ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De dans om lijn s' duurt voort en lijkt in het voordeel van de kopers te worden beslist. We zijn hierdoor weer dichter bij stippellijn 3 op 469 gekomen die ik vorige week als mogelijk koersdoel bij een voortgaande stijging tekende. De afstand stippellijn 2-stippellijn 3 is gelijk aan de afstand stippellijn 1-stippellijn 2 en is gebaseerd op het feit dat na een daling als die van stippellijn 2 naar 1 en en stijging boven stippellijn 2 zo'n stijging vaak even groot is als de eraan voorafgaande daling. Doordat we met lijn s' samen naar boven gaan komen we beetje bij beetje in de buurt van deze lijn en ik veronderstel dat we deze wel zullen gaan bereiken. De kopers zijn namelijk erg vasthoudend gezien het gegeven dat zij zich al weken niets aan trekken van het bereiken van lijn s' en stug blijven kopen. De stijging mag dan wel moeizaam verlopen, maar lijkt niet te stuiten. Laat ik voor alle zekerheid ook maar het koersdoel noemen dat ik bij een AEX boven 469 zou gaan hanteren, dat is de grijze stippellijn die ik parallel aan lijn c getekend heb, dit in de veronderstelling dat er een trendkanaal zou kunnen ontstaan waarvan lijn c de onderkant is.

  • Ik realiseer me tijdens het schrijven van het voorgaande punt dat ik misschien te hard van stapel loop, de index is al eerder boven lijn s' geweest en wist er toen toch niet boven te blijven. Morgenochtend is het eerste dat ik doe controleren of we nog boven de lijn zijn die dan rond 467,2 ligt.

  • De Bollinger Bands laten ons alle ruimte voor een beweging naar boven, aan deze indicator zal het niet liggen als we niet verder zouden stijgen. Alle lijnen van dit stuk gereedschap stijgen en aangezien de index binnen de bovenste band stijgt is een voortzetting naar boven mogelijk.

  • In de uurgrafiek is een voortzetting niet alleen mogelijk, maar gezien de doorbraak naar boven door de weerstand rond 467 zelfs het meest waarschijnlijk. Er is wel een eis waaraan de index moet blijven voldoen, de AEX dient namelijk boven 467 te blijven, zodat de uitbraak van vandaag geldig blijft en geen valse uitbraak wordt. Laat ik er maar van uit gaan dat de kopers van het laatste uur het gelijk aan hun kant hebben met het tot stand brengen van de uitbraak, mocht morgen door een daling onder 467 blijken dat dit niet het geval is dan kom ik daar in de updates vanzelfsprekend op terug.

  • Het moment waarop de uitbraak werd gerealiseerd is wel het bespreken waard, dat gebeurde namelijk met name in de slotveiling. De slotveiling is de korte tijdspanne na 17.30u waarin volgens een veilingmechanisme de orders worden uitgevoerd die tussen 17.25u en 17.30u ingevoerd zijn. Hoewel Euronext claimt dat particulieren via hun broker toegang tot deze veiling hebben blijkt dat in de praktijk veelal niet het geval, deze toegang wordt namelijk in veel gevallen niet verleend. Dit maakt de slotveiling tot het 'speelkwartiertje' van de professionele handel, van grote partijen dus die regelmatig van de gelegenheid gebruik maken om bewegingen die zij in de normale handel nog niet voor elkaar kregen dan nog snel te realiseren. Het voorwerk werd al tussen 17.15u en 17.25u verricht, de uitbraak werd in de laatste candle feitelijk tot stand gebracht. Deze candle geeft de beweging vanaf 17.30u weer. Het is duidelijk wat de wens van de grote partijen is, zij zien de beurs graag verder stijgen en staken daar op het laatste moment nog geld in.

  • In de grafiek ziet u een klein kanaal dat hoewel het daarvoor vrij groot is als een vlag zou kunnen worden gezien. Aan de vlag ging een stijging van 3 punten vooraf en daar op een vlag vanaf het uitbraakpunt vaak eenzelfde beweging volgt als eraan vooraf ging komt het koersdoel dan rond 469 te liggen. Dit valt samen met stippellijn 3 in de daggrafiek, waardoor het een goed eerste richtpunt is.

Resumerend:

De index is naar boven door de weerstand rond 467 gebroken, de graadmeter werd er aan het eind van de handel door professionele partijen doorheen geduwd. Dit mag als een technisch koopsignaal gezien worden, maar dan alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de index morgen ook boven 467 weet te blijven. Laat ik daar vooralsnog maar van uit gaan, want het zal omdat de stijging met name in de slotveiling plaats vond vast niet om kleine jongens gaan. Zowel de vlag in de kwartiergrafiek als stippellijn 3 in de daggrafiek wijzen op een voortzetting naar 469. Daar wil ik vooralsnog daarom van uit gaan, met de restrictie dat een eventuele daling onder 467 me direct weer zou dwingen hier een vraagteken bij te zetten.

En dan nog dit...

Onderstaande grafiek zag u de laatste tijd al vaker, het betreft de weekgrafiek van de S&P500 index die ik vanwege de nadrukkelijke pogingen die door deze index worden ondernomen om een weerstand te passeren momenteel wat vaker volg.

  • Vorige week, de voorlaatste candle, werd een zogenaamde doji gevormd. Opening en slot van de week lagen dicht bij elkaar, hetgeen aangeeft dat de beurs twijfelde over de te nemen richting. De beursgraadmeter lijkt die twijfel van zich af te hebben geschud, want vandaag vindt direct een nieuwe aanval op lijn j' plaats die tot dusverre een verdere opmars verhinderde. De week is nog jong, er waren op het moment dat ik bovenstaande grafiek maakte pas 3 1/2 uur van de vijf beursdagen van deze week verstreken en de candle gaat dus absoluut nog van vorm veranderen. Wat de Amerikaanse markt probeert tot stand te brengen is echter duidelijk, het doel is het bewerkstelligen van een doorbraak van lijn j'. In de tweede week van dit jaar kwam de S&P500 index overigens ook al eens boven lijn j', maar er ontstond een inverted hammer waarna de index weer terugviel. Er is dus geen garantie op succes, maar de poging van vandaag is vanwege de hoogste koers die de index heeft bereikt wel een heel serieus. Zo serieus dat beleggers in onze slotveiling al op het succes vooruit zijn gelopen. -Ad Nooten-

Naar boven