ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Om met het belangrijkste te beginnen, de index is vandaag opnieuw door lijn c gezakt. Het leek er gisteren even op dat deze lijn na de vijf dagen durende daling eronder en de doorbraak die daarop volgde opnieuw als steunlijn zou gaan fungeren, maar dat bleek vandaag dus niet het geval. Het is een negatieve ontwikkeling die eigenlijk tot een daling zou moeten leiden, waarbij lijn d die ik aan de grafiek heb toegevoegd een mogelijk doelwit zou kunnen zijn.

  • De vorm van de candle die vandaag echter ontstaan is geeft aan dat de kopers na de aanvankelijke daling naar een laagste koers van 470,33 stevig terugsloegen. Er werd namelijk een hammer gevormd, een candle met het lichaam aan de bovenkant waaruit blijkt dat kopers een flink deel van het verlies weg wisten te werken. Of het voldoende zal zijn om morgen toch weer te stijgen kan ik niet zeggen, maar er zijn in ieder geval wel grote partijen die daarvoor gaan.

  • De Bollinger Bands maken eveneens nog een stijging mogelijk. De index vond net boven de middellijn steun en bleef zo in de bovenste band. Hierdoor kan in theorie de stijging die gezien de stijgende bovenste lijn leek te zijn begonnen nog vorm krijgen. Zouden we toch nog gaan dalen dan kan de middellijn ook morgen weer steun vormen.

  • Het zal allemaal afhangen van de mate waarin we op weten te veren. Kijken we namelijk naar de uurgrafiek dan zien we dat het herstel van vanmiddag feitelijk een na een daling van deze orde normale stijging is. Het komt erop neer dat we de doorbraak van de steun rond 475,3 van vanochtend gaan testen. Vormt die zoals bij een beweging als deze mag worden verwacht als voormalige steun een onoverbrugbare weerstand dan kunnen we de daling alsnog hervatten.

  • Het hangt dus allemaal van de weerstand rond 475,3 af, hetgeen in de kwartiergrafiek nog eens bevestigd wordt aan de hand van de Fibonacci lijnen die ik na de eerste bodem van vandaag tekende. Dat niveau valt namelijk samen met het 61,8% niveau hetgeen het belang van de weerstand onderstreept.

  • Weten we het morgen te passeren dan opent dat de weg voor een herstel naar 478 alwaar het spel met de weerstand op dat niveau dan opnieuw zou beginnen.

  • Lukt het zoals ik momenteel veronderstel niet om boven het 61,8% niveau te komen dan zetten we de daling voort waarbij het eerste doel wederom rond 470 ligt omdat daar de middellijn van de Bollinger Bands ligt.

Resumerend:

We zakten vandaag door lijn c die hierdoor als steunlijn heeft afgedaan. Het zou in principe een daling naar lijn d in de daggrafiek mogelijk moeten maken, maar zover kan ik gezien de vorm van de candle van vandaag niet gaan. Het gaat namelijk om een hammer die steun aangeeft, kopers toonden vanmiddag namelijk de bereidheid om opnieuw geld in de aandelenmarkt te steken. Het kan gaan om een normaal herstel en het testen van de weerstand rond 475,3, dat neem ik vooralsnog aan. Volgens deze aanname komen we morgen niet boven 475,3, zetten dan de daling voort en gaan opnieuw in de richting van 470. Stijgen we morgen toch boven 475,3 dan is deze veronderstelling fout en kunnen we opnieuw in gevecht met de weerstand rond 478.

En dan nog dit...

Het bericht Spaarloon gehalveerd door deblokkering waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend kwam plaatst het prille economisch herstel waarvan alom gewag wordt gemaakt in een ander daglicht. Het CBS maakte bekend dat vorig jaar maar liefst 2,4 miljard euro aan spaarloonrekeningen werd onttrokken, geld dat regelrecht de economie in stroomde doordat consumenten het geld uitgaven aan het doen van aankopen. In totaal is vorig jaar 3,8 miljard van spaarloonrekeningen vrijgekomen, waarvan het grootste deel, 2,8 miljard, vervroegd vrijgekomen is door een wetswijziging die deblokkering van tussen 2002 en 2004 ingelegd geld mogelijk maakte. Naar nu blijkt hebben consumenten dus massaal gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Of zij het geld nu aangewend hebben om hoognodig aan vervanging zijnde apparatuur of meubilair te vervangen of bijvoorbeeld aan luxe producten doet in feite niet te zake. Wat we ons moeten realiseren is dat het om eenmalige bestedingen en niet om terugkerende bedragen gaat. De economie heeft een eenmalige miljardenimpuls gehad op grond waarvan velen door deze lijn naar de toekomst door te trekken een blijvende economische groei verwachten. Extrapoleren noemt men dit met een mooi woord, het op grond van eerdere uitgaven aannemen dat er een omkeer in de uitgavenpatroon van consumenten tot stand is gekomen dat blijvend is. Het bericht van het CBS dwingt ons op zijn minst om hier een vraagteken bij te zetten. -Ad Nooten-

Naar boven