ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De evening star van gisteren is niet in een daling uitgemond, iets dat op zich gezien het gedrag dat de markt de laatste maanden vertoont niet verwonderlijk is. Top- of omkeerpatronen worden gekenmerkt door een lage betrouwbaarheid, het heeft er zelfs veel van weg dat kopers zich erdoor gestimuleerd voelen. Het probleem waar ik me vandaag voor geplaatst zie is dat er wederom een potentieel omkeerpatroon is ontstaan. De kleine candle van vandaag past in zijn voorganger en heet een bearish harami. Terwijl er een winst van 0,54% is ontstaan is er dus tegelijkertijd een mogelijk omkeerpatroon gevormd, hetgeen de interpretatie er niet eenvoudiger op maakt. De winst suggereert de wens van de markt om de stijging voort te zetten, terwijl de bearish harami juist het tegenovergestelde zegt. Enfin, we gaan maar kijken of er uit de overige grafieken aanvullende informatie komt.

  • De grafiek met de Bollinger Bands biedt die aanvulling in ieder geval niet. De index bevindt zich aan de bovenkant van de stijgende bovenste band, de stijgende trend is dus intact.

  • De uurgrafiek biedt ons daarentegen wel een extra gegeven, hier is vandaag namelijk een lagere top ontstaan. Nu gebeurde dat vorige week ook al eens, die 'vergissing' werd toen door de markt snel weggewerkt. Het gegeven dat we het een week later weer zien toont dat de stijging moeizamer gaat verlopen, de kopers moeten opnieuw een reparatie uitvoeren willen zij de markt verder laten stijgen en de index boven de laatste top op 447,5 brengen.

  • Er is gezien de laatste groene candle mogelijk wel een hogere bodem gevormd waarmee het patroon van hogere bodems gehandhaafd zou kunnen worden, deze bodem ligt op 445,7.

  • Er is op die bodem zoals we in de kwartiergrafiek zien zelfs twee keer steun gevonden, het is hier een dubbele bodem. Dit houdt in dat kopers er kennelijk heel wat aan gelegen is om de index niet onder dit niveau te laten komen.

  • Dit houdt verband met het gegeven dat op 445,2 het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 443,7-447,5 ligt, een niveau dat bovendien samenvalt met de top van gisterenmiddag. Een daling onder dit niveau zou met grote waarschijnlijkheid een voortzetting naar de voorgaande bodem op 443,7 betekenen en dat willen de kopers vanzelfsprekend voorkomen. Als er na een lagere top door een daling naar 443,7 ook nog dreiging voor een daling onder de laatste bodem zou ontstaan zou dat immers negatief zijn. De kopers blijven dus investeren in een stijging van de AEX.

  • Ik vraag tot slot uw aandacht voor de laatste candle, de candle uit slotveiling. We zagen vandaag een stijging in die veiling terwijl we gisteren juist een daling zagen, de grote partijen zijn een beetje de weg kwijt. Een ding is zeker, met hun daling van gisteren zaten zij er gezien de sterke opening van vanmorgen naast. Wellicht heeft dat hen ertoe gebracht om vandaag in de slotveiling te kopen, daarmee zorgend voor een half punt hoger slot. Uit de opening morgen zal blijken of zij daar vandaag goed aan gedaan hebben.

Resumerend:

Ondanks de stijging met ruim een half procent van vandaag is in de daggrafiek opnieuw een patroon ontstaan dat als omkeerpatroon te boek staat. Daar er bovendien een lagere top is gevormd is de kans op een daling reëel. Omkeerpatronen zijn echter niet erg betrouwbaar meer, ook vandaag moet ik daarom terughoudend zijn. Morgen let ik op de steun 445,2 die een cruciale rol vervult. Blijven we boven die steun en stijgen we verder dan vormt deze een nieuwe hogere bodem in het patroon van hogere bodems waardoor we kunnen gaan proberen de lagere top van vandaag uit te nemen. Komen we evenwel onder 445,2 dan gaan we naar de steun op 443,7 die dan als voorgaande bodem beslissend wordt voor de vraag of het patroon van hogere bodems waar de stijging tot op heden op is gebouwd in navolging van het patroon van hogere toppen gebroken wordt.

En dan nog dit....

Gisteren kwam Alcoa in de VS met tegenvallende cijfers en vandaag was het de beurt aan DuPont dat met een winstwaarschuwing kwam. Hoewel beide bedrijven deel uit maken van de Dow Jones index is deze index op het moment van schrijven (18.45u) vrijwel onveranderd en ligt nog altijd iets boven 11000 waar het afgelopen maandag doorheen brak. Deze grens wordt dus zwaar verdedigd en dat roept de vraag op wat de reden daarvan is. We bekijken dat aan de hand van de maandgrafiek.

  • Laat ik voorop stellen dat de vorm van de laatste candle nog gaat veranderen, het is immers de candle van de maand januari waarin we nog maar aan het begin van de beursmaand staan. Wat we desondanks goed aan deze candle kunnen zien is dat de index met de doorbraak van de blauwe stippellijn die om precies te zijn op 10984 ligt een belangrijke stap genomen is die technisch als een koopsignaal wordt gezien. 

  • Deze stijging kwam vooruitlopend op de meldingen van Alcoa en DuPont tot stand en dat verklaart de koopbereidheid onder de beleggers die nu voor de taak staan het technisch koopsignaal af te wegen tegen het negatieve nieuws van de twee bedrijven.

  • Er is de markt veel aan gelegen om de Dow boven 10984 en dan met name boven de symbolische 11000 grens te houden, de index heeft in dat geval namelijk zonder meer de potentie om naar 11750 te stijgen en zo terug te komen op het hoogste punt dat ooit is bereikt. Alles hangt af van de vraag of de Dow het vermogen heeft om in weerwil van de tegenvallers stand te houden. -Ad Nooten-

Naar boven