ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag spreekt boekdelen, het is in één oogopslag duidelijk dat er hier een potentiële bodem is gevormd. Het laagste punt ligt rond de bodem die op 14 september jongstleden rond 303 ontstond, nadat we dat punt hadden bereikt volgde een miraculeuze omslag in het sentiment. Het lichaam van de candle die vervolgens ontstond omvat de lichamen van de twee voorgaande candles en is daarmee een overtuigende engulfing bullish line. Wat nog ontbreekt is de bevestiging, er dient voor we definitief over bodemvorming kunnen spreken nog een groene candle te volgen.

  • Uiteraard mag er nu ook geen lagere top onder 315,5 volgen en mag de index in het geheel al niet meer onder 303 en de bodem van vanochtend komen, dat zijn de voorwaarden waaraan de AEX moet voldoen om stijgende trend in gang te houden. Voldoet de beursgraadmeter aan deze eisen dan is lijn x die ik als nieuwe lijn getekend heb het eerste doel van de opwaartse beweging. Uiteraard moet er nu eerst een beweging naar en boven de recente top rond 315,5 volgen, wil de index naar lijn x kunnen gaan.

  • Een vervolg van de beweging naar boven is als ik naar de ontwikkeling in de Bollinger Bands kijk kansrijk. De AEX is met het lichaam van de candle van vandaag namelijk boven de middellijn gebleven en de opwaartse trend bleef al doende in stand.

  • De opmars van vandaag is indrukwekkend. We zijn van een bodem iets onder 303 waar links in de grafiek eerder steun lag gestegen naar een slot van 311,9, hetgeen neerkomt van een verlies van 1,13% naar een winst van 2,05%. Dit alles op basis van scherp stijgende S&P500 futures, die zorgden voor een short squeeze onder hen die op een daling speculeerden. Partijen die zich gedwongen zagen op een daling gerichte posities te sluiten bevorderden daarmee vervolgens de snelheid van stijgen. Het is momenteel zeer gevaarlijk om putopties te kopen, los van de vraag of je dat in een stijgende trend sowieso al zou moeten doen. Elk moment namelijk kun je weer verrast worden door een felle onverwachte stijging van deze Amerikaanse derivaten waarmee de handel de afgelopen maanden op een uitstekende wijze wordt beheerst.

  • De AEX dient nu willen we doorgaan naar lijn x in de daggrafiek morgen af te rekenen met het 76,4% niveau waar we vandaag bij in de buurt geëindigd zijn. Komen we namelijk onder het 76,4% niveau rond 311,8, dat ik door het geringe verschil momenteel nog niet als doorbroken beschouw, dan houdt dat de mogelijke vorming in van een lagere top. Dat zou me dan weer scherp doen letten op de beweging ten opzichte van de bodem van vandaag, waar we in dat geval onder geen beding onder mogen komen. Zouden we dat namelijk wel doen dan volgt een stevige daling, waar ik nu echter verder nog niet op vooruit wil lopen.

  • Ik wil dat niet doen omdat de markt de blik gezien de reeks groene candles zonder meer naar boven heeft gericht, daar is geen twijfel over mogelijk. Stijgen we morgen in lijn met de beweging van vandaag verder dan gaan we naar de laatste top rond 314,8, waarop dan ook een doorbraakpoging door de bij de daggrafiek genoemde top rond 315,5 zou kunnen volgen.

  • De ontwikkeling hangt morgen direct af van de start. Ligt die boven het slot van vandaag dan gaan we naar 314,8 of hoger. Openen we echter onder de eindstand van vandaag dan blijft het 76,4% niveau intact als weerstandsniveau, wat in theorie hervatting van de daling kan impliceren. Ik plaats in dat geval nieuwe Fibonacci lijnen om mogelijke steunniveaus buiten de bodem rond 302,2 vast te kunnen stellen. Op dit moment wil ik dat nog niet doen, want ik weet immers nog niet of er een top wordt neergezet. Zet de trend van vandaag zich voort dan gaan we immers verder omhoog.

Resumerend: 

De AEX maakte vandaag een haast onwaarschijnlijke beweging van -1,13% naar +2,05%, waarmee in de daggrafiek een potentieel bodempatroon ontstond. Dit dient morgen in die grafiek -wil er echt sprake zijn van een bodem- gevolgd te worden door een groene candle. Verder geldt voor handhaving van de stijgende trend de voorwaarde dat de volgende top niet onder 315,5 mag liggen en dat de graadmeter al helemaal niet meer onder de bodem van vandaag rond 302,2 mag geraken. Bepalend morgen is het verloop ten opzichte van het slot van vandaag. Dat lag zodanig dicht bij het 76,4% niveau 311,8 in de uurgrafiek dat ik het nog niet als doorbroken kan beschouwen. Zouden we morgen dalen dan is dat niet het geval en moeten we gaan letten op de ontwikkeling ten opzichte van de bodem van vanochtend, dat doe ik dan aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen. Stijgen we morgen boven het slot van vandaag dan gaan we naar 314,8, hetgeen de deur naar een doorbraak door 315,5 open zou zetten.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over potentiële steun voor de Dow Jones rond 9665, welnu, die steun is er vandaag. De index veert op van het 38,2% niveau dat gisteren werd bereikt. Hetzelfde doet de Nasdaq, zoals u hieronder in de daggrafiek van 18.45u ziet.

  • Er ligt een duidelijke bodem rond het 38,2% niveau. Zou de candle, die zolang de beursdag nog niet ten einde is nog kan veranderen, gelijk van vorm en kleur blijven dan geeft dat vanavond een zogenaamde morning star. Dit zou in combinatie met de bodem op het 38,2% niveau de voortzetting van de stijging betekenen. 
  • Uitzonderlijk is dat het koersverloop van de Amerikaanse beurzen samen met dat van de Europese markten geheel indruist tegen het verloop in Japan van vandaag, zoals uit de grafiek hieronder blijkt. 

  • Het koersverloop van de Nikkei had tot nog toe de vorm van een rechthoek waarbinnen twee lagere toppen een voorwaarschuwing blijken te zijn geweest voor wat vandaag is gebeurd. De index heeft dit patroon vandaag namelijk aan de onderzijde verlaten, wat normaal gesproken het startsein is voor een correctie. Vannacht moet blijken of de ontwikkeling in de VS voldoende basis biedt voor de Japanse belegger om ondanks dit verkoopsignaal in de Nikkei grafiek toch weer te kopen.
  • U zult misschien zeggen dat er aanleiding is voor een stijging, dit vanwege het feit dat er een gap is ontstaan dat nog gesloten zou kunnen worden. Dat gap hoeft echter niet perse gesloten te worden, want het gaat om een zogenaamd breakaway gap waarvan het onderscheidend kenmerk is dat het open kan blijven.
  • Ik ga de koersontwikkeling zoals die zich gedurende de nacht heeft ontwikkeld morgenochtend dus met grote interesse volgen, in de wetenschap dat de stippellijn rond 10170 de kritische grens is. Het zou zo maar kunnen dat de Europeanen en Amerikanen door hun gezamenlijke kooplust een bear trap maken van deze uitbraak, wat het geval is mocht de Nikkei morgen boven 10170 sluiten. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 28 sept 2009, 19.29u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 sept 09.15u: AEX daalt ondanks start verder

28 sept 10.00u: Beurzen trekken S&P futures lager

28 sept 11.00u: AEX toch weer omhoog gesleept

28 sept 12.00u: Weerstand AEX rond 50% niveau

28 sept 13.00u: AEX-index inmiddels weer op winst

28 sept 14.00u: Weer achter de S&P futures aan

28 sept 15.00u: Uitstekende voorzet voor de VS

28 sept 16.00u: Markt ziet het weer geheel zitten

28 sept 17.00u: Speculanten op daling zitten klem

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven