwartiergrafiek, waar ik dan in de updates met mogelijke weerstandsniveaus op in zal gaan.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de DAX is een dubbele top ontstaan, een grens die samen met de laatste bodem van belang is voor de ontwikkeling die volgt. Vanavond wil ik kort de tijd nemen om u te vertellen welke de belangrijke niveaus voor deze index zijn.

  • De stippellijnen rond 5430 en 5740 zijn de lijnen die van belang zijn de komende tijd. Weet de DAX terug te keren naar 5740 en door de laatste top te breken dan is een flink herstel waarschijnlijk. Komt de DAX echter onder 5430 dan resteert de index nog slechts ťťn cruciaal steunniveau, dat is de stippellijn rond 5310. Zou de DAX daaronder uitkomen dan is topvorming een feit. Zover is het nu nog niet, vanuit de huidige positie kan er in theorie nog een opleving volgen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 25 feb 2010, 09.13u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 feb 09.15u: Lagere opening met een hammer

25 feb 10.00u: Hammer in AEX is niet bevestigd

25 feb 11.00u: Kopers zijn in de aanval gegaan

25 feb 12.00u: AEX onder weerstand gebleven

25 feb 13.00u: Markt kiest neutrale uitgangspositie

25 feb 14.00u: Situatie AEX-index is onveranderd

25 feb 15.00u: Markt koos voor vervolg omlaag

25 feb 16.00u: Volgende grens uit reeks bereikt

Logica: Sterker dan ik in december '09 verwachtte

25 feb 17.00u: Vlag ontwikkeld in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven