ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 020810

  • Het is uiterst ongewoon om op de slotanalyse van de eerste beursdag van een maand met een maandgrafiek te starten. De candle die vandaag is ontstaan is immers niet representatief voor de rest van de maand. Vandaag maak ik een uitzondering, wat te maken heeft met een uitbraak uit de diamant die ik afgelopen vrijdag beschreef. De AEX is vandaag ruim 2,7% gestegen en dat heeft de index boven de bovenste begrenzing van de diamant gebracht die ik jongstleden vrijdag tekende. Dit is een beweging die zonder meer als sterk mag worden gekenschetst. Ik wil er wel voor waken de beweging in de zomerperiode met zijn dunne handel een te zware lading te geven. Zelfs in het slechte beursjaar 2008 steeg de beurs in de maanden juli en augustus. De markt pleegt vakantieperiodes nu eenmaal te gebruiken om de beurs wat meer glans te geven. De stijging van vandaag wil bovendien niet zeggen dat er helemaal geen diamant meer kan ontstaan. Zou er namelijk een top onder 358,2 worden gemaakt dan moet ik toch nog een dalende lijn tekenen, waardoor er zich alsnog zo'n patroon voor zou doen. Wil de markt optimaal gebruik maken van de vakantietijd dan moet zij de beursgraadmeter dus boven 358,2 brengen. Dit gezegd hebbende ga ik weer naar de gebruikelijke volgorde, dus naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 020810

  • Om naar 358,2 te kunnen komen zal de beurs af moeten rekenen met de weerstandsniveaus 340,6, 342 en 343,3. De grens 340,6 is de plaats waar vorige week een top ontstond. Op 342 ligt een stippellijn door oude bodems die eventueel weerstand kan vormen. Het niveau 343,3 tenslotte is de top van 21 juni jongstleden. Deze grenzen zullen doorbroken moeten worden.

  • Er is gezien de hogere bodem die op het blauwe 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 306,3 - 340,6 is ontstaan veel kans op zo'n doorbraak. Een bodem op zo'n Fibonacci niveau betekent namelijk veelal de hervatting van de trendmatige beweging naar boven.

  • Morgen telt uiteraard allereerst de barrière rond 340,6. Die zullen we eerst moeten uitnemen willen we een aanval op de beide andere grenzen initiëren. Dit krijgt morgen uiteraard mijn aandacht.

AEX daggrafiek BB 020810

  • De lange groene candle heeft de AEX in het bovenste deel van de Bollinger Bands gehouden. De middellijn die afgelopen vrijdag steun vormde stijgt en er is dientengevolge sprake van een opwaartse trend. Wil die trend standhouden dan zal de beursindex allereerst naar de bovenste lijn van deze indicator moeten lopen. Deze lijn kan overigens eventueel weerstand vormen.

AEX uurgrafiek 020810

  • In de uurgrafiek zien we dat het slot van vandaag vlakbij de nog niet doorbroken stippellijn rond 339,9 ligt, een stippellijn door een top die op 26 juli jongstleden ontstond. Zolang deze stippellijn niet doorbroken is kan deze theoretisch nog als weerstandsgrens dienst gaan doen en topvorming brengen.

  • Pas als we boven 339,9 komen kan getracht worden door 340,6 te breken, de grens die zoals we zagen moet worden geslecht willen we de niveaus 342 en 343,3 aan kunnen vallen.

AEX kwartiergrafiek 020810

  • Zouden we morgen dalen onder de laatste bodem die rond 338,7 in de kwartiergrafiek te zien is dan kan lijn p deze beweging eventueel opvangen en ons toch nog naar boven sturen. Mocht er zich een daling onder lijn p voordoen dan zijn de stippellijnen rond 336,5 en 335,1 potentiële steunniveaus, andere steunniveaus bepaal ik pas als deze beweging zich daadwerkelijk voordoet.
  • Dat die zich voordoet is namelijk maar de vraag. De candle die in de slotveiling is neergezet illustreert dat de aandelenmarkt denkt morgen hogere koersen te kunnen realiseren. Ondanks de grote stijging van de beursindex bleef men letterlijk tot het sluiten van de markt kopen. Daarbij had men ook maling aan zaken die vorige week aan bod zijn gekomen. Zo steeg Arcelor Mittal vandaag met 5,9%, terwijl de topman van dat concern vorige week toch echt heeft gezegd een slecht derde kwartaal te verwachten. Met dit en de andere zwaargewichten is het echter het eenvoudigst om de AEX snel naar boven te brengen. Dit moet het doel zijn geweest, een doel dat zich het beste liet realiseren door het tot stand brengen van grote winsten voor zwaargewichten als Arcelor Mittal, Royal Dutch Shell en ING die buitensporig stegen.

Resumerend: 

Er is een duidelijke bodem ontstaan op het 38,2% niveau in de daggrafiek, een ontwikkeling die een voortzetting naar boven aannemelijk maakt. Er zijn vier grenzen waar de markt onze beursindex overheen dient te brengen, die vinden we rond 339,9, 340,6, 342 en 343,3. Het is belangrijk dat we die niveaus passeren, want dat zou de mogelijkheid op een terugkeer naar 358,2 geven. Die terugkeer is noodzakelijk om de vorming van een nieuwe diamant in de maandgrafiek af te wenden, we moeten immers voorkomen dat er straks alsnog een dalende lijn in die grafiek te tekenen is en er toch nog een daling volgt. Dit zou het geval zijn als er in de maandgrafiek een lagere top onder 358,2 zou komen. De markt weet dus wat haar te doen staat. Morgen let ik eerst op de grenzen 339,9 en 338,7. Breken we door 339,9 dan gaan we naar 340,6, waar we dan moeten gaan volgen of daar eventueel een doorbraak tot stand komt. Een doorbraak zou ons naar 342 of mogelijkerwijs 343,3 brengen, de beide andere belangrijke punten. Komen we onder 338,7 dan kan lijn p in de kwartiergrafiek ons nog naar boven brengen. Onder lijn p kan er steun liggen rond 336,5 en 335,1. Andere niveaus bepaal ik pas als de koersontwikkeling dat noodzakelijk maakt, dus als we daadwerkelijk omlaag zouden gaan. Op dit moment is dat voorbarig. De aandelenmarkt gaat namelijk graag omhoog, dat is vandaag wel gebleken.

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices hebben vorige maand een overtuigende bodem neergezet, wat ik vanavond wil laten zien aan de hand van de maandgrafiek van de Dow Jones index op basis van de slotkoers van afgelopen vrijdag.

  • De candle van de maand juli omvat een groot deel van de candle uit juni. Het gaat om een omkeer. De Amerikaanse belegger staat nu voor de taak de Dow Jones boven de top rond 11258 te doen stijgen. Krijgt men dat voor elkaar dan is de opmars veilig gesteld. De Dow staat om 20u vandaag al op 10654, wat neer komt op een winst van 1,8%. Daarmee is de Amerikaanse beursgraadmeter weer een stuk dichter bij de cruciale grens 11258. 
  • Het spreekt voor zich dat de bodem van vorige maand rond 9614 ook essentieel is en een cruciale grens. De Dow mag daar niet meer onder geraken, wil men althans de stijgende trend handhaven die met de candle van afgelopen maand hervat lijkt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 2 aug 2010, 20.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 aug 09.15u: AEX vanochtend hoger gestart

2 aug 10.00u: Enthousiaste start van de maand

2 aug 11.00u: Beurs al op winst van ruim 1,6%

2 aug 12.00u: AEX staat bij toppen van donderdag

2 aug 13.00u: Beurs blijft opmerkelijk goed liggen

2 aug 14.00u: AEX is door de toppen rond 336,5

2 aug 15.00u: Beursgraadmeter stijgt nog altijd

2 aug 16.15u: AEX-index al op een winst van 2,7%

2 aug 17.00u: Graadmeter staat bij een vorige top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven