ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na een vakantie van een paar weken is het goed om weer aan de slag te gaan, ik doe dat om te beginnen aan de hand van een daggrafiek die nogal intrigerend is doordat de markt een belangrijke daling teniet heeft weten te doen die enkele weken geleden tot stand kwam. Ik toonde u in mijn vorige analyse van donderdag 8 juni een daling onder de trendlijn t, een daling waarmee tevens een groot hoofd en schouders patroon werd afgerond. De index heeft zich niets van deze daling aangetrokken en is vorige week vrijdag boven lijn t teruggekeerd. Hierdoor is niet alleen de daling onder deze trendlijn niet zijn negatieve lading ontdaan, maar ook het hoofd en schouders patroon. De index had om dit patroon met zijn koersdoel van 380 punten geldig te houden onder de neklijn moeten blijven die rond 427 lag, maar dat is dus niet gebeurd. Kopers hebben het patroon dus weten te elimineren, een belangrijk deel van de markt blijft ook na de daling uit de maand mei positief gestemd.

  • Het is zoals uit Fibonacci lijnen blijkt die ik aan de grafiek heb toegevoegd echter nog niet zeker of deze groep beleggers ook voor een voortzetting naar boven zal kunnen zorgen, daarvoor moet de index eerst boven het 61,8% niveau rond 452 weten te komen. Momenteel bevindt de graadmeter zich rond het 50% niveau, net als het 61,8% niveau een punt waar de opwaartse beweging theoretisch nog kan stoppen. Verder ligt er rond 446,4 nog weerstand van een vorige top, ook dat is een belangrijk niveau. Er is pas met zekerheid te stellen dat we een voortzetting naar boven gaan zien als we al deze weerstanden gepasseerd hebben.

  • Er is nog een technisch aspect op grond waarvan we in ieder geval de mogelijkheid van een daling naar 432,9 niet uit moeten sluiten, op dat punt is er vorige week vrijdag namelijk een gap ontstaan. De theorie wil dat gaps achteraf meestal gesloten worden, wat wil zeggen dat de koers terugkomt in het overgeslagen gebied. Deze theorie gaat echter het afgelopen jaar niet altijd op, dat maakt het hoewel de kans erop aanwezig is helaas onzeker dat we daadwerkelijk naar 432,9 gaan.

  • Uit de Bollinger Bands blijkt dat we mogelijk te maken hebben met de start van een stijgende trend. De index ligt tegen de bovenste lijn van deze indicator aan die samen met de index stijgt, zolang dit het geval is blijft de kans op een voortzetting naar boven groot. 

  • Zolang de index maar in het bovenste deel van deze indicator, dus boven de gestippelde middellijn blijft is er sowieso sprake van een stijgende trend. Ook uit deze indicator blijkt dus dat de kopers dus een belangrijke verbetering van het technische beeld tot stand hebben weten te brengen.

  • De uurgrafiek laat ons na een zijwaartse beweging vanaf 15 juni weer een voortzetting van de stijging zien, de weerstand rond 446,4 die ik ook bij de daggrafiek noemde is binnen bereik.

  • We moeten om daar te kunnen komen wel afrekenen met de weerstand rond 444,4 en voorkomen dat hier een dubbele top ontstaat. Wordt er een dubbele top gevormd dan neemt de kans op een daling naar de onderzijde van het gap dat op 30 juni ontstond flink toe.

  • De afgelopen dagen bleek er in het gebied 440,6 - 441,6 steun te liggen, een daling onder die zone zou wat mij betreft de aanzet tot een beweging dat gap vormen waarbij de kans dat het met een daling naar 432,9 gesloten zou gaan worden groot zou zijn.

  • Weten we echter boven 444,4 te komen dan gaan we naar 446,4 om daar de weerstand aan te vallen die we in de uurgrafiek zagen.

Resumerend:

Kopers hebben vorige week voor een aanzienlijke verbetering van het technische beeld gezorgd door de index terug te brengen boven de neklijn van een hoofd en schouders patroon en te zorgen voor een stijging boven de trendlijn t die we enkele weken geleden naar beneden doorbraken. Het hoofd en schouders patroon is hierdoor ongeldig geworden en de daling onder lijn t teruggedraaid, hetgeen aangeeft dat een stevig deel van de beleggers voor de komende tijd toch nog een stijging voorziet en zich niet in negatieve zin door de dalingen in mei heeft laten beïnvloeden. In de daggrafiek met Bollinger Bands heeft dit in de start van een stijgende trend geresulteerd. De voortzetting naar boven is echter nog onzeker zolang we ons onder het 61,8% Fibonacci niveau rond 452 bevinden, daarnaast ligt er in de vorm van het 50% niveau waar we nu zijn weerstand. De kwartiergrafiek laat ons zien dat er rond 444,4 een dubbele top zou kunnen ontstaan, als dat gebeurt en de index komt vervolgens onder 440,6 dan gaan we waarschijnlijk naar 432,9 om het gap van vorige week vrijdag te sluiten. Weten we daarentegen wel boven 444,4 te komen dan creëren we daarmee voor onszelf de mogelijkheid om de weerstand rond 446,4 van een voorgaande top en mogelijk het 61,8% niveau rond 452 aan te vallen, nodig om de stijgende trend voort te kunnen zetten.

En dan nog dit...

De AEX index heeft de beweging naar boven niet op eigen houtje gemaakt, maar werd daarin gestimuleerd door de beweging van de Dow Jones onder de pijl in de grafiek hieronder. Deze index brak op donderdag naar boven door de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat op 6 juni ontstond. Het hoofd en schouders patroon werd doordat de index boven de neklijn kwam ongeldig, hetgeen veroorzaakt werd door een uitlatingen van FED voorzitter Bernanke, waaruit de markt opmaakte dat er in augustus mogelijk nog één renteverhoging komt, maar dat het daarmee waarschijnlijk gedaan is. Dit was voor de markt aanleiding om positiever over de toekomst te gaan denken en af te rekenen met het patroon dat kort daarvoor nog een negatievere houding illustreerde. -Ad Nooten-

Naar boven