ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index opende vandaag boven het hoogste punt van gisteren, waarmee kopers de inverted hammer die gisteren op een mogelijke top wees van zijn negatieve lading wisten te ontdoen. Nu de dag om is blijft de situatie echter dusdanig dat ik voor morgen van een daling uit ga. De candle van vandaag is namelijk een zogenaamde counterattack line en ook dat is een potentieel toppatroon. Het brengt me in combinatie met het nog te sluiten gap van gisteren tot de veronderstelling dat we morgen zullen dalen. 

  • De eerlijkheid gebiedt me daarbij te zeggen dat de onzekerheid die hieraan verbonden is groot is. Het volume is namelijk laag en de sessie duurt morgen maar tot 14u. Het moet de markt onder die omstandigheden niet veel moeite kosten om een stijging te verwezenlijken. Op dagen met laag volume, zoals tijdens vakanties of rond feestdagen, zie je namelijk meestal stijgingen. Dit heeft te maken met het gegeven dat het overgrote deel van de grote beleggers buy-and-hold belegger is en dus gebaat is bij een stijging. Dat is bij dunne handel eenvoudig te realiseren. Vakantieperiodes worden zodoende steevast gebruikt om de beurzen wat hoger te zetten. Toezeggen dat het gap van gisteren daadwerkelijk gesloten gaat worden kan ik dientengevolge niet.

  • Daar komt nog bij dat de trend in de daggrafiek met Bollinger Bands een sterke opwaartse trend is. De bovenste lijn stijgt scherp en de AEX ligt daar voortdurend tegenaan, sterker kan een trend niet zijn. Veronderstellen dat er een daling komt is onder deze omstandigheden dus gevaarlijk.

  • Toch richt ik me nog maar even op de onderkant van het gap rond 330,6. Dat is omdat gaps meestal gesloten worden en we er niet al te ver vandaan staan het meest logisch. We gaan naar 330,6 of lager als we onder het laagste punt van vandaag komen dat rond 331,7 ligt.

  • Zouden we morgen stijgen dan komt het er zoals gewoonlijk weer op neer dat we mogelijke weerstandsniveaus moeten bepalen, wat ik dan doe met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Het gap zou dan open blijven.
  • Onder 331,7 daarentegen reken ik op een daling naar 330,6 of lager. Rond 330,6 kan in ieder geval steun liggen.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon van gisteren in de daggrafiek is niet bevestigd, maar wel gevolgd door een ander potentieel toppatroon. Dit beweegt me in combinatie met het nog te sluiten gap van gisteren ertoe voorlopig uit te blijven gaan van een daling naar 330,6 of lager. Ik doe dat wel met enige reserve, want een stijging is op dagen als deze gemakkelijk te realiseren. Gaan we morgen omhoog dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen om mogelijke weerstandsniveaus te kunnen benoemen. Het gap blijft dan open. Komen we daarentegen onder 331,7 dan sluiten we het gap met een daling naar 330,6 of lager, rond dat niveau zou eventueel nog wel steun gevonden kunnen worden.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik de Eurostoxx50 en constateerde dat er rond 2962 weerstand lag die moest worden uitgenomen. De hoogste koers van de index was vandaag 2969,13, maar het slot 2957,48. De weerstand is intact gebleven, maar kan morgen doordat de graadmeter er dichtbij is gebleven eventueel alsnog gepasseerd worden. Vandaag wil ik mijn aandacht op de Britse beurs richten, dit omdat dat nog steeds de grootste van Europa is en de Britse index vandaag de sterkste stijger was in Europa (+0,8%).

  • De FTSE100 index nadert de top die vorige maand rond 5400 is ontstaan. Breekt de index door deze grens dan is een vervolg naar lijn p waarschijnlijk. Dit is het positieve scenario.
  • Zou de weerstand rond 5400 niet doorbroken worden dan wordt het opletten op lijn p' en de bodem rond 5200. Een eventuele daling onder die laatste waarde zou een negatieve ontwikkeling zijn en topvorming betekenen. 
  • Een stijging tot stand brengen op dagen zoals deze is eenvoudig, daarom hecht ik niet zoveel waarde aan de drie laatste groene candles in deze grafiek en houd beide opties open. In januari moeten de beurzen als iedereen terug is van vakantie pas weer echt met de billen bloot, dan pas gaat het werkelijk tellen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 23 dec 2009, 18.41u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 dec 09.15u: AEX even boven top van gisteren

23 dec 10.00u: Doji in uurgrafiek wijst op twijfel

23 dec 11.00u: Geen verandering in AEX dit uur

23 dec 12.15u: AEX nabij laagste punt ochtend

23 dec 13.00u: Beursindex afgelopen uur gestegen

23 dec 14.00u: AEX heeft weer zijwaarts bewogen

ING: Uitbraak uit dalende wig, maar nog weerstand

23 dec 15.00u: Daling na tegenvallende cijfers VS

23 dec 16.15u: Cijfers werden markt toch teveel

23 dec 17.00u: Gap blijft ook vandaag nog open

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven