ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het beursjaar 2008 is ten einde. Het was een turbulent jaar dat de AEX-index uiteindelijk op een verlies van 52,3% is komen te staan. Vorig jaar eindigden we 2007 op een stand van 515,77, dit jaar sluiten we het jaar af op 245,94. De index is alle winst kwijtgeraakt waar vanaf 2003 tot 2007 aan is gebouwd, waarmee het voor velen een dramatisch jaar geworden is. Toch was het dat niet voor iedereen, zo kijk ik terug op een goed jaar. De beursbewegingen lieten zich over het algemeen namelijk uitstekend analyseren. Zowel voor wat de AEX-index als voor de onderliggende aandelen betreft waren koersdoelen veelal goed te voorspellen. Al vanaf eind vorig jaar tekenden zich in vele aandelengrafieken patronen af waarmee fors lager liggende koersdoelen te bepalen waren en waarop het dus goed handelen was. Dat handelen draaide dit jaar echter om het voortdurend speculeren op dalingen en dat is iets waar velen slecht in bleken. Vermogensbeheerders, fondsbeheerders en aan banken of beleggingsinstellingen verbonden analisten wisten niet in te spelen op de beweging, maar vielen terug op het oude mantra dat het bij beleggen om de lange termijn gaat. Het uitspreken van het woord "daling" ging hen bepaald niet goed af, kwam er dan een daling dan was dat een uitstekend moment om aandelen te kopen. Die waren immers goedkoop geworden. Het heeft ertoe bijgedragen dat vele beleggers te lang in aandelen zijn blijven zitten of misschien onderweg zelfs nog hebben bijgekocht en daardoor extra zwaar zijn geraakt. Sommige beleggers deden dit met geld van anderen, wat je van een expert al helemaal niet mag verwachten. Eén ding hebben deze partijen gemeen. Zij gingen volledig voorbij aan de veelheid van patronen die zich in de loop van het jaar in vrijwel alle grafieken hebben voorgedaan. Ongeloof in de daling en in de technische analyse draagt in belangrijke mate bij aan de schade die is aangericht, schade die veel kleiner had kunnen zijn als men de signalen had willen zien. Zij die ze wel hebben gezien kijken daarentegen terug op een winstgevend jaar, waarmee het gezegde "de een zijn dood is de ander zijn brood" weer eens opgeld doet.

  • Kijken we naar de maandgrafiek dan is nog niet gezegd dat het afgelopen is met de dalingen, er is namelijk nog geen bodem gevormd. Er is net als de voorgaande maanden ook deze maand weer een rode candle ontstaan, hetgeen voor de maand december uitzonderlijk is. Bij laag volume, karakteristiek voor de decembermaand, zie je namelijk meestal een stijging. In bovenstaande grafiek ziet u dan ook maar twee decembermaanden waarin een verlies werd opgetekend, namelijk december 2000 en december 2008. Het is zoals u zult begrijpen geen omstandigheid om al van bodemvorming uit te gaan. Daarmee sluit ik overigens niet uit dat we een bodem en een herstelbeweging gaan zien, maar daarvoor moet er dan wel eerst een positieve ontwikkeling ontstaan. Zolang die er niet is ga ik uit van een vervolg naar beneden, dus onder de bodem rond 220,1 en de stippellijn op 217,8 door de oude bodem uit 2003.

  • De daggrafiek rechtvaardigt vooralsnog deze verwachting. In deze grafiek is namelijk al enige tijd de vlag s-s' te zien en dat is een voortzettingspatroon dat aangeeft dat een daling aanstaande is. Zeker is dat echter nog niet, dat is net namelijk pas zodra we naar beneden door lijn s zakken. Zo'n daling zou de afronding van de vlag en de hervatting van de daling betekenen die de laatste tijd is omgezet in een licht stijgende beweging. Van bodemvorming kan het alleen komen als de beursindex naar de bovenkant van het patroon gaat, lijn s', en naar boven door die lijn breekt.

  • Het gegeven dat er in de tweede week van december een top is ontstaan rond het 50% Fibonacci niveau van de daling 291,1 - 220,1 draagt al evenmin bij aan de mogelijkheid dat we bodemvorming gaan zien. Een top rond een 50% niveau betekent normaliter een hervatting van de neerwaartse beweging. Voorlopig is er dus geen reden om optimistisch te zijn, hoe vervelend ook. Maakt u zich de kennis eigen om met putopties te werken of heeft u deze ervaring al dan zal het overigens weer prima handelen zijn mochten we inderdaad naar beneden uitbreken. Dat zou dus niet voor iedereen kommer en kwel betekenen. Opties lenen zich bovendien goed om uw portefeuille te beschermen. mocht u niet willen verkopen.

  • De candle van vandaag is een zogenaamde dark cloud cover, een potentieel toppatroon. Het zegt dat we aanstaande vrijdag zouden kunnen gaan dalen. Ik hecht daar gezien het lage volume van deze week echter minder belang aan, de bewegingen zijn hierdoor wel eens wat minder natuurlijk dan gebruikelijk, wat het gevaarlijk maakt om al te zeer op patronen als deze te vertrouwen. Ik wacht op bevestiging door middel van een rode candle, noodzakelijk om wat meer vertrouwen in de candle te krijgen.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands laat momenteel zowel de mogelijkheid van een stijging als van een daling open. We meanderen de laatste tijd om de middellijn heen, nu we er weer boven staan is een stijging in theorie weer mogelijk.

  • Die stijging komt er echter niet zolang we ons onder lijn w bevinden die ik in de uurgrafiek getekend heb. Deze lijn geeft ons een goed handvat voor het toekomstig verloop, zolang we ons onder die lijn bevinden ga ik uit van een daling.

  • Die aanname op grond van lijn w heeft me ertoe gebracht om de kwartiergrafiek te voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 239,4 - 249,1. De daling die in het laatste deel van de verkorte handelsdag van vandaag is gestart betreft namelijk een correctie op die stijging, waarvoor de correctieniveaus waar eventueel steun gevonden kan worden te vinden zijn op 245,4, 244,2 en 243,1. Het gaat om respectievelijk het 38,2%, 50% en 61,8% niveau van die stijging. Belanden we onder 243,1 dan gaan we naar lijn s, dat is de onderkant van de vlag s-s' uit de daggrafiek waar we dan eventueel naar beneden doorheen zouden kunnen breken. Zolang we boven 243,1 staan is vanwege het gegeven dat op ieder van de genoemde Fibonacci niveaus nog een bodem kan ontstaan nog een volgende beweging naar boven mogelijk.
  • Ik ga echter op grond van de vlag vooralsnog uit van een beweging naar en onder lijn s en heb daarvoor allereerst bevestiging nodig in de vorm van een daling onder 243,1.
  • Zouden we op of boven 243,1 een bodem maken en naar boven door lijn w breken dan volgt een andere ontwikkeling, dat zal zoals in de uurgrafiek beter te zien is bij een stijging boven de laatste top rond 249,1 resulteren in een beweging naar het gebied tussen 251,1 en 253,1 waar eerder toppen ontstonden.
  • Rest me een opmerking te maken over de laatste candle van vandaag, namelijk die uit de slotveiling. Er ontstond net als gisteren wederom een grote beweging, dit maal in negatieve richting. Er werd zowel gisteren als vandaag stevig gestuurd in deze veiling, die daarmee zijn doel geheel voorbij geschoten is. Dat doel is namelijk juist het voorkomen van dit soort bewegingen. Het zal u duidelijk zijn dat dit doel in een dunne markt als die van gisteren en vandaag bepaald niet is bereikt. Wat wel bereikt is, is dat het gap dat vanmorgen ontstond hierdoor alsnog gesloten is. Ik ging de hele ochtend uit van een beweging naar 246,6 of lager, maar verloor met nog een uur te gaan het vertrouwen dat die beweging er vandaag nog zou komen. De veronderstelde daling kwam er toch nog, zij het letterlijk op het laatste moment. Het betekent dat we aanstaande vrijdag in ieder geval geen rekening meer hoeven te houden met het gap, dat is gesloten.

Resumerend: 

We hebben vandaag een stormachtig beursjaar afgesloten waarin de AEX-index 52,3% van haar waarde verloor. Het kan nog erger, kijken we naar de maandgrafiek dan is er namelijk nog geen spoor van bodemvorming te bekennen. De daggrafiek toont ons een vlag, een patroon dat meestal in een daling uitmondt. Het enige aspect dat ons nog wat soelaas biedt is dat de onderkant van het patroon nog niet doorbroken is, waardoor het patroon nog niet afgerond is en de voortzetting die eruit voortvloeit onzeker. De daggrafiek met Bollinger Bands laat ruimte over voor een stijging, ook die biedt dus enige bemoediging. Zolang we ons in de uurgrafiek echter onder lijn w bevinden kan die stijging er niet komen, dat is dus de eerste lijn om op te letten. Een doorbraak gevolgd door een stijging boven de top van vandaag rond 249,1 zou ruimte geven voor een herstel naar 251,1 à 253,1. Zolang we ons echter onder lijn w bevinden veronderstel ik dat we verder gaan dalen. Mogelijke steunniveaus zijn nog te vinden rond 245,4, 244,2 en 243,1. Daaronder gaan we naar de onderkant van de vlag, waarbij de kans op de doorbraak naar beneden gezien de negatieve aard van het patroon groot is. Laat ik daar echter niet teveel op vooruitlopen, in het geval van een daling is het eerst zaak om te kijken of we er al dan niet in slagen om op of boven 243,1 een bodem te vormen.

En dan nog dit...

Vandaag geen grafieken, maar een bedankje en een wens. Ik wil u bedanken voor het vertrouwen dat u me ook dit jaar geschonken heeft en voor de manier waarop u me direct door reacties of indirect door uw talrijke bezoeken scherp heeft gehouden. Mijn wens is dat u een goed 2009 tegemoet gaat. Een jaar met winst uiteraard, maar zeker met gezondheid en -het klinkt oubollig- liefde en genegenheid. Voor wat die laatste zaken betreft kan ik voor u met deze internetsite niets betekenen, maar aan de winst zal ik in het nieuwe jaar door middel van het schrijven van analyses in ieder geval wederom naar eer en geweten proberen bij te dragen. U bent uiteraard ook in 2009 weer van harte welkom op deze site. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 31 dec 2008, 16.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 dec 09.15u: Sprong naar boven op laatste dag

31 dec 10.00u: Deel van gap AEX open gebleven

31 dec 11.15u: Markt zoekt de weg naar boven

31 dec 12.00u: AEX bij vorige top rond 248,9

31 dec 13.00u: Dubbele top gevormd bij weerstand

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven