ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben vandaag opnieuw een sprong naar boven gemaakt, zonder vervolgens overdag nog potten te kunnen breken. De candle van vandaag is een doji, de vaste lezers kennen deze candle ondertussen wel. Het dunne lichaam laat zien dat opening en slot niet ver van elkaar lagen, de beurs wist gedurende de sessie dus geen nadere richting te kiezen. De koerswinst betekent echter wel dat de index weer een stap dichter bij lijn s' gekomen is. Ik handhaaf daarom mijn koersdoel op 476,5 à 477, de exacte waarde is afhankelijk van het moment waarop we de lijn weten te bereiken. Voorwaarde is dat de index boven de stippellijn op 467,5 blijft die we gisteren wisten te doorbreken.

  • De stand van de candle ten opzichte van de voorgaande candle vraagt wel enige aandacht, hij bevindt zich namelijk in de zogenaamde star positie. Schuin boven zijn voorganger staat hij als een ster aan de hemel, daar komt de naam vandaan. Het is morgen oppassen geblazen, een doji als deze maakt namelijk deel uit van de potentiële toppatronen abandoned baby en evening doji star. Nu moet u niet meteen de conclusie trekken dat we morgen naar beneden gaan hoor, ik wil alleen maar aangeven dat de mogelijkheid daartoe technisch aanwezig is. Kijken we echter een klein stukje terug in de grafiek naar de candle van 15 maart die ten opzichte van zijn voorganger eveneens in dezelfde positie stond dan zien we dat er niet persé een daling hoeft te komen. De beurs is al maanden in een overwinningsstemming en weet dergelijke risico's goed af te wenden, al neemt dat niet weg dat we iedere keer bij het ontstaan van een candle die ook maar enigszins op een daling kan duiden toch even op moeten letten wat de markt ermee doet.

  • In de grafiek van de Bollinger Bands zien we een extra reden om alert te zijn. We hebben inmiddels de bovenste lijn bereikt die in principe als weerstand kan dienen en de stijging dus zou kunnen keren.

  • Zeker is dit overigens niet, stijgt de index de komende beursdagen toch dan duwt de graadmeter de indicator als het ware naar boven waardoor een opwaartse beweging zou kunnen ontstaan zoals we die voorheen ook zagen. Voorspellende waarde heeft deze indicator op dit punt niet.

  • We braken gisteren door de stippellijn op 467,5 en wisten daar vandaag nog wat meer afstand van te nemen. Toch houd ik in het achterhoofd rekening met een daling in de richting van die lijn om de steun aldaar te testen. Dat zou na een doorbraak als die van gisteren namelijk een normale beweging zijn. De voormalige weerstand zou dan steun moeten worden ten teken dat beleggers die niet van de doorbraak profiteerden van de daling gebruik maken om op dat punt alsnog in te stappen. Een bodem op of boven 467,5 zou dan een gezonde basis zijn om weer verder naar boven te gaan.

  • Ik let morgen in dit verband op lijn m, de lijn onder de candles van vandaag. Een daling onder die lijn zou het sein zijn van een test van de uitbraak van gisteren.

  • Blijven we boven lijn m en komen we boven de hoogste koers van vandaag (471,7) en dientengevolge boven de doji in de daggrafiek dan zetten we de stijging naar lijn s' in die grafiek zonder dralen voort.

  • Morgen hebben we zoals gezegd lijn m als steunlijn en daarnaast zou de stippellijn op 469,3 nog een rol als steun kunnen spelen. Daar ligt de onderkant van het gap waarmee we vandaag openden dat later in de ochtend steun gaf.

Resumerend:

We openden vanochtend direct met winst, maar wisten die gedurende de dag niet uit te bouwen. We lijken hiermee desondanks wel onderweg naar lijn s' in de daggrafiek. Die lijn vormt mijn koersdoel, dat afhankelijk van het moment waarop we daar geraken op 476,5 à 477 zou kunnen liggen. Voorwaarde is dat we boven 467,5 blijven. Hoewel het er voorspoedig uit ziet zijn er wel drie factoren die ons alert moeten houden. Ten eerste dwingt de positie van de candle van vandaag ons om op zijn minst met een mogelijke omkeer rekening te houden, ten tweede zou de bovenste lijn van de Bollinger Bands weerstand kunnen vormen en het derde punt dat ik wil aandragen is dat 467,5 nog niet als steun is getest. Nu vormt dit alles nog geen enkel bewijs dat we morgen ook werkelijk een daling naar 467,5 gaan zien, het geeft slechts de mogelijkheid daartoe. Het is het gemakkelijkst om morgen de lijn m in de kwartiergrafiek als scheidslijn aan te houden. Komen we onder die lijn dan komt het van een test van de uitbraak van gisteren, blijven we boven lijn m en ontstijgen we de top van vandaag op 471,7 dan zetten we onze reis naar lijn s' in de daggrafiek onverwijld voort.

En dan nog dit... 

De Nasdaq is in de VS de laatste dagen de zwakke broeder, deze index presteert een stuk slechter dan de overige indices. Het beeld ziet er ook wat minder positief uit, deze graadmeter van met name technische fondsen heeft in tegenstelling tot de Dow en de S&P500 nog met een belangrijke weerstand af te rekenen. Deze weerstand bevindt zich rond 2333 waar een dubbele top gevormd is. De vraag is nu of de andere indices voldoende krachtig zijn om hun broertje mee op sleeptouw te nemen en boven 2333 te laten komen. Zou dat gebeuren dan zijn alle indices als het ware los en staat niets een voortzetting naar boven in de weg. Anderzijds zou de Nasdaq bij voortdurende zwakte door het simpele feit dat het een belangrijke index is de andere indices ook nog mee naar beneden kunnen slepen, iets dat het geval zou zijn als de stand onder 2240 zou komen. Zolang de Nasdaq tussen 2240 en 2333 staat is het pleit nog niet beslecht. -Ad Nooten-

Naar boven