ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand juli is voorbij en dat betekent dat de maandgrafiek het eerst aan bod komt. In die grafiek heb ik Fibonacci lijnen getekend over de daling 564 - 195, aan de hand daarvan ik wil bepalen waar de mogelijke lange termijn weerstandsniveaus te vinden zijn. Die niveaus zijn het 23,6% niveau rond 282,1, het 38,2% niveau rond 335,9, het 50% niveau rond 379,5 en het 61,8% niveau rond 423. Het 50% en het 61,8% niveau zijn zwaardere weerstandsniveaus dan normaal het geval is, dat komt omdat ze samenvallen met eerdere bodems. De AEX heeft deze maand het 23,6% niveau bereikt en is daar met een slotstand van 283,2 zelfs iets boven gesloten. Het verschil is echter dermate klein dat het in deze maandgrafiek niet zichtbaar is. Ik kan dit niveau daarom niet als doorbroken beschouwen. De index zal volgende week eerst verder moeten stijgen en meer afstand moeten nemen van het 23,6% niveau voordat ik dat wel kan. Dit zou in deze grafiek een vervolg naar het 38,2% niveau rond 335,9 inhouden.

  • Ik wil omdat we niet op overtuigende wijze door het 23,6% niveau gebroken zijn rekening houden met de mogelijkheid van topvorming op dit niveau, daar zal ik de grafieken volgende week in eerst instantie op gaan beoordelen.

  • In de weekgrafiek ziet u dezelfde Fibonacci lijnen, hier heb ik ze echter grijs getekend. De magenta lijnen zijn de Fibonacci lijnen over de daling 417,4 - 195 die ik voor het voetlicht wil brengen. De AEX heeft het 38,2% niveau dat rond 280 lag gepasseerd, daar hoeven we dus geen rekening meer mee te houden. Zou de graadmeter volgende week verder stijgen dan is het 50% niveau rond 306 het volgende richtpunt dat we op grond van de Fibonacci theorie kunnen bepalen.

  • Een ander potentieel weerstandsniveau is nog de top uit november 2008 rond 291,1, maar die is van minder belang.

  • Het koersverloop van de afgelopen weken voorspelt zoals ik de voorgaande vrijdagen vertelde een stijging. Twee weken geleden werd namelijk een vlag afgerond met de waarde 315 als doel, vorige week ontstond een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel van 345 punten. Wil de beurs naar deze waardes dan is het van belang dat we volgende week verder stijgen, mocht er rond het bij de maandgrafiek besproken 23,6% niveau namelijk een top ontstaan dan gaat het feest wellicht niet door.

  • Uit de daggrafiek van vandaag blijkt twijfel. De candle die is gevormd is een zogenaamde bearish harami en dat is een potentieel toppatroon. Het moet uiteraard nog wel bevestigd worden voordat we daadwerkelijk van topvorming uit kunnen gaan, die bevestiging moet de vorm hebben van een rode candle. Hoe langer die candle is, hoe krachtiger de bevestiging. Dit ga ik maandag uiteraard na.

  • Wellicht ten overvloede wil ik u er nog op wijzen dat we slechts een fractie boven de grijze stippellijn op 282,1 gesloten zijn. Die stippellijn is het 23,6% niveau uit de maandgrafiek. Deze grens is aanstaande maandag nog steeds van belang. Stijgen we verder dan is er niets aan de hand en wordt het niveau alsnog op overtuigende wijze uitgenomen. Vallen we echter terug onder 282,1 dan kan hier eventueel de top ontstaan waar ik bij de maandgrafiek over sprak.

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt dat de markt er ijzersterk bij ligt. De middellijn stijgt, de bovenste lijn stijgt scherp en de onderste lijn krult langzaam naar boven. De AEX bevindt zich hoog in de bovenste band. Deze combinatie van factoren geeft aan dat we ons in een sterke opwaartse trend bevinden. Deze trend blijft intact zolang we ons boven de middellijn bevinden, maar vormt maandag geen waarborg voor een stijging. Die kan er op grond van dit gereedschap wel komen, maar zeker is dat niet. Verder dus naar de uurgrafiek.

  • Hier besprak ik gisteren lijn p, de lijn die parallel liep aan het trendkanaal z-z' links in de grafiek. Deze lijn leek de functie over te nemen van dat kanaal, maar dat beeld veranderde vandaag. De AEX is er namelijk doorheen gezakt, waardoor lijn p de hoedanigheid van steunlijn verloor.

  • Na de daling onder lijn p tekende ik vanmiddag in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 272,7 - 285,2. Op elk van de stippellijnen rond 282,3, 280,4, 279 en 277,5 zou er eventueel een bodem kunnen ontstaan. 
  • Het eerste van de reeks bood vanmiddag al steun, daar ontstond namelijk een hammer. Het was met name deze candle die ervoor zorgde dat we boven het 23,6% niveau op 282,1 uit de maandgrafiek bleven, ook in deze grafiek als een grijze stippellijn geplaatst. In de markt zijn de laatste weken partijen vertegenwoordigd die zodra een daling dreigt op een effectieve wijze aan de koopkant opereren. Zij laten zich leiden door de grafiek. We zagen dit vanmiddag in het koersverloop rond lijn p en tevens bij deze hammer. De daling onder 282,1 betekende eigenlijk de afronding van een hoofd en schouders patroon, maar dat werd op deze wijze teniet gedaan. De daling met de lange rode candle door lijn p konden deze partijen niet tegenhouden, maar ze konden wel erger voorkomen. Zo loopt het de laatste weken voortdurend. De stijgende trend is niet ontstaan, maar gemaakt, zo is mijn theorie. De timing in deze zomerperiode met zijn dunne handel is natuurlijk uitstekend.
  • Maandag moet allereerst duidelijk worden of we naar boven door de dubbele top rond 285,2 breken of onder de hammer komen waarvan het laagste punt rond 281,5 ligt. In het eerste geval gaan we door naar boven, verder in de richting van 291,1 en 306, wat de eerste potentiële barrières in de weekgrafiek zijn. We blijven dan op een schema dat past bij de onder de weekgrafiek gememoreerde koersdoelen 315 en 345.
  • Geraken we onder 281,5 dan ontstaat de mogelijkheid van topvorming rond het 23,6% niveau in de maandgrafiek. De daling zou rond 280,4, 279 en 277,5 echter nog opgevangen kunnen worden of rond de stippellijn door een oude bodem rond 276,5, helemaal zeker is die topvorming dan dus nog niet.

Resumerend: 

De maandgrafiek leert ons dat we niet ver genoeg boven het 23,6% niveau rond 281,1 in die grafiek gesloten zijn om al van een doorbraak uit te kunnen gaan. We moeten dus zowel de mogelijkheid van een vervolg naar boven als dat van een hervatting omlaag in onze overwegingen betrekken. Gelukkig heb ik twee harde grenzen waar we aanstaande maandag mee kunnen werken. Zouden we onder 281,5 geraken dan wordt de optie van topvorming rond het 23,6% niveau in de maandgrafiek reëel, al is dat dan nog wel afhankelijk van de gang van zaken ten opzichte van potentiële steunniveaus rond 280,4, 279, 277,5 en 267,5. Breken we maandag daartegenover door 285,2 dan klimmen we verder richting 291,1 en 306, de mogelijke weerstandsniveaus uit de weekgrafiek.

En dan nog dit...

We zagen in de maandgrafiek dat de AEX 23,6% van de daling uit juli 2007 tot maart van dit jaar heeft goedgemaakt. De DAX heeft het beter gedaan, zoals u in onderstaande maandgrafiek van de Duitse index vast kunt stellen.

  • De DAX heeft het ook vorig jaar bij de daling al beter gedaan dan de AEX, wat komt door de afwijkende samenstelling van de beide indices (denk aan onze financials) en door het gegeven dat de DAX een herbeleggingsindex is. Dividenden van aandelen worden herbelegd in de graadmeter, waardoor deze per definitie beter presteert dan de onze. 
  • Boeiend en mogelijk cruciaal voor de nabije toekomst is dat de DAX het 38,2% Fibonacci van de daling 8150 - 3560 heeft bereikt. Dit vindt u rond 5330. De volgende stap omhoog zou er een naar het 50% niveau rond 5870 kunnen zijn, maar er zou rond het 38,2% niveau ook een top kunnen ontstaan. Waar onze beurs voor de taak staat het 23,6% niveau definitief uit te nemen zien onze oosterburen zich geplaatst voor het passeren van het 38,2% niveau rond 5330. Dit is waar het de komende maand om draait. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 31 juli 2009, 19.33u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 juli 09.15u: AEX na lagere start direct omhoog

31 juli 10.00u: Index zette niet door naar boven

31 juli 11.00u: AEX-index nadert de steunlijn

31 juli 12.00u: Afgelopen uur zijwaartse beweging

31 juli 13.00u: Reactie op daling onder trendlijn

31 juli 14.00u: Aandelenmarkt blijft dicht bij huis

31 juli 15.00u: Negatieve reactie op cijfers uit VS 

31 juli 16.15u: Afronding toppatroon voorkomen

31 juli 17.00u: AEX terug naar slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven