ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index heeft vandaag 0,4% verloren ten opzichte van het slot van gisteren, maar een conclusie laat zich daaruit nog niet trekken. Er is geen duidelijke top ontstaan en dat wil zeggen dat de beursgraadmeter eventueel verder zou kunnen stijgen naar lijn x. Deze lijn ligt morgen rond 326,2.

  • In het achterhoofd houd ik echter nog altijd de mogelijkheid dat de index het gap dat gisteren ontstond alsnog gaat sluiten. Dit gap ligt tussen 316,7 en 318,2. Het sluiten ervan zou dus een daling naar 316,7 of lager vergen.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft me echter geen aanleiding om noodzakelijkerwijs van een daling uit te gaan. De AEX bevindt zich bij de bovenste lijn van deze indicator en zou samen met deze lijn op kunnen blijven trekken naar boven, zoals dat in juli van dit jaar ook gebeurde.

  • Er is in ieder geval sprake van een stijgende trend, want zowel de middenlijn als de bovenste lijn stijgen. Deze stijgende trend blijft gehandhaafd zolang de index boven de middellijn koerst. Een eventuele daling zou dus niet direct het einde van deze trend inhouden.

  • Cruciaal voor de koersontwikkeling van morgen wordt het verloop ten aanzien van lijn d. Weet de AEX zich boven deze lijn te handhaven, dan blijft het kanaal d-d' intact en gaat de index dientengevolge verder omhoog. Een eventuele doorbraak door de toppen rond 321,8 zou een vervolg naar lijn d' inhouden.

  • Mocht de graadmeter door lijn d zakken, dan keren we terug naar het gap van gisterochtend. Ik veronderstel dat we dan naar 316,7 of lager gaan.

  • In de kwartiergrafiek tekende ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de stijging 313,3 - 321,8. Dit gaf mogelijke steunniveaus rond 318,5, 317,5 en 316,5. Zou het van een daling onder lijn d komen, dan kunnen het 38,2% Fibonacci niveau en het 50% niveau op respectievelijk 318,5 en 317,5 het sluiten van het gap van gisteren eventueel voorkomen. Tevens kan er rond de bovenkant van het gap op 318,2 mogelijkerwijs nog steun liggen. Ik denk trouwens niet dat deze niveaus de daling naar de onderzijde van het overgeslagen gebied dan kunnen voorkomen.
  • Kiest de Amsterdamse beurs morgenochtend de weg omhoog dan vinden we de belangrijkste weerstand niveaus top 321,8 en 322. Ziet de beurs kans haar index boven beide grenzen te krijgen dan is de weg naar boven vrij tot lijn x in de daggrafiek.

Resumerend: 

Onze AEX index is vandaag licht gedaald, maar daar is nog geen conclusie uit te trekken. De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons een mooie stijgende trend en de AEX staat in uurgrafiek precies op de onderkant van het kanaal d-d'. Zolang we met index boven lijn d staan doen we er verstandig aan uit te gaan van een vervolg naar boven. Weerstanden bij een stijging zijn te vinden rond 321,8 en 322, zouden we deze grenzen uitnemen dan vervolgt de graadmeter zijn weg naar lijn x in de daggrafiek. Deze lijn ligt morgen rond 326,2. Daar er gisteren een gap ontstond dat nog niet gesloten is houd ik in het achterhoofd rekening met een mogelijke daling naar 316,7, het onderste punt van dat gap, of lager. Een dergelijke beweging komt echter alleen na een uitbraak naar beneden uit het kanaal d-d'. Mogelijke steunniveaus vindt u dan nog rond 318,5, 318,2 en 317,5, maar ik denk niet dat deze niveaus een terugkeer naar 316,7 of lager in dat geval kunnen voorkomen. De index dient bij een eventuele daling overigens wel boven 315,5 te blijven, de gisteren met zoveel kracht doorbroken grens.

En dan nog dit...

Hier en daar wordt men in verband met de stroom kwartaalcijfers die nadert kennelijk toch wat zenuwachtig. Doorbraken sommige Europese indices gisteren de toppen van vorige maand, vandaag keerden zij terug op hun schreden. Hieronder ziet u daarvan een voorbeeld in de daggrafiek van de DAX. 

  • De Duitse beursindex DAX eindigde de dag gisteren boven de weerstand gevormd door meerdere toppen rond 5760. Dit leek een stap in de richting van de bovenkant van het kanaal g-g', ware het niet dat de graadmeter vandaag terugkeerde onder dit niveau en zelfs onder de candle van gisteren eindigde. De uitbraak is in valse uitbraak geworden, hetgeen in theorie zou kunnen leiden tot een daling. Het is daarom dat ik met veel interesse naar het koersverloop van morgen kijk. Willen Duitse beleggers het nog van een uitbraak laat komen dan zullen zij snel een nieuwe poging daartoe moeten wagen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 13 okt 2009, 19.16u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 okt 09.15u: AEX bij aanvang naar beneden

13 okt 10.00u: Steun laagste punt eerste candle

13 okt 11.00u: Beurs heeft nog geen richting

13 okt 12.15u: Elke daling AEX wordt opgevangen

13 okt 13.00u: AEX boven dalende lijn gekomen

13 okt 14.00u: Mislukte doorbraak poging AEX

13 okt 15.00u: AEX terug bij slot van gisteren

13 okt 16.00u: Markt heeft nu richting gekozen

13 okt 17.00u: Stijgende trend stevig verdedigd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven