ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag heeft het beeld van een zich van de voorgaande daling herstellende AEX index doen verdwijnen, de index daalt verder. Het eerstvolgende doel in deze grafiek is de trendlijn c die morgen samen met het 50daags exponentieel gemiddelde (magenta stippellijn, EMA50) rond 449,5 ligt. Dit wil niet zeggen dat ik verwacht dat we daar morgen noodzakelijkerwijs al naar toe zullen gaan, maar wel dat we daar een van de komende dagen zullen arriveren. Hoe langer het duurt voor we bij lijn c komen, hoe hoger deze lijn komt te liggen.

  • Ik wil deze daling met behulp van nieuwe Fibonacci lijnen volgen, want er ligt boven lijn c nog wel wat potentiële steun. Omdat er in de daggrafiek al zoveel lijnen staan doe ik dat aan de hand van onderstaande grafiek.

  • Hierin heb ik Fibonacci lijnen over de laatste stijging getrokken met het doel vast te stellen waar zich voor de huidige daling mogelijke steunniveaus bevinden. Gisteren vonden we nog steun van de combinatie van middellijn van de Bollinger Bands en het 23,6% niveau, maar beiden zijn vandaag doorbroken. Dit houdt in dat het 38,2% niveau het eerstvolgende koerspeil is waar de index steun zou kunnen vinden. Dat niveau ligt op 452,4 en is dus het eerste punt waar we de koersontwikkeling nauwkeurig moeten volgen en in de onderliggende uur- en kwartiergrafiek moeten speuren naar eventuele bodempatronen. Zakken we door 452,4 heen dan gaan we volgens de Fibonacci theorie naar het 50% niveau op 447,7.

  • Behalve met de Fibonacci niveaus moeten we echter ook nog met de onderkant van de Bollinger Bands rekening houden, daar kan ook steun liggen. Het is vanwege het gegeven dat deze lijn meebeweegt met de index iets moeilijker hier een concreet doel aan te verbinden, maar u moet denken aan 450 à 451.

  • Uit de uurgrafiek blijkt nog een ander doel, namelijk de onderkant van het nog niet gesloten gap van 9 februari waarvan de bovenkant op 455 vanmiddag kopers ertoe aanzette zich in de markt te begeven. Het is gezien de koersdoelen die ik aan de hand van de voorgaande grafieken vaststelde mijn verwachting dat we het gap nog wel zullen gaan sluiten. Hiervoor is namelijk een daling naar 453,5 nodig en dat kunnen we op weg naar het 38,2% niveau op 452,4 in de voorgaande grafiek mooi meepakken.

  • Voorwaarde is wel dat we morgen niet boven de weerstand 458,2 komen waar de index in het laatste deel van de beurshandel weerstand ondervond. Amerikaanse beurzen hebben nog wel eens de neiging om aan het eind van de handel te herstellen, u moet dan denken aan het laatste uur waarin dan een onstuitbaar herstel plaats heeft, als iets dergelijks vandaag weer gebeurt kan het plaatje er morgen zomaar weer anders uit zien. Op grond van de weerstand op 458,2 en de daaropvolgende daling echter zouden we morgen verder moeten gaan dalen.

  • Grote partijen schenen daar in de slotveiling, de laatste candle, trouwens wel anders over te denken. Zij zorgden namelijk nog voor een stijging van bijna 0,9 indexpunt van 456,4 naar 457,26. Morgen bij opening zal blijken of zij verstandig deden aan deze late aankopen of dat het hen een verliespost oplevert.

Resumerend:

Het herstel van gisteren op de daling van afgelopen dinsdag bleek van korte duur, we hebben vandaag zoals u zag de neerwaartse beweging voortgezet. Er zijn diverse manieren om koersdoelen voor deze beweging te bepalen, waarbij ik met het woord koersdoelen punten bedoel waar zich mogelijk een omkeer voor zou kunnen doen en waar we dus extra op moeten letten. Allereerst moeten we morgen controleren dat de daling daadwerkelijk wordt voortgezet, dat doen we aan de hand van de weerstand op 458,2. Zouden we boven die waarde komen dan moet ik deze analyse nog eens tegen het licht houden. Vervolgen we de daling conform mijn verwachting dan gaan we eerst het gap van 9 februari sluiten door naar 453,5 te gaan. We zijn dan op weg naar het 38,2% niveau in de daggrafiek op 452,4 dat het eerste potentiële steunniveau is dat ik in bovenstaande grafieken heb kunnen ontwaren. Komen we onder die waarde dan gaan we naar lijn c en de onderkant van de Bollinger Bands die zich niet zover van elkaar af rond 450 bevinden. Ergens tussen 449,5 en 451 zou dan een bodem kunnen ontstaan. Ik loop hiermee echter wat te hard van stapel, morgenochtend moeten we allereerst onder 458,2 blijven en onder 455 komen om ons de daling te laten vervolgen, daar moet mijn focus eerst liggen.

En dan nog dit...

Op 21 februari schotelde ik u in de slotanalyse de maandgrafiek van de Nikkei index voor en kwam aan de hand daarvan tot de conclusie dat deze index de komende maanden een daling in de richting van 12200 zou kunnen gaan maken. U kunt deze analyse trouwens nog nalezen via de link 'historie' in de titelbalk van deze site. Ik wil natuurlijk niet volstaan met deze analyse en wil deze index volgen om te verifiëren dat deze daling zich inderdaad voor gaat doen. Vandaag neem ik u daarom mee naar de daggrafiek van de Nikkei.

  • De Japanse beursindex kent een stijgende trend die geldig is zolang de graadmeter boven lijn b noteert. Dit betekent dat de dalende beweging die ik verwachtte nog niet gestart is. Dat is niet vreemd daar het een analyse op grond van de maandgrafiek betrof en daar verlopen de bewegingen nu eenmaal een stuk langzamer.
  • Toch heeft de beurs bij nadere beschouwing een beweging gemaakt die als mogelijke topvorming gekwalificeerd mag worden, er is namelijk bij de pijl een lagere top ontstaan. Daar het lichaam van de candle slechts een dun streepje is en op een haar na aan de bovenkant van de candle ligt spreken we over een dragonfly doji. Aangezien dit van karakter een potentieel toppatroon is en het door twee rode candles bevestigd is ga ik er op dit moment van uit dat het de start van een daling betreft. De eerstvolgende stap om deze aanname te valideren moet bestaan uit een daling onder lijn b. Gaan we die zien dan ligt er steun ter hoogte van de laatste bodem op 15390, maar ik vermoed dat de index dan wel naar de regio 15060 zal gaan om daar de steun te testen. Pas onder die waarde kan een daling echt op gang komen. Er moeten dus nogal wat stappen worden genomen vooraleer de verwachting die ik op 21 februari uitsprak daadwerkelijk uit gaat komen. -Ad Nooten-

Naar boven