ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150410

  • De Amsterdamse beurs heeft vandaag een verlies geboekt van 0,3%, een beperkt verlies ten opzichte van dat van bijna één procent dat op het laagste punt van de dag op de borden stond. De AEX kwam in de middag samen met de Amerikaanse beurzen om mij onduidelijke redenen sterk terug en wist zo het verlies te beperken.

  • Belangrijker dan het percentage dat er uiteindelijk uit kwam rollen is het gegeven dat we steun hebben gevonden op lijn t. De beurs heeft door deze steun de opwaartse trend intact gehouden en dat wil zeggen dat we van een vervolg naar boven uit dienen te gaan. De trend blijft tenslotte de trend tot het tegendeel bewezen is. 

  • Weerstand ligt er rond de toppen op 357,9 en 358,2, zouden we die weerstand weten te overwinnen dan stijgen we door in de richting van lijn t'. Die lijn loopt morgen rond 362,1.

  • Het gegeven dat de lijnen t en t' naar elkaar toelopen zet me echter aan tot voorzichtigheid. Het gaat om een wigvorm waarop vaak een daling volgt. Die daling hebben kopers vandaag dan nog af weten te wenden, maar dat lukt morgen misschien niet meer. Dalen we morgen dan let ik dus scherp op lijn t, deze ligt morgen rond 354,5.

AEX daggrafiek BB 150410

  • Aan de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands heeft de candle van vandaag niets veranderd. De trend is nog altijd naar boven gericht.

AEX uurgrafiek 150410

  • In de uurgrafiek leek het er vandaag lange tijd op dat de beursindex naar beneden uit ging breken uit het gebied waarin we ons al enige dagen bevinden. De voorlaatste candle maakte daar een eind aan, de feitelijk zijwaarts gerichte beweging werd aangehouden.

  • Morgen is de laatste top rond 356,8 van belang, waarom ziet u hieronder.

AEX kwartiergrafiek 150410

  • Op 356,8 ligt het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 357,9 - 353,2. Er is hier een kleine kans op blijvende topvorming, zeker nu er vanmiddag een top is ontstaan. Zouden we toch door 356,8 breken dan rechtvaardigt de stijging boven het 76,4% niveau dat we naar het 100% niveau rond 357,9 of hoger gaan.
  • Dalen we morgen dan is eigenlijk maar één waarde relevant, namelijk het punt 354,5 waar in de daggrafiek lijn t loopt. Zouden we daar doorheen breken en eronder blijven dan is de kans aanzienlijk dat we een correctieve fase in gaan met lagere standen.

Resumerend: 

Lijn t in de daggrafiek, daar draait het morgen en wellicht ook volgende week nog om. Die lijn markeert de onderzijde van de stijgende trend, een trend die de markt vandaag aan wist te houden. Daar er echter tevens sprake is van een wigvorm in de daggrafiek is het allesbehalve zeker dat we de stijgende trend voortzetten. Toch wil ik nog niet vooruitlopen op een correctie, want dat wil ik pas doen bij een dagslot onder lijn t. Morgen ligt deze lijn rond 354,5 en dat is als we dalen dus een cruciale waarde. Zouden we daaronder geraken en er vervolgens ook onder blijven dan gaan we een correctiestadium in. Breken we morgen daarentegen door 356,8 dan stijgen we verder naar 357,9 of hoger. Een eventuele doorbraak door die top en de top rond 358,2 zou de AEX verder doen oplopen in de richting van lijn t' die u morgen rond 362,1 vindt.

En dan nog dit...

De Dow Jones zakte eind maart door een stijgende trendlijn, maar vervolgde desondanks de stijging. Daarbij is een nieuwe trendlijn ontstaan en die wil ik u vandaag laten zien.

  • De lijn waar de Dow eind vorige maand doorheen zakte is lijn n in bovenstaande grafiek. Na steun in de buurt van de stippellijn rond 10830 hervatte de index de beweging naar boven, waarbij lijn o ontstond. Lijn o loopt parallel aan lijn n en heeft als het ware de taak van lijn n overgenomen, lijn o heeft lijn n opgevolgd. Daar er voor dit type lijn geen benaming in de technische analyse bestond heb ik er jaren geleden een naam aan gegeven, ik noem dit type lijn sindsdien een opvolgende trendlijn. De reden dat ik dit deed is dat het geen gewone trendlijn is. Hij blaast de trend nieuw leven in, maar de ervaring leert dat dit niet altijd een succesvolle beweging is. Zo'n soms nogal geforceerd overkomende verlenging van de trend loopt namelijk nogal eens uit op beëindiging ervan, al moet ik daaraan toevoegen dat dit niet altijd het geval is. Het kwam echter vaak genoeg voor om er destijds een aparte benaming aan te geven. 
  • Feit is dat we lijn o nu in de gaten moeten houden om vast te stellen of de opwaartse beweging intact blijft. Zakt de index eventueel door deze lijn dan is er grote kans op beëindiging van de trend, een trend die zeker gestopt wordt bij een daaropvolgende daling onder 10830. Zolang de Dow Jones zich echter boven lijn o bevindt is dit nog geen punt van zorg, de bekendste Amerikaanse index gaat dan immers gewoon verder naar boven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 15 apr 2010, 19.19u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

15 apr 09.15u: Hoofd en schouders patroon AEX

15 apr 10.00u: Al snel poging tot bodemvorming

15 apr 11.00u: AEX toch verder gedaald naar doel

15 apr 12.00u: Bodem gevormd met een hammer

15 apr 13.00u: Twee van de grenzen gepasseerd

15 apr 14.00u: Top snel gevolgd door een bodem

15 apr 15.00u: Hammer na bekendmaking cijfers

Arcadis: 61,8% niveau intact, topvorming mogelijk

15 apr 16.00u: Markt vecht voor steun trendlijn

15 apr 17.00u: Snel en onverklaarbaar herstel AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven