ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230210

  • Een deel van de markt dacht vanmorgen een voortzetting naar boven te forceren door voorbeurs een opening boven lijn g en de top van gisteren voor te bereiden. Die opening kwam er, maar het leidde niet tot de veronderstelde voortzetting. Slechte cijfers die zowel in de ochtend (IFO-index) als in de middag (consumentenvertrouwen VS) bekend werden zorgden ervoor dat de AEX alsnog daalde, het plan viel in duigen. Er doet zich in de daggrafiek door deze ontwikkeling nu een candle voor die maar liefst vier voorgangers omvat. Het gaat om een engulfing bearish line, wat een potentieel toppatroon is. Een vervolg naar beneden ligt voor de hand.

AEX daggrafiek BB 230210

  • De daling heeft ons in de daggrafiek die voorzien is van Bollinger Bands onder de middellijn gebracht. Deze lijn kan een daling dus niet meer verhinderen. De graadmeter zou in deze indicator zonder problemen naar de onderkant van dit stuk gereedschap kunnen dalen.

AEX uurgrafiek 230210

  • In de uurgrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de stijging 311,5 - 327,6. Mogelijke steunniveaus die hieruit naar voor komen zijn het 50% niveau rond 319,5 en het 61,8% niveau rond 317,6. Andere potentiŽle steunpunten zijn de stippellijnen rond 318,8, 315,2 en 314,1.

  • Om met het meest negatieve scenario te beginnen, onder deze laatste grens gaan we met de AEX naar 311,5 en lager.

  • Allereerst zijn we echter onderweg naar 319,5, dat is het eerste mogelijke steunniveau. Zouden we door die grens zakken dan gaan we naar 318,8 en zo mogelijk verder in de lijst 318,8, 317,6, 315,2 en 314,1. Ik zal dat van punt tot punt beoordelen.

  • Ik houd overigens nog altijd sterk rekening met een daling naar 310 of lager, dit op grond van de weekgrafiek die ik in de slotanalyse betreffende afgelopen vrijdag besprak. De omslag die vandaag in de daggrafiek heeft plaatsgevonden heeft me hier alleen maar in gesterkt. Dit betekent dus dat ik voorlopig veronderstel dat we door alle stippellijnen in bovenstaande grafiek gaan zakken, iets dat ik uiteraard zal verifiŽren.

AEX kwartiergrafiek 230210

  • De markt denkt hier gezien de laatste candle overigens anders over. In de slotveiling ontstond namelijk een groene candle. Deze veiling wordt beheerst door grote partijen die de mogelijke ontwikkelingen morgen dus kennelijk anders zien. Mocht er inderdaad een stijging volgen dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen om de potentiŽle weerstandsniveaus te bepalen. Dat wil ik nu nog niet doen, laat eerst maar eens helder worden of de late kopers van vandaag hun gelijk halen.

Resumerend: 

Er heeft zich vandaag een ware omslag voorgedaan. Vanmorgen dachten kopers met voorbeurs ingelegde orders nog een opwaarts vervolg af te kunnen dwingen, maar uiteindelijk is in de daggrafiek een negatieve candle ontstaan die vier voorgangers omvat. De candle vormt een aanduiding voor een daling, net als de terugkeer onder de middellijn van de Bollinger Bands dat doet. Ik heb op grond van de slotanalyse van vrijdag die ik zondagmiddag plaatste nog steeds de waarde 310 in gedachten. Er zijn in de uurgrafiek echter nog een aantal mogelijke steunniveaus die kunnen voorkomen dat we afglijden naar 310 of lager, die vindt u rond 319,5, 318,8, 317,6, 315,2 en 314,1. Ik ga allereerst het koersverloop ten opzichte van die niveaus stap voor stap volgen. Een daling naar 310 of lager wordt pas actueel als we door deze vijf niveaus zakken. Grote spelers denken evenwel morgen een stijging te gaan zien, daar hebben zij in de slotveiling althans op ingespeeld. Mocht het inderdaad van een stijging komen dan plaats ik Fibonacci lijnen om de van toepassing zijnde weerstandsniveaus te bepalen. Dat wil ik pas doen als we daadwerkelijk stijgen, want vooralsnog ga ik ervan uit dat we morgen verder omlaag bewegen.

En dan nog dit...

In mijn slotanalyse afgelopen vrijdag betreffende bracht ik een ongewone uitbraak ter sprake, namelijk een uitbraak naar boven uit een stijgende wig die zich in de daggrafiek van de Dow Jones had voorgedaan. De ontwikkeling werd afhankelijk van het verloop ten opzichte van een eerder doorbroken trendlijn. Laten we gaan kijken hoe dit zich ontwikkeld heeft.

  • Lijn k, dat is de lijn waar ik op doelde, is weerstand gebleken en heeft de Dow Jones om doen keren. Dit is op zich voldoende om al van een neerwaarts vervolg uit te kunnen gaan, maar ik wil wel enkele controleniveaus hebben aan de hand waarvan ik dit vervolg kan confirmeren. Ik heb daartoe Fibonacci lijnen geplaatst over de stijging 9835 - 10459, wat als mogelijke steunniveaus de stippellijnen op 10220, 10147 en 10073 geeft. Neemt u deze niveaus niet op een punt meer of minder, het gaat om de grote lijn. Die is dat een daling onder zeg 10070 betekent dat we in de VS alsnog de daling gaan zien die feitelijk op de stijgende wig had moeten volgen. Zolang de Dow Jones niet onder 10070 staat kan de Amerikaanse belegger dit nog afwenden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 23 feb 2010, 18.55u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 feb 09.15u: Start net boven top van gisteren

23 feb 10.00u: AEX terug onder doorbroken top

23 feb 11.00u: Steun AEX, maar met stijgende wig

23 feb 12.00u: Openingszet geen succes gebleken

23 feb 13.00u: AEX-index poogt steun te vinden

23 feb 14.00u: Korte termijn bodem gerealiseerd

23 feb 15.00u: Top rond 38,2% Fibonacci niveau

Eurocomm.Prop: Sinds september 2009 zijwaarts

23 feb 16.15u: Voortzetting daling door cijfers VS

23 feb 17.00u: Poging om beweging op te vangen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven