ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aan het eind van de maand komt gewoontegetrouw allereerst de maandgrafiek aan bod. De AEX-index brak hier zoals u wellicht weet in mei van dit jaar naar boven uit het lange termijn trendkanaal e-g, wat vanzelfsprekend een positieve ontwikkeling was. Het maakte vanwege het passeren van het 61,8% Fibonacci niveau bovendien het 76,4% niveau rond 590 tot het volgende koersdoel.

  • Deze maand is de beursgraadmeter echter teruggekeerd in het kanaal en de uitbraak uit het patroon kan hiermee als een valse uitbraak bestempeld worden. Daar op een valse uitbraak vaak een beweging in de tegenovergestelde richting volgt moeten we uitkijken voor een eventuele daling naar de onderkant van het kanaal e-g. Theoretisch zou er zelfs een uitbraak naar beneden kunnen volgen.

  • De stijging naar het koersdoel 590 zou dus uit kunnen blijven, wat bijzonder zou zijn omdat er dan een top tussen twee Fibonacci niveaus zou blijven staan. Dit pleit voor een voortzetting naar boven. 

  • We doen er het beste aan ons de komende tijd door de onderliggende grafieken te laten vertellen of we doorgaan naar boven of naar beneden, dat lijkt me de beste manier om met de twee tegengestelde gegevens om te gaan.

  • We zagen vandaag een fors herstel van 1,6% waarmee de beursindex voorlopig net onder het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 469,9 - 564 een bodem heeft gevormd. Hier geldt hetzelfde als bij de maandgrafiek, een positie tussen twee Fibonacci niveaus in pleit voor een voortzetting naar het volgende niveau en niet voor een beweging zoals we die vandaag hebben gezien. Eigenlijk had een daling naar het 50% niveau moeten volgen, we moeten ondanks de winst van vandaag dus in het achterhoofd rekening houden met een mogelijke neerwaartse voortzetting.

  • Op een dag als deze denk ik wel terug aan het koersverloop van eind februari en begin maart. Op een soortgelijke scherpe correctie als die van vorige week volgde toen een felle stijging. De grote vraag is of we die nu weer gaan zien en zo ja, wanneer we dat kunnen vaststellen. Ik zal daar aan de hand van de uurgrafiek een antwoord op proberen te geven.

  • Eerst gaan we echter naar de daggrafiek met Bollinger Bands. We zijn in deze grafiek teruggekeerd binnen de banden, wat na een beweging als deze een normale zaak is. Zou de graadmeter verder stijgen dan vormt de gestippelde middellijn een potentiële weerstand. 

  • Dan kom ik zoals beloofd toe aan de vraag wanneer we kunnen vaststellen dat we net zoals in maart de stijging voortzetten, daartoe heb ik de uurgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 564 - 523,7. Komt onze aandelenmarktindex boven het 61,8% niveau dat we rond 548,6 vinden dan gaan we door naar boven, zolang we dat niet gedaan hebben kunnen we nog opnieuw de weg naar beneden kiezen.

  • Tussen 548,6 vinden we op 539,2 en 543,9 respectievelijk het 38,2% en het 50% niveau, op beide koersniveaus zou zich eventueel nog topvorming voor kunnen doen.

  • Momenteel staan we rond het 23,6% niveau en ondervonden daar vandaag op de laatste candle na weerstand. We zouden hier theoretisch nog een top kunnen maken, want ik wil op grond van onderstaande kwartiergrafiek het 23,6% niveau nog niet als doorbroken beschouwen.

  • De doorbraak ontstond namelijk in de slotveiling en heeft op die manier een nogal geforceerd karakter. Grote jongens hebben nadat het eerder op de dag talloze malen mislukte een doorbraak geforceerd, die omdat deze aan het eind van de handel plaats vond niet meer door verkopers terug te draaien was. Als het niet linksom gaat moet het maar rechtsom moet men gedacht hebben.

  • Openen we morgen lager dan negeer ik de laatste candle en beschouw ik het niveau als ongebroken, we hervatten indien we vervolgens onder 531,1 komen de daling. Die daling zal ik dan met nieuwe Fibonacci lijnen gaan volgen.

  • Openen we morgen hoger dan krijgen de kopers uit de slotveiling hun zin en gaan we door naar de volgende halte, het 38,2% niveau rond 539,2.

Resumerend:

De AEX-index is deze maand in het lange termijn kanaal e-g teruggekeerd, waarmee de opwaartse uitbraak uit het kanaal een zogenaamde valse uitbraak geworden is. Dit wijst op een mogelijke daling. We staan echter in de maandgrafiek midden tussen twee Fibonacci niveaus in en dat pleit voor een voortzetting naar 590. De vraag is nu welke optie het gaat worden. De beurs wist vandaag een flinke winst van 1,6% te boeken en startte hiermee een opwaartse beweging. Ik volg deze beweging aan de hand van Fibonacci lijnen in de uurgrafiek zodat ik aan de hand daarvan in de nabije toekomst vast kan stellen of we nog verder naar boven gaan of niet. De kritische grens in dit verband is het 61,8% niveau rond 548,6, zolang we daar niet boven staan zouden we de daling nog kunnen hervatten. Momenteel bevinden we ons rond het 23,6% niveau, wat hoewel het niet vaak voor komt het eerste niveau is waar een top zou kunnen ontstaan. We zullen het morgenochtend weten. Openen we lager en belanden we onder 531,1 dan hervatten we de daling, ik zal dan tijdens de sessie met richtpunten komen. Komen we boven het slot van vandaag dan gaan we door naar boven, het 38,2% niveau rond 539,2 is dan het eerst in aanmerking komende koersdoel.

En dan nog dit...

Hoe is het de DAX vergaan de afgelopen maand, dat is ter vergelijking met de AEX-index een interessante vraag. De DAX is onze grote broer, de situatie waarin die beurs verkeert is daarom ook relevant voor ons.

  • De Duitse beurs heeft zoals u in de maandgrafiek hierboven ziet deze maand een duidelijke top neergezet. Bijzonder is dat deze top ter hoogte van die uit het jaar 2000 ligt, zover zijn wij met onze beursindex niet gekomen. Wij zijn tot dusverre zoals ik bij de maandgrafiek al schreef tussen het 61,8% en het 76,4% niveau blijven hangen. Dergelijke verschillen hebben overigens te maken met verschillen in de samenstelling van de indices. Het is dat wij de laatste tijd door de overnamestrijd rond ABN AMRO nog behoorlijk gestegen zijn, anders was het verschil nog groter geweest. 
  • Willen wij het 76,4% niveau op 590 nog bereiken dan zal de Duitse DAX-index naar boven door de stippellijn op 8136 moeten breken. In feite is er een stijging boven de laatste candle voor nodig waarvan de bovenkant op 8152 ligt. Doet de Duitse beurs dat niet dan kunnen wij een voortzetting naar boven op onze buik schrijven.
  • Het kan zijn dat de top die de Duitse beursgraadmeter nu heeft gevormd de start van een correctieve beweging is. De index heeft sinds 2003 een stijging van 272% geboekt en het zou niet verwonderlijk zijn als we daar eerst een correctie op gaan zien. Met name de candle van de komende maand wordt een belangrijke candle, want daaruit moet gaan blijken of onze oosterburen nu de top uit 2000 bereikt is al dan niet winst gaan nemen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen