ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190810

  • De beurs kreeg vandaag na een aanvankelijke stijging een drietal slechte macro-economische berichten uit de VS te verwerken. Het effect ziet u in bovenstaande grafiek. De AEX heeft 1,6% terrein ingeleverd, maar dat is niet zo erg. Ernstiger is de candle die is ontstaan, namelijk een engulfing bearish line. Het is een potentieel omkeerpatroon, op grond waarvan we er voorlopig van uit moeten gaan dat het de hervatting van de neerwaartse beweging betekent. Het patroon moet uiteraard nog wel bevestigd worden en er is dus nog een mogelijkheid dat het voorkomen gaat worden. De candle omvat echter twee voorgangers en is dermate groot dat ik daar niet veel ruimte meer voor zie, al volg ik het uiteraard wel.

  • Waar alles nu om draait is de bodem die recent rond 320,2 is ontstaan. Zakken we door die bodem dan is de veronderstelling gerechtvaardigd dat we naar 311,5 of lager gaan. Blijven we boven 320,2 dan is er nog enige onzekerheid.

AEX daggrafiek BB 190810

  • De index is in de daggrafiek met Bollinger Bands niet ver van de onderste lijn gesloten. Zou de graadmeter verder dalen en gaat deze lijn samen met de index omlaag dan ontstaat een dalende trend. Veren we daarentegen op dan kan dit nog worden voorkomen. Morgen wordt in dit opzicht een belangrijke dag.

AEX uurgrafiek 190810

  • We zijn getuige de uurgrafiek niet ver boven de stippellijn op 321,5 geŽindigd die als potentieel steunniveau geldt. We zagen in de daggrafiek dat het gaat om de beweging ten opzichte van de bodem op 320,2. Uit de uurgrafiek blijkt dat het eigenlijk om een gebied tussen 320,2 en 321,5 gaat, waarbinnen meerdere bodems zijn ontstaan. De kans is aanwezig dat we ergens in dit gebied een nieuwe bodem gaan zien.

  • Verder dalen doen we als we door het gebied zakken, dus onder 320,2 aanbelanden.

AEX kwartiergrafiek 190810

  • Vanmiddag is er in het staartje van de handelsdag een vlag ontstaan in de kwartiergrafiek. We mogen er geen zware conclusie aan hechten, want het koersverloop in de VS en AziŽ is voor wat er morgen gebeurt belangrijker dan dit patroon. Het geeft echter wel aan dat beleggers niet veel vertrouwen hebben in de goede afloop. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon waarop gewoonlijk een voortzetting van de aan het patroon voorafgaande beweging volgt, hier dus een daling.
  • De top van de vlag ligt rond 323,2 en vormt een nuttig punt. Komen we daar namelijk boven dan wordt het patroon ongeldig en doet de beurs een poging de schade van vandaag te herstellen.

Resumerend: 

De beurs steeg vandaag aanvankelijk, maar ging door slechte cijfers onderuit. Dit bracht ons in de daggrafiek een potentieel omkeerpatroon. Het moet morgen nog bevestigd worden, maar het belooft niet veel goeds. Steun ligt er nog in het gebied 320,2 - 321,5. Zakken we door dit gebied dan gaan we naar alle waarschijnlijkheid naar 311,5 of lager. De vlag die aan het eind van de dag is gevormd wijst uit dat de markt zich hier al op heeft voorbereid. Mochten we boven 323,2 komen dan wordt het patroon echter ongeldig, de beurs doet in dat geval nog een poging om erger te voorkomen.

En dan nog dit...

Vandaag een opmerking over de pensioenperikelen waarover de laatste dagen druk gesproken wordt. Wat ik mis in de discussies is het begrip verantwoording. Pensioenfondsen hebben in 2008 afgaand op de berichten die de Nederlandsche Bank destijds naar buiten bracht voortdurend en massaal aandelen bijgekocht. De beurs daalde echter verder, waarmee de verliezen van pensioenfondsen groter werden dan zij zouden zijn geweest als er niet was bijgekocht. Middelen heet deze methode, een methode die vanwege het feit dat je er je risico mee vergroot nogal discutabel is. Dit element zie ik helemaal niet terug. Wat ik verder niet zie is uitleg waarom sommige fondsen wel en sommige fondsen nog niet in problemen zijn geraakt. Dit suggereert verschillen in beleggingsbeleid. Het lijkt me wenselijk dat deze zaken worden onderzocht en publiek worden gemaakt, zodat kan worden vastgesteld of pensioenfondsen prudent met de ingelegde gelden zijn omgegaan. Met de billen bloot dus en het beleggingsbeleid op tafel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 19 aug 2010, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 aug 09.15u: Met gap door weerstand gebroken

19 aug 10.00u: Potentieel toppatroon in uurgrafiek

19 aug 11.00u: Kopers reageerden op daling AEX

19 aug 12.00u: Nieuwe beweging omhoog ingezet

19 aug 13.00u: Wig onder weerstand rond 329,8

19 aug 14.00u: Beurs in afwachting van cijfers

19 aug 15.00u: AEX na cijfers omlaag gedoken

Aalberts: Mijn inschatting in mei bleek fout

19 aug 16.15u: Wederom lager door cijfers VS

19 aug 17.00u: AEX-index flink onderuit gegaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven