ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is de Amsterdamse aandelenmarkt ondanks een poging daartoe niet gelukt om de beursgraadmeter naar boven door lijn x te laten breken. Het trendkanaal x-a is intact gebleven en de kans op een daling daarmee groot. De candle van vandaag is daarnaast een dark cloud cover, wat een potentieel toppatroon is in de candlestick techniek. Van een definitieve top is overigens pas sprake zodra de candle bevestigd is door middel van een daling. Pas als er morgen een rode candle volgt kunnen we spreken over een top. 

  • Zolang die top nog geen hard feit is blijf ik van dag tot dag de ontwikkeling ten opzichte van lijn x volgen. Die lijn vindt u morgen rond 329. Je kunt immers nooit uitsluiten dat de markt nogmaals probeert een doorbraak te bewerkstelligen, al mag je normaal gesproken na vijf dagen proberen wel een daling verwachten.

  • Een eventuele daling zou overigens nog niet het einde van de stijgende trend betekenen. De AEX staat tenslotte nog steeds in het bovenste deel van de Bollinger Bands, zolang de index daaraan blijft voldoen is de trend naar boven gericht.

  • In de uurgrafiek blijkt dat er inmiddels een drievoudige top is ontstaan rond 328,5. Wil de graadmeter lijn x in de daggrafiek rond 329 kunnen aanvallen, dan moet eerst deze drievoudige top uitgenomen worden. Dat maakt deze grens cruciaal.

  • Een andere belangrijke grens is de stippellijn rond 324,5 in de kwartiergrafiek. Zou de index door deze grens zakken dan neem ik de stippellijn rond 321,8 als koersdoel, bepaald door de beweging tussen 324,5 en 328,5 fictief naar beneden om te klappen. Dat geeft eigenlijk een koersdoel dat wat lager ligt, maar ik kies voor 321,8 omdat ik niet bij voorbaat van een daling onder dat potentiële steunniveau uit wil gaan.
  • Zolang we ons echter tussen 324,5 en 328,5 bevinden is de toekomstige beweging wat mij betreft onbestemd en wacht ik wat komen gaat.

Resumerend: 

Het is de AEX index niet gelukt om naar boven door lijn x te breken, lijn x is wederom weerstand gebleken en het kanaal x-a is intact gebleven. Dit gegeven maakt in combinatie met de vandaag in de daggrafiek ontstane dark cloud cover een daling aannemelijk. Na vijf dagen tevergeefs proberen neemt de kans op een neerwaartse beweging bovendien toe. Zolang de index zich achter echter tussen 324,5 en 328,5 bevindt is het ongewis of er ook daadwerkelijk een daling volgt. De beurs zou nogmaals een gooi naar boven kunnen doen, in welk geval de weerstand rond 328,5 cruciaal is. Lijn x in de daggrafiek ligt morgen rond 329, wil er nogmaals een poging kunnen volgen om door lijn x te breken dan moet de AEX allereerst door 328,5 breken. Komt de index echter onder 324,5, wat ik waarschijnlijker acht, dan zakken we af we naar 321,8 of lager.

En dan nog dit...

De Nikkei is de afgelopen weken sterk hersteld, de Japanse beursgraadmeter steeg met sprongen. Vanochtend bereikte de index echter een niveau waar eventueel een top zou kunnen ontstaan, dat wil ik vanavond met u delen.

  • Ik heb bovenstaande daggrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 10767 -9629. De Nikkei heeft vandaag het 61,8% niveau van die daling bereikt en daarbij is een gap ontstaan ten opzichte van de voorgaande candle.  Gaps worden meestal gesloten en een 61,8% niveau kan voor topvorming zorgen, deze combinatie van factoren doet mij uitgaan van hervatting van de daling. Komt die daling er inderdaad dan zal ik vanaf morgen Fibonacci lijnen over de recente stijging in de grafiek plaatsen, die ons dan kunnen helpen met het bepalen van potentiële steunniveaus.
  • Mocht de Nikkei toch door het 61,8% niveau breken dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 10630. Dat is -hoewel mogelijk- gezien het bereikte 61,8% niveau en het nog te sluiten gap echter niet de ontwikkeling waar ik bij voorbaat vanuit ga. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 20 okt 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 okt 09.15u: Hogere opening, onder weerstand

20 okt 10.00u: AEX gedaald, weerstand intact

20 okt 11.00u: Laatste bodem niet doorbroken

20 okt 12.00u: AEX behoorlijk hersteld van daling

20 okt 13.00u: Tot nog toe top rond 61,8% niveau

20 okt 14.00u: AEX-index naar boven geschoten

20 okt 15.00u: Daling door Amerikaanse cijfers

20 okt 16.00u: AEX heeft nog geen richting

20 okt 17.00u: Steun rond een bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven