ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We blijven moeite houden met het passeren van lijn s', vandaag zijn we er namelijk weer onder gesloten. Er zit na de kleine stapjes die we vorige week namen deze week geen beweging in de beurs, zo staan we vandaag vrijwel op het slot van afgelopen maandag. Wel zijn we nog steeds boven het 50% Fibonacci niveau op 460,5 hetgeen zoals we in de slotanalyse van jongstleden vrijdag zagen een voorwaarde voor een voortzetting van de stijgende trend is. Van een voortzetting naar stippellijn 3 die ik gisteren besprak is het bij deze moeizame beweging nog niet gekomen, om van een vervolg naar de grijze stippellijn al helemaal maar niet te spreken. De vaart is er uit en dat is geen bemoedigend teken. Tegelijkertijd moet ik opmerken dat de beleggers evenmin winst nemen, dat laat weer ruimte voor een stijging.

  • De Bollinger Bands laten eveneens ruimte voor een stijging, de bovenste lijn krult namelijk weer naar boven. Wil het beeld van eind december toen er eveneens een tijdelijke dip in de bovenste lijn zat zich herhalen dan zal de index morgen moeten gaan stijgen.

  • Gezien de uurgrafiek is zo'n stijging mogelijk, maar dan moet de index morgen feitelijk wel omhoog gaan opdat een hogere bodem ontstaat. Zouden we gaan dalen dan hangt alles af van de plaats waar de volgende bodem komt, de steun rond 461,6 zou dan belangrijk kunnen worden.

  • De dubbele top die vandaag gevormd is zou bij een daling tegen ons kunnen gaan werken. Zolang er maar hogere bodems ontstaan is de vorming van een dubbele top geen probleem, maar als dat niet meer het geval is kan een dubbele top, bijvoorbeeld bij een daling naar 461,6, een voorbode van een daling zijn. Een beweging onder 461,6 zou een dergelijke daling starten. Er zou dan namelijk een M-vormig toppatroon ontstaan, een toppatroon in de vorm van een grote letter M, waarbij een daling onder de middenpoot een verkoopsignaal behelst.

  • Zover is het nu nog niet, de beurs zou morgen zolang we tussen 463 en 465,3 zijn opnieuw de weg naar boven kunnen kiezen. Waarom ik de waarde 465,3 gebruik spreekt voor zich, breekt de index daar doorheen dan zou de beurs een aanval op de dubbele top kunnen plaatsen. De waarde 463 gebruik ik omdat een daling onder een laagste punt -vroeger een verkoopsignaal- voor kopers tegenwoordig vaak het teken is om meer orders in de markt te leggen. Ik wil ten opzichte van de bodem van vandaag daarom wat speling hebben. De stippellijn 463 leent zich goed als criterium daar deze lijn al eerder als steunniveau fungeerde.

Resumerend:

Alles draait om lijn s' in de daggrafiek, de laatste dagen doet het dat zelfs letterlijk. De ene dag sluiten we er net boven, de andere dag er weer net onder en per saldo wint noch verliest de beurs er iets mee. Er wordt niet voldoende gekocht om verder te stijgen en verkopers te overtuigen, er wordt niet voldoende verkocht om een daling in te zetten die winstnemingen genereert. Zolang er geen duidelijke tekenen zijn die in de ene of andere richting wijzen blijft het afwachten wat het wordt. Komen we morgen onder 463 dan gaan we opnieuw in de richting van het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Pas onder 461,6 zou het beeld negatief worden, we zouden dan namelijk een M-vormige top afronden hetgeen de start van een daling zou zijn. Zijn we tussen 463 en 465,3 dan zit er niets anders op dan wachten wat het worden gaat, maar de kans op een stijging is dan nog steeds aanwezig. Komen we boven 465,3 dan gaan we proberen de dubbele top rond 467 te breken waarna we bij succes gaan voor de stippellijn op 469 in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Terwijl wij de afgelopen dagen onze 'sur place' maakten sloop de Duitse DAX index stilletjes door naar een zeer belangrijk niveau in de maandgrafiek. Kijkt u met me mee?

  • Het gaat om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling tussen 8136 en 2189 dat rond 5865 ligt. Dit Fibonacci niveau is een belangrijk potentieel keerpunt en dat maakt de koersontwikkeling deze en komende weken uiterst relevant. Weet de DAX niet boven 5865 uit te komen dan kan het gedaan zijn met het herstel dat de beurs vanaf 2003 kende, lukt het daarentegen wel om door 5865 te breken dan opent dat de deur voor een stijging op lange termijn naar de top uit het jaar 2000. Heeft de Duitse beurs al voldoende vertrouwen in de toekomst om deze belangrijke doorbraak te realiseren, dat is de vraag waarop de beurs gezien de positie van de index precies op het 61,8% niveau of zij wil of niet snel een antwoord zal moeten geven. Wij zijn op de Amsterdamse beurs met onze stand net boven het 50% Fibonacci niveau op 460,5 al een stukje op een uitbraak vooruit gelopen, maar daar heeft de aarzeling ons bevangen. Onze oosterburen moeten voor ons uit gaan maken of we terecht voorbij het 50% niveau gestegen zijn of straks door hen teruggefloten worden, dat is geheel afhankelijk van het resultaat dat zij boeken. -Ad Nooten-

Naar boven