ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We openden naar aanleiding van dalingen in de VS en Japan vanochtend behoorlijk negatief, maar wisten een flink deel van het verlies weg te werken. Het gap tussen de opening, vrijwel aan de onderkant van de candle, en het slot van gisteren werd geheel gesloten doordat we dicht bij het slot van gisteren wisten te eindigen. De eindoverwinning van deze dag handel is dus voor de bulls, want zij zorgden voor een stevig herstel dat tot het eind van de dag gehandhaafd bleef. Het gevoel dat ik hierbij kreeg was ongeveer gelijk aan dat van 23 januari toen onze beurs eveneens na een forse daling in Japan flink lager opende, maar sterk terugkwam. Het lijkt erop dat hoe steviger de daling is hoe zwaarder het geschut is dat door kopers in stelling wordt gebracht.

  • We zijn boven de blauwe stippellijn gebleven die ik door een vorige top op 448,6 trok en houden daarom de mogelijkheid tot stijgen.

  • Tot dezelfde conclusie kom ik op grond van de Bollinger Bands waar de trend doordat de index tussen de stijgende middellijn en bovenste lijn in ligt nog altijd stijgend genoemd mag worden.

  • Rond 449,1 ligt een stevig gefundeerde bodem die van gewapend beton lijkt, tot die slotsom kom ik als ik vervolgens naar de uurgrafiek kijk. We zijn al drie keer opgeveerd van deze stippellijn, om daar nog doorheen te kunnen zakken moeten er wel heel slechte berichten komen. De markt heeft de bereidheid getoond om nogmaals in een voortzetting van de stijging te investeren.

  • Wil zij verder naar boven dan zal er echter nog meer geld in de markt moeten worden gestoken, de index moet dan namelijk boven de laatste top op 455,6 worden getild. Zolang dat niet gebeurd is blijft de kans op een daling bestaan.

  • De weerstand die moet worden uitgenomen wordt gevormd door twee inverted hammers die vanmiddag ontstonden. Deze candles zijn echter niet met een rode candle bevestigd waardoor het niet zeker is dat zij een omkeer kunnen veroorzaken.

  • Voor de korte termijn ligt er steun rond 452 en natuurlijk kan de stippellijn daar net onder op 451,6 opnieuw steun bieden. Zolang de index daar boven blijft staat de markt een verdere stijging open. We zullen hiervoor boven het hoogste punt van vandaag en de stippellijn op 453,7 moeten zien te komen.

  • Komen we evenwel onder 451,6 dan gaan we opnieuw naar 449,1, onze onverwoestbaar lijkende bodem.

Resumerend:

Amsterdam wist vandaag heel goed terug te komen van een door een daling in Japan veroorzaakte flink lagere opening. De situatie deed me enigszins denken aan de koersontwikkeling van maandag 23 januari toen iets soortgelijks gebeurde en de beurs die dag en de dagen erna sterk opveerde. De markt lijkt hoe dan ook niet kapot te krijgen, de kopers houden steeds weer het initiatief en blijven de voortzetting van de stijging nastreven. Morgen zijn twee grenzen van belang, namelijk die op 451,6 en 453,7. Komen we onder 451,6 dan ontstaat een lagere top en gaan we voor de vierde keer richting de zeer solide bodem rond 449,1. Ik kan gezien de koopbereidheid die op dat punt evident aanwezig is niet voorspellen wat we daar in dat geval zouden gaan doen. Komen we daarentegen boven 453,7 dan ontvouwt zich een heel ander scenario waarin we gaan proberen de top rond 455,6 te passeren.

En dan nog dit....

Morgen komt Buhrnann met cijfers die als ik de media mag geloven met vertrouwen tegemoet worden gezien. Zo verschenen er vanmiddag artikelen met titels als Analisten zien winst Buhrmann stijgen in vierde kwartaal en het nog veel sterker getoonzette Vooruitblik: Winststijging Buhrmann dankzij VS. Mij bekruipt naar aanleiding van de berichtgeving omtrent OfficeMax, een Amerikaanse branchegenoot en concurrent van Buhrmann, enige twijfel. Dit bedrijf maakte op 24 januari zoals uit het artikel OfficeMax wil in 2008 EBIT-marge van 8% blijkt bekend vele niet renderende winkels te gaan sluiten waarvoor het dit jaar $100 miljoen aan lasten neemt en daarnaast zal het bedrijf in gebieden met hoge groei nieuwe winkels gaan openen. Reorganiseren doet men niet uit luxe, kennelijk is in de wereld van de kantoorartikelen nog niet alles op orde. Het lijkt me dan ook wat voorbarig om voorafgaand aan de cijfers van Buhrmann positieve verwachtingen uit te spreken. In de maandgrafiek is het fonds ondertussen op een interessant punt aangekomen, kijkt u met me mee.

  • Het aandeel heeft deze maand het 38,3% Fibonacci niveau rond €14,10 aangetikt, net als lijn e' die ik parallel aan lijn e getrokken heb een potentieel keerpunt. Voldoet Buhrmann niet aan de hoge verwachtingen van analisten dan gaat het aandeel terug naar lijn e, komt het bedrijf daarentegen inderdaad met goed nieuws en breekt de koers door €14,10 dan gloort een voortzetting naar het volgende Fibonacci niveau rond €17,75.
  • Niet alleen onder analisten zijn de verwachtingen overigens hoog gespannen, maar ook onder beleggers. Het aandeel is vorig en dit jaar namelijk flink gestegen, nogal wat beleggers vonden het aandeel koopwaardig en hadden vertrouwen in het fonds. Morgenochtend gaat blijken of Buhrmann terecht het vertrouwen van analisten en beleggers geniet, het zal mij benieuwen. -Ad Nooten-

Naar boven