ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We openden vandaag onder invloed van diverse factoren (forse daling Japan, tegenvallers van Intel, IBM en Yahoo, stijging van de olieprijs) ruim 1,3% lager en wisten dat verlies maar beperkt terug te brengen naar 1%. We probeerden zoals u aan het verticale streepje boven het lichaam van de candle ziet nog wel het gap dat bij opening ontstond te sluiten, maar ondervonden weerstand van de stippellijn op 436,4. Ik noemde deze lijn gisteren nog als potentiële steun, maar de opening maakte er direct een potentiële weerstand van die zich vervolgens waar heeft gemaakt. Het is mede vanwege deze weerstand sterk de vraag of het gap gesloten gaat worden. De handelwijze aangaande gaps lijkt de laatste maanden ook veranderd, zo bleven er tijdens de rally van de afgelopen maanden vijf gaps open. Laat ik maar pragmatisch te werk gaan en in het achterhoofd rekening met een stijging naar 438 houden om het gap te sluiten, zonder dit als een dogma te hanteren. Het kan, maar het hoeft niet.

  • We bevinden ons ter hoogte van het 23,6% Fibonacci niveau over de stijging 383,3-448,61 op 433,3 dat ik gisteren in een rijtje belangrijke getallen opsomde. Vanuit de Fibonacci theorie beredeneerd zou bij een daling onder dit niveau een beweging naar het 38,2% op 423,7 volgen, iets waar ik gezien het feit dat een correctie over het algmeen 38,2% of meer bedraagt wel van uit ga. 

  • De magenta stippellijn die rond 430,3 loopt is het 50daags gemiddelde EMA50 en zoals een lezer me er terecht op wees kan deze stippellijn eventueel steun bieden, deze hoort dus ook nog in het rijtje thuis.

  • De stand van zaken is aldus dat we morgen bij een stijging het gap alsnog gaan sluiten, terwijl we bij een daling naar 430,3 gaan en vervolgens waarschijnlijk ook naar 423,7.

  • De situatie in de Bollinger Bands is door de beweging van vandaag aanzienlijk verslechterd. De index bevindt zich ter hoogte van de onderste band die door de beweging onder de lijn enigszins naar beneden is gaan bewegen. Volgt er morgen een daling dan kan er een neerwaartse trend ontstaan.

  • Veel neerwaartse potentie lijkt er overigens voor de korte termijn in de AEX niet te zijn. Een koers komt namelijk over het algemeen niet ver onder de onderste band en dat duurt over het algemeen ook niet lang. De band zal dus eerst de index als het ware in moeten halen vooraleer een duidelijke dalende trend kan ontstaan.

  • Daar op dit moment de indicator als geheel nog zijwaarts beweegt is ook een herstel morgen nog mogelijk, de index zou dan bijvoorbeeld naar de middellijn kunnen gaan. Helaas is het daar het een naijlende indicator betreft die op de koersbewegingen reageert met dit stuk gereedschap op momenten als dit lastig vooruitkijken, verder kan ik dus niet gaan. Ik gebruik hem met name om de trendrichting vast te stellen, die is van stijgend overgegaan in zijwaarts.

  • U ziet dat we een aanzienlijk gap in de grafiek sloegen, dergelijke openingen zijn de laatste tijd in. We sloten het gap voor een belangrijk deel, maar maakten in het voorlaatste uur een inverted hammer die in het laatste uur door middel van de vorming van een rode candle als top bevestigd werd. Op grond van deze beweging mogen we morgen een voortzetting naar beneden verwachten, al zal daarvoor natuurlijk wel de 'hulp' van de Amerikaanse beurzen nodig zijn. Vanavond wordt het zogenaamde Beige Book van de FED bekend gemaakt en dat beeld op de Amerikaanse economie kan de beurs nog flink beïnvloeden, bovendien komen Apple en E-bay nabeurs met cijfers. Dat alles maakt dat ik niet zonder meer op dit bevestigde toppatroon kan leunen.

  • De stippellijn op 433 is wat mij betreft daar het vrijwel samenvalt met het 23,6% niveau op 433,3 in de daggrafiek de belangrijkste lijn. Komen we onder dit niveau dan gaan we om te beginnen naar het 50daags gemiddelde in de daggrafiek op 430,3 en later mogelijk naar 423,7 in diezelfde grafiek. We moeten dan natuurlijk wel onder het laagste punt van vandaag komen waar nog wat steun zou kunnen liggen.

  • Weten we boven 433 te blijven of stijgen we morgen meteen dan gaan we pogen het gap van vanochtend alsnog helemaal te sluiten waarbij behalve de stippellijn op 438 ook lijn v nog weerstand zou vormen.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs opende vandaag zoals dat heet 'in mineur'. Er stond direct bij opening een verlies van 1,3% op de borden waarvan bij het slot ondanks een herstel gedurende de dag nog 1% resteerde. We slaagden er niet in het gap van vanmorgen geheel te sluiten, een deel bleef open doordat we in de uurgrafiek tegen de weerstand 436,4 aan een inverted hammer vormden die daarna als top bevestigd werd. Dit maakt het onzeker of morgen het gap alsnog gesloten gaat worden, al is dat niet onmogelijk. Mijn ijkpunt morgen is 433. Blijven we boven dat niveau of stijgen we meteen bij opening dan kunnen we alsnog gaan proberen het gap te sluiten, waarbij de horizontale stippellijn rond 438 en de dalende lijn v weerstand vormen. Komen we onder 433 dan zetten we de daling naar het 50daags gemiddelde op 430,3 en mogelijk het 38,2% Fibonacci niveau op 423,7 voort. De koersontwikkeling zal afhangen van de inhoud van het Beige Book, de resultaten van bedrijven die nabeurs met cijfers komen en van de vraag of de rust in Japan weer terugkeert, zaken die moeilijk tot niet te voorspellen zijn.

En dan nog dit....

ASML was met een stijging van bijna 6,4% vandaag de witte raaf onder de hoofdfondsen en de grafiek is daarom de moeite van het tonen waard.

  • ASML overtreft winstverwachting, zo luidde de titel van een van de artikelen die op het internet aan de cijfers van dit bedrijf werden gewijd. In eerste instantie dreigde de koers van het fonds met de rest van de beurs mee ten onder te gaan, maar toen de Amerikaanse beleggers vanmiddag lucht van het nieuws kregen kwam alles toch nog goed. Het aandeel heeft een duidelijke steun rond €16,40 gevonden en dat is relevant daar in de maandgrafiek op dat niveau het 23,6% Fibonacci niveau ligt. U kunt dit via de link 'aandelen' in de titelbalk lezen in een analyse die ik op 20 december 2005 schreef, een analyse die aan geldigheid niets heeft ingeboet. Weet het aandeel boven €16,40 te blijven dan houdt het de kans op doorbraak van dit belangrijke niveau waardoor een stijging naar €23,30 mogelijk zou worden. 

  • De enige bedenking die ik hierbij heb is dat de verwachtingen zoals die gisteren door Intel werden uitgesproken de markt nogal tegenvielen. Intel is de belangrijkste klant van ASML en dat maakt dat ik ondanks de goede berichten een vraagteken bij de verwachtingen van ASML moet zetten. -Ad Nooten-

Naar boven