ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursindex is vandaag opnieuw gestegen en heeft lijn m bereikt. Die lijn fungeerde daarbij als weerstandslijn, hetgeen wil zeggen dat de AEX de daling vanaf morgen zou kunnen hervatten. Wil de index namelijk verder kunnen stijgen dan is een doorbraak door lijn m benodigd, zolang die zich niet heeft voorgedaan ga ik ervan uit dat de lijn weerstand zal blijven en ons omlaag zal doen gaan.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is het echter nog geen uitgemaakte zaak dat we omlaag gaan. Hier staan we namelijk nog ruim boven de stijgende middellijn en dat is een potentiŽle steunlijn. Zolang we ons boven deze lijn bevinden kunnen we vanuit de optiek van deze indicator verder stijgen.

  • Daar er in de uurgrafiek een op zijn minst tijdelijke, maar mogelijk blijvende top is ontstaan heb ik de grafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 300,5 - 320,1. De magenta stippellijnen die dit oplevert zijn de potentiŽle steunniveaus, die vindt u rond 315,5, 312,6, 310,3 en 308. Een eventuele daling onder 308 zou resulteren in een terugkeer naar 300,5. Het lijkt er in deze grafiek op dit moment op dat we naar 315,5 gaan, het eerste niveau waar steun gevonden zou kunnen worden.

  • Belangrijk voor een eventuele gang naar 315,5 is de beweging ten opzichte van de bodem die vanmiddag rond 316,5 is ontstaan. Zakken we daar doorheen dan gaan we naar ik aanneem niet alleen naar 315,5, maar ook naar de stippellijn rond 315,1 of lager.
  • Breken we daarentegen naar boven door de laatste top van hedenmiddag rond 318,2 dan volgt een nieuwe poging van de AEX om door lijn m te breken, iets dat vandaag zoals we al in de daggrafiek zagen niet lukte.

Resumerend: 

De beursgraadmeter is vandaag gestegen, maar deze stijging is stukgelopen op de dalende lijn m in de daggrafiek. Daar het een potentiŽle weerstandslijn betreft dien ik op grond hiervan voorlopig uit te gaan van een hervatting van de daling. Hierin komt pas verandering mochten we alsnog naar boven door de lijn breken. Steun vinden we voor de korte termijn rond 316,5, zakken we daar doorheen dan gaan we naar 315,5 of 315,1. Andere mogelijke steunniveaus mochten we dan verder dalen vinden we rond 312,6, 310,3 en 308. Breken we daarentegen naar boven door weerstand rond 318,2 dan volgt een nieuwe poging om door lijn m te breken en zo de veronderstelde daling af te wenden.

En dan nog dit...

De Japanse Nikkei is vandaag sterk gestegen, na de voorgaande dagen ook al goed te hebben gepresteerd. Het herstel wordt veroorzaakt door het bericht dat de Bank of Japan een bedrag van omgerekend 7,7 miljard euro in de economie gaat steken en de verzwakking van de yen ten opzichte van de dollar, wat gunstig is voor de export positie van Japanse bedrijven.

  • De Japanse beurs grossiert in gaps, vandaag ontstond er weer een. Ze worden over het algemeen allemaal gesloten, hetgeen me doet veronderstellen dat de Nikkei op zijn minst nog een keer terug moet naar de top van gisteren rond 9643. Wanneer dat gebeurt kan ik uiteraard niet zeggen.
  • Mogelijke weerstand vinden we rond 9980, 10125 en 10170. De Nikkei staat momenteel op het eerste van deze drie en zou dus morgen eventueel al kunnen keren. Blijkt dat niet het geval van volgt evenwel een stijging naar 10125 of 10170.
  • De grote vraag is nu of er wederom een lagere top gaat ontstaan. De index zou door de genoemde weerstandsgrenzen moeten breken en boven de laatste top rond 10400 moeten zien te geraken om dit af te wenden. De vorming van een lagere top zou een negatieve ontwikkeling zijn, want dan kan de Nikkei alsnog de daling vervolgen. Een stijging boven 10400 daarentegen zou betekenen dat de Japanse graadmeter dit scenario af zou wenden. Ik ga het voor u volgen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 3 dec 2009, 18.55u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 dec 09.15u: AEX met gap naar boven geopend

3 dec 10.00u: Gap nog open, beurs wil omhoog

3 dec 11.00u: AEX heeft dalende trendlijn bereikt

3 dec 12.00u: AEX alsnog het gap aan het sluiten

3 dec 13.00u: Steun iets boven onderkant gap

3 dec 14.00u: Steun blijkt Fibonacci niveau te zijn

3 dec 15.15u: Nieuwe aanval AEX op dalende lijn

3 dec 16.15u: Daling op inkoopmanagersindex VS

CSM: Patroon van hogere bodems is verstoord

3 dec 17.00u: Poging beurs om op winst te blijven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven