ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag begin ik deze slotanalyse niet met de daggrafiek, maar met de kwartiergrafiek. Ik doe dat om u voordat we naar de gevolgen voor de daggrafiek gaan de bijzondere koersbeweging van vandaag te laten zien. De index opende door de winst die de Amerikaanse beurzen gisteren boekten ruim 0,4% hoger, maar de vreugd was maar van korte duur. De graadmeter wist niet door de weerstand rond 470,4 te breken die ons gisteren ook al verhinderde naar boven te komen en zette een snelle daling in waarbij er op het laagste punt een verlies van 0,7% werd genoteerd. Geleidelijk herwon de markt zijn zelfvertrouwen echter en aan het slot wisten we er uiteindelijk nog een kleine winst van 0,12% uit te slepen. Dit herstel toont de vastberadenheid van de kant van de kopers, zij hebben zich door de snelle daling geen schrik aan laten jagen en hebben de gehele dag consciëntieus en met succes aan het herstel gewerkt.

  • De beweging is met name bijzonder omdat we zowel onder de stippellijn op 466,4 als onder lijn c zijn geweest. De markt greep de daling onder deze beide steunniveaus dus niet aan om te gaan verkopen zoals je bij een dergelijke beweging zou mogen verwachten, maar om te kopen. Het past in het huidige tijdsbeeld waarin op ieder verkoopsignaal door middel van een stijging wordt gereageerd en dat heeft me de laatste tijd regelmatig tot de verzuchting gebracht dat verkoopsignalen feitelijk niet meer bestaan. Hoe dan ook, de stijgende trend is gered en de kans op een voortzetting naar boven is vooralsnog het grootst. 

  • De daling laat natuurlijk wel zien dat er onderhuids heel wat onzekerheid heerst, dat kan de beweging niet verhullen. Het zal ongetwijfeld met de zwakke dollar te maken zal hebben die, zoals ik gisteren al in mijn slotanalyse betoogde, niet gunstig is voor de grote Nederlands bedrijven die veel exporteren en een flink deel van hun inkomsten in dollars ontvangen.

  • De vorm van de candle, een hammer, laat wel zien dat een ander en bepaald niet onbelangrijk deel van de markt naar een stijging blijft streven. Het lichaam bovenaan de candle waarbij een deel van de 'shadow' zoals de staart onder het lichaam wordt genoemd onder belangrijke steunniveaus kwam geeft onderliggende kracht bij kopende partijen aan. Wie het op termijn zal winnen kan ik niet zeggen, maar vooralsnog wint de hoop het van de vrees en dat blijft zo zolang de index boven lijn c blijft die morgen samenvalt met de stippellijn op 466,4.

  • Bij de steunen die vandaag kortstondig gebroken werden blijft het niet bij steun op 466,4 en bij lijn c, de index heeft ook enige tijd onder de middellijn van de Bollinger Bands gestaan. Deze lijn gaf in eerste instantie geen steun, maar nu de index er toch weer boven is geraakt is de middellijn blijven stijgen waardoor een voortzetting naar boven mogelijk is gebleven. 

  • De onderste en bovenste lijn lopen sterk naar elkaar toe, de band versmalt, maar nog niet voldoende om er al een conclusie uit te kunnen trekken. Zou de band nog verder versmallen dan kan ons op een gegeven moment een forse beweging te wachten staan, waarbij nog niet te zeggen in welke richting ons die beweging zal brengen. Zover is het op dit moment nog niet.

  • Tenslotte komen we bij de uurgrafiek die vandaag doordat ik met de kwartiergrafiek startte als laatste aan de beurt komt. Daar we in de daggrafiek zagen dat lijn c morgen samenvalt met de stippellijn op 466,4 heb ik die stippellijn een rode kleur gegeven, we worden er dan morgen nog eens aan herinnerd waar we op moeten letten. Een daling onder 466,4 zou een nieuwe daling onder lijn c inhouden, of kopers er dan nogmaals in zouden slagen de index weer terug te brengen is te betwijfelen. Zou dat niet lukken dan wordt de stippellijn op 462,8 mijn eerste korte termijn richtpunt.

  • We zijn ter hoogte van een voorgaande bodem op 468,6 aangekomen. De stippellijn op dat niveau vormde vanmorgen een potentiële steun, maar de AEX sneed daar vanmorgen als een mes door de boter doorheen. We mogen op dit punt morgen weerstand verwachten waardoor een lagere top zou kunnen ontstaan. Dit zal natuurlijk van het slot van de Amerikaanse beurzen afhangen, doet men het daar weer goed dan springen we er morgen zo weer overheen.

  • De eerste weerstand ligt in dat geval bij de laatste toppen op 470,4 waar we doorheen moeten breken willen we naar de volgende weerstand rond 471,6 gaan.

  • Zouden we niet boven 468,6 komen dan zetten we een nieuwe daling in waarin we dan wederom lijn c in de daggrafiek als steun gaan testen. 

  • Spoelt u tot slot met uw muis nog even terug naar de kwartiergrafiek dan kunt u zien dat het hoogste punt vanmiddag precies op het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 470,52 - 464,64 lag, hoewel dit een Fibonacci niveau is waarop we niet vaak een top zien zou dat omdat het in potentie wel een omkeerniveau is toch een top op dat punt op kunnen leveren.

Resumerend:

De koersontwikkeling kende vandaag twee fasen, één waarin angst de overhand had en de index in korte tijd flink daalde en één waarin er door kopers hard en met succes aan herstel werd gewerkt. Je kunt stellen dat de hoop de vrees uiteindelijk overwon. Dit neemt niet weg dat de snelle daling aantoont dat er ondanks de uiteindelijke winst toch een zekere ongerustheid in de markt heerst die op willekeurige momenten ineens naar buiten zou kunnen komen. Het volstaat niet om er ondanks het feit dat we boven lijn c zijn gebleven zonder meer van een voortgang van de stijging uit te gaan, dan sluit je de ogen voor eerste fase van de koersontwikkeling van vandaag. Hoewel de kans op een opwaartse voortzetting zolang we boven lijn c sluiten het grootst is wil ik de kans op een daling niet veronachtzamen. Zou de index morgen een lagere top neerzetten, bijvoorbeeld rond het niveau 468,6 waar we vandaag dichtbij sloten, dan zou lijn c die morgen rond 466,4 ligt wederom onder druk komen te staan. Een nieuwe daling onder de lijn zou door de markt moeilijker hersteld kunnen worden en waarschijnlijk uitmonden in een beweging naar 462,8. Weet de index, bijvoorbeeld door een goed slot in de VS, boven 468,8 te komen dan volgen er weerstanden op 470,4 en 471,6 die de markt beiden al meerdere malen als hindernis heeft gezien. Om naar de toppen van vorige week rond 473 te kunnen gaan moeten we, dat zal u duidelijk zijn, met beiden afrekenen.

En dan nog dit...

Vorige week brak de Nasdaq door weerstand rond 2333 en was daarmee de laatste Amerikaanse index die afrekende met een belangrijk weerstandsniveau. In de daggrafiek hieronder ziet u dat de index sindsdien niet van deze waarde los wist te komen. De stijgende trend is intact zolang de index boven lijn i noteert, maar kracht straalt deze zijwaartse beweging niet uit. De grafiek is van 17.30u vanavond en op dat tijdstip stond de graadmeter op 2347. Vandaag zien we dus een serieuze poging om los te komen van de stippellijn op 2333 die een belangrijke steun geworden is. Slaagt deze poging dan heeft dat een positieve uitstraling op onze beurs, maar lukt het weer niet en komt de index onder 2347 en weer in de buurt van 2333 dan blijft het voor de Amerikanen en dus ook voor ons hangen en wurgen. -Ad Nooten-

Naar boven