ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250810

  • De beurs liet vandaag wederom een verlies aantekenen, maar dat verlies bleef net als gisteren door een late stijging beperkt tot een half procent. Ook vandaag stegen de Amerikaanse beurzen weer op sterk tegenvallende cijfers, al maanden een "gewone" ontwikkeling. Gisterenavond overigens zette die beweging omhoog niet door, ik ben benieuwd hoe dat vanavond verloopt. Feit is dat wij met onze AEX-index wederom boven de stippellijn zijn geŽindigd die u op 311,5 getekend ziet. Er kan theoretisch nog altijd een bodem ontstaan. Eigenlijk hadden we vandaag na de aanvankelijke daling onder 311,5 naar 306,3 moeten gaan, maar daar kwam door het herstel in de VS niets meer van. Uiteraard tellen nu de hoogste en de laagste koers van vandaag. Komen we boven 314,6 dan tracht de markt een bodem te realiseren. Geraken we onder 308,5 dan gaan we alsnog naar 306,3 of lager.

AEX daggrafiek BB 250810

  • De rode candle van vandaag heeft er in de daggrafiek met Bollinger Bands voor gezorgd dat de dalende trend bestendigd is. De AEX beweegt met de onderste lijn naar beneden en dat wil zeggen dat het om een sterke trend gaat.

AEX uurgrafiek 250810

  • Uit de uurgrafiek wordt duidelijk dat het hoogste punt van vandaag 314,6 op een niveau ligt waar gisteren in de ochtend ook weerstand lag. Dit is de grens die we moeten passeren willen we een herstelbeweging opstarten.

  • Een daling onder 308,5 daarentegen zou een gang naar de stippellijn rond 306,3 brengen, het niveau dat ik bij de daggrafiek besprak. Daar moet dan duidelijk worden of we al dan niet verder dalen.

AEX kwartiergrafiek 250810

  • Onder 314,5 vinden we naar uit de kwartiergrafiek blijkt nog een weerstandsgrens rond 313,6. Deze grens zullen we derhalve eerst uit moeten nemen willen we een poging kunnen wagen om door 314,6 te breken.
  • We hebben lijn q als steunlijn en zijn precies op die lijn gesloten. Dit wil zeggen dat we morgen snel zullen weten of we nog wat aan deze lijn hebben of niet. Komen we onder de lijn dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen. De stippellijnen rond 311,5 en 310,1 gelden naast de nog te bepalen Fibonacci niveaus dan als potentiŽle steunniveaus.

Resumerend: 

Het verloop van vandaag kwam in grote lijnen overeen met dat van gisteren. Zowel gisteren als vandaag brachten slechte berichten uit de VS ons aanvankelijk omlaag, maar werd die beweging door een herstel in de VS voor een flink stuk teruggedraaid. We bevinden ons hierdoor nog steeds in de situatie dat er een bodem zou kunnen ontstaan. Ik let daartoe op het hoogste punt van vandaag 314,6, weten we dat niveau te doorbreken dan gaan we een herstelbeweging zien. Voordat we kunnen proberen door 314,6 te breken zullen we eerst door 313,6 moeten stoten. Dalen we dan kan er steun liggen rond 311,5 en 310,1, andere niveaus bepaal ik dan nog. Een daling onder 308,5 zou ons alsnog naar 306,3 of lager doen gaan.

En dan nog dit...

Zo zie je nooit een diamant in een grafiek, zo zie je er twee in korte tijd. Er staat er al een in de maandgrafiek van de AEX-index, nu blijkt er ook een in ontwikkeling te zijn in de Goldman Sachs Commodity Index. De grafiek is overigens afkomstig van het internet, want ik houd deze data niet bij. De lijnen zijn getrokken met Microsoft Paint, waaruit nog maar eens blijkt dat je geen ingewikkelde software nodig heb voor het analyseren van een grafiek.

  • Deze grafiek is een maandgrafiek van de Goldman Sachs Commodity Index, een index die representatief is voor het koersverloop van commodities in het algemeen. In de grafiek heeft zich de afgelopen maanden een diamant ontwikkelt, wat een potentieel omkeerpatroon is. Het patroon is nog niet afgerond, want daarvoor is nog een uitbraak naar beneden nodig. Ik loop dus vooruit op een ontwikkeling die zich wellicht in het geheel niet voor gaat doen. Komt de uitbraak er echter dan volgt er op zijn minst een daling ter grootte van de hoogte van het patroon. Meestal volgt op de diamant zelfs een beweging die even groot is als de beweging die eraan vooraf ging. Het lijkt me dus de moeite waard om in de gaten te houden, vandaar dat ik erover schrijf. Een daling van deze index zou overigens inhouden dat een breed scala aan producten, variŽrend van bijvoorbeeld olie, gas en graan tot metalen (waaronder goud) zou gaan dalen. 
  • De diamant is een variant op het hoofd en schouders patroon. Het verschil is dat de onderste bodems niet op ťťn lijn liggen, maar op verschillende niveaus. Een diamant is een teken van enorme en in dit geval ook nog eens langdurige strijd. In de eerste fase van het patroon leggen kopers zich ondanks steeds lager liggende bodems niet neer bij een daling. In de tweede fase zorgen kopers zelfs voor een stijgende lijn, om vervolgens vanaf een dalende toplijn toch nog het onderspit te delven. Mocht het van een uitbraak naar beneden komen dan mogen we een heftige beweging verwachten, want dan zullen de kopers gedwongen zijn posities waar zij maanden aan gebouwd hebben aan te passen. Dat geeft pijn. U begrijpt dat ik de prijzen van commodities de komende tijd met meer dan de gebruikelijke belangstelling volg, temeer daar de ontwikkeling van de diamant in de AEX-index (zie inzet) erop wijst dat de neergang van commodities en aandelen zich ook nog eens gelijktijdig zou kunnen gaan voltrekken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 25 aug 2010, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

25 aug 09.15u: Lagere opening van de AEX-index

25 aug 10.00u: Bodempatroon in kwartiergrafiek

25 aug 11.00u: Weerstand AEX bij vorige toppen

ASML: Hoofd en schouders patroon in weekgrafiek

25 aug 12.00u: Beursgraadmeter op 61,8% niveau

25 aug 13.00u: Vooralsnog steun rond lijn 311,5

Randstad: Daling van gisteren betekent toppatroon

25 aug 14.00u: AEX heeft vlag verlaten, druk blijft

Boskalis: Daling uit trendkanaal betekent correctie

25 aug 15.00u: AEX onderuit na tegenvaller uit VS

Wavin: Uiteindelijk toch door 61,8% niveau gezakt

25 aug 16.15u: Stijging na teleurstellend cijfer VS

25 aug 17.00u: AEX omhoog door herstel in VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven